Let’s make a toast! ASKING ALEXANDRIA и концертният им дебют у нас

ASKING ALEXANDRIA свириха за пръв път в България на 11 март по повод 11 години радио “Тангра Мега Рок“

 Толкова голямо нетърпение за предстоящ концерт в страната ни не бях виждал от доста време. Първоначално обявени за “Mixtape 5“, ASKING ALEXANDRIA разпродадоха клуба за рекордните 10 дни. Пет месеца преди заветната дата, събитието беше разпродадено напълно. Единственият логичен избор беше да се премести в по-голяма зала и не след дълго това стана факт. Концертът се премести в столичната зала “Универсиада“.

 Началото на вечерта бе поставено от британците SILENT SCREAMS. Личеше си как не ги притеснява това, че повечето посетители все още не бяха влезли в залата. Въпреки факта, че бандата е слабо позната у нас, публиката ги прие доста добре и дори имаше фенове, които припяваха заедно с тях на някои от песните им. В рамките на 30-те минути, с които разполага SILENT SCREAMS ни разходиха из скромната си дискография и направиха повече от добро впечатление и успешно свършиха работата си на откриваща група, сполучливо подгрявайки обстановката.

Сетлист:
01. Everything Overcome
02. Desperation
03. Eighty Six
04. ‘Til There’s Nothing Left
05. The Way We Were
06. LOVE//LESS

Silent Screams

 Втората порция жива музика за вече сгъстилите се почитатели на модерния метъл бяха THE WORD ALIVE. За разлика от SILENT SCREAMS, те бяха значително по-познати на посетителите на концерта. Без значение дали изпълняваните песни бяха нови или стари, те бяха приети еднакво добре от всички, пеейки редом с бандата по време на парчета като “Made This Way“, “Life Cycles“, “Trapped“ и др. Публиката беше повече от ентусиазирана, но на моменти и донякъде статична. Един от най-запомнящите се моменти по време на тяхното изпълнение беше този, в който феновете в залата включиха фенерите на смартфоните си, запалиха своите запалки и вдигнаха ръце високо във въздуха. Зала “Универсиада“ потъна в необятен океан от пленяваща светлина, която в комбинация с музиката, беше нещо неописуемо.

The Word Alive-2

 Бандата включва талантливи музиканти, които без проблем показват колко изкусни и умели са в това, което правят. Независимо дали говорим за китарните дуели между Tony и Zack или “високите“ скриймове на Tyler Smith, който притежава невероятни гласови възможности. Виждайки как контактуват както с феновете, така и помежду си, музикантите оставят ясното впечатление, че наистина обичат това, с което се занимават. Щатските кораджии завършиха своето изпълнение с чисто новия си сингъл “Misery“, след което благодариха още веднъж и си взеха довиждане с всички.

Сетлист:
01. Dragon Spell
02. 2012
03. Made This Way
04. Misery
05. Entirety
06. Life Cycles
07. Overdose
08. Trapped

The Word Alive-1

 В паузата след THE WORD ALIVE, от колоните в залата зазвуча… поп. Разнообразна селекция от песни на Taylor Swift, Pitbull Katy Perry, както и рап гигантът Eminem. Докато някои се радваха на музиката и танцуваха, други търпеливо изчакваха ASKING ALEXANDRIA. За известно време, това превърна мястото в мини-дискотека изпълнена със смесени чувства спрямо предложения плейлист.

 Дългоочакваният момент дойде.AskingAlexandria-2 Светлините угаснаха и всички меко казано полудяха. Един по един, музикантите от ASKING ALEXANDRIA заеха позиции на сцената под началните звуци на “Welcome“, докато не се появи и Danny Worsnop. Отсъствието му от редиците на бандата бе кратко, но имайки предвид виковете на публиката при неговата поява, съвсем спокойно можем да твърдим, че е липсвал на всеки.

 Преливайки в “Dear Insanity“, енергията бликаща от групата се пропи навсякъде из залата и още щом започнаха сета си, всички пееха и скачаха заедно с тях. Влиянието, което имат върху своите почитатели е един от ключовите елементи по време на концертите им. Сценичното им присъствие и интеракцията с душите и сърцата вперени в тях са нещо феноменално. Лесно се забелязваше, че Worsnop и компания са повече от щастливи от това, че са отново заедно и се наслаждават максимално на възможността да делят една сцена. Публиката и бандата се раздаваха до предела на възможностите си и бяха едно цяло.

Wanna hear a new song?
YEAH!
Well, that’s too bad, ‘cuz we haven’t written any.

 Очевидно защо, ASKING ALEXANDRIA не изпълниха песни от албума “The Black“ (2016). Сетлистът бе посветен на първите три албума на групата, обръщайки внимание както на големите хитове, така и на песни, които не са били изпълнявани на живо от доста време. Гледайки колко много се забавляват на сцената и радвайки се на усмивките, които не слизаха от лицата им, ми е трудно да повярвам, че някога са имали каквито и да е било проблеми помежду си. Сценичната комуникация помежду им и с феновете за пореден път показа защо това е едно голямо семейство. Всичко беше така, както трябва да бъде, а Danny изглеждаше и звучеше по-добре от всякога.

Asking Alexandria-1 Репутацията на ASKING ALEXANDRIA в метълкор средите не идва от това, че са поредната група в жанра. Духът и енергията, които носят със себе си по време на живите си изпълнения и рокендрол вдъхновението им помагат да се отличат от останалите състави и да не спират с издигането на името си до нови височини. С други думи, ASKING ALEXANDRIA са едни от имената, които оформят съвременния облик на набиращия все по-голяма популярност у нас метълкор.

 За феновете на групата у нас, 11 март 2017-а ще остане в историята като един от най-запомнящите се дни в живота им. За други, този концерт ще бъде показно, че въпреки всички изказани неща против бандата и нейната фенбаза, ASKING ALEXANDRIA свириха пред 2500 души и направиха нещо повече от поредния успешен концерт в страната ни. И накрая, но не на последно място – едно огромно БЛАГОДАРЯ на радио “Тангра Мега Рок“, които въпреки всичко се бориха със зъби и нокти и направиха този концерт реалност. See you next time, AA family!

Сетлист:
01. Welcome
02. Dear Insanity
03. To The Stage
Dedication
04. Someone Somewhere
05. Run Free
06. The Death of Me
07. Moving On
08. The Road
09. Not The American Average
10. A Prophecy
11. The Final Episode
12. A Single Moment of Sincerity
AskingAlexandria-3

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото