История

Недко Игнатов - ArthurDent

Недко Игнатов - ArthurDent

Музика слушам от 1984 г. Разбира се, METAL. И някак логично, започнах да се интересувам преди всичко от групите от това време, а не само от т.н. пионери и фундаментални групи, които, въпреки че не слушам, уважавам и оценявам заради приноса им към музиката. Станах очевидец на траш вълната, след това на грънджа, преглътнах появата на ню-метъла … и т.н.

Сбирка на клуб Heavy Metal

Сбирка на клуб Heavy Metal

В края на 90-те, интернет стана по-достъпен и започнаха да се появяват онлайн форми на едновремешните събирания по групички в ‘тъмните кьошета’. Едно такова място бяха „клубове„-те в dir.bg. И там, в клуб „Heavy Metal“, се събрахме интересна, многословна и приятна компания: Stormwitch (Mumintrol, Storma …)/Йордан Канев – специалист по стари непопулярни групи, основал Stormspell records; Bgpunk/Ивайло Тонев – от ника е ясно сферата му на интереси, основал AOE records; Curly/Найден Колчев – разбиращ, както от стар траш, така и от модерен прогресив, основал метъл списанието Про-рок; Cruiser/Евгени Кайдъмов – сладкодумен оратор и специалист по всичко … буквално, от би-боп до грайнд; Dave/Петьо Зафиров – опонент на предния, със сфера на музика застъпваща се отчасти с BGpunk; o2 (Loshia), Nikename, Karasko, Ясмина и много други.

Сбирка на клуб Рок

Сбирка на клуб Рок

Още от тогава поставихме начало на традицията да не оставаме само ‘сухи думи’ на монитора, скрити зад измислени имена, а да се виждаме и познаваме на живо.

В последствие, компанията се премести в клуб „Рок. Curly издаде Про-рок. Към списанието се появи интернет сайт, а по-късно и форум. В средата на първата декада на новия век, все повече посещавах форума на Про-рок, ползващ сървърите на all.bg. Там, освен някои от старите познайници, срещнах, разбира се, и нови – Blacky, Saxon, Reyav, valя, Mekong Delta (Anacrusis, Ble, Агне …), Digger … а и голяма част от екипа на списанието – Lord Vikeron, Progger, illnd, chinasky, Stiff

В средата на 2007 г. Про-рок се премести на нов сървър със собствен форум (т.е. стартиран отначало). Появиха се и нови потребители в него, сред които имаше много компетентни, но и твърде всезнаещи. Кратко време след старта на новото място, списанието реши да се раздели с webmastera си, като остави в негови ръце и сайта, и форума (няколко месеца по-късно Про-рок изградиха напълно нов модерен и функционален сайт). Тогава се появиха и множество и чести разногласия във (вече бившия) про-рокски форум. Затова, след една такава по-сериозна полемика, групичка от няколко човека загубихме интерес и се отдръпнахме …

Обсъждайки обстановката в българските интернет метъл среди, стигнахме до извода, че няма подходящо място, в което спокойно, свободно и без напрежение човек да може да пише за нещата, които го вълнуват. Място, където под името Sabbath не се разбира само бирминганската четворка с Ози, а и култовата нотингамска траш метъл група; където Bonded by Blood не е само албум на Exodus, но и млада надеждна банда … където не разделят периодите на MetallicA до ’91 и след това, а на до ’86 и после. А „женските” групи не се въртят (само) около Tarja и Nightwish-подобни, а и около Détente и Zed Yago. И е съвсем нормално някой да слуша Twisted Sister и Origin и да знае кой е Buddy Lackey и Devon Graves

И понеже аз имах вече собствен сайт и място в интернет, а и опит от годините, през които бях администратор на един доста голям форум (клуб Ситроен България), реших да пробвам да създам мой собствен форум. Стартирах го на малко като на шега и го споделих с 4-5ма приятели, ей така, с идеята да видим какво ще стане и дали ще ни хареса. Оказа се много интересно и зарибяващо, а и изглеждаше лесно и приятно. Затова не само го оставих, но го и настроих, направих подходящ дизайн. Разпространих го лично на познати, на приятели в ICQ и Skype, в други форуми – с ЛС и теми …

Среща на METAL HANGAR 18

Среща на METAL HANGAR 18

Името на форума Metal Hangar 18 дойде случайно, но пасна много точно на смисъла и идеята. Разбира се, на всички е ясно от къде идва – великата песен Hangar 18 на всеобщите ни любимци Mеgadeth.

Първи РД на METAL HANGAR 18

Първи РД на METAL HANGAR 18

За начална дата на форума считаме 14.10.2007 г. Неусетно се натрупа „критична маса” потребители, които естествено нарастваха постепенно и постоянно. А форумът ставаше все по интересно, информативно и полезно място. Особено с уникалните интервюта на потребителя SAXON, с многото новини; доста често първи обявявахме концертите, а и винаги отразявахме почти всички (дори и малките и тези на българските групи) концерти, включително със снимки (а често и с видеоматериал). Пишещите фенове бяха тези, които съставяха основното ядро по концертите, и то не само у нас – следваха любимите си групи и из Европа, като след това отразяваха интересните си преживявания на страниците на Metal Hangar 18.

Втори РД на METAL HANGAR 18 със SABATON

Втори РД със SABATON

Разбира се, традицията за реално познанство и събирания за по бира-две не се промени и още от самото начало форумските сбирки станаха редовно събитие. В задължително се превърна и честването на рождения ден на форума. За втория ни такъв, гости бяха (както и на българския официален форум) група Sabaton, непосредствено преди концерта им в София за втори път.

От началото на 2009 г. започнахме партньорство с BlabberMouth, BraveNews, RockStage и други чуждестранни сайтове, като споделяхме с тях, и съответно със света, информацията за концертния живот (и не само) в България. Новините бяха с видеоклипове, видео-интервюта, снимки, сетлисти и други подробности.

Но ние не останахме пасивни зрители и само пишещи и обсъждащи в интернет. Подкрепяхме всякакви български групи за концерти, албуми, разпространение на информацията около тях и т.н. Също така съорганизирахме няколко концерта и с наша помощ и под наша егида се провеждат концертните поредици – Thrash Bash, NWOBHM night, Thrashing Mania.

Специална среща на METAL HANGAR 18 със SODOM

Среща със SODOM

По случай четвъртата годишнина на Metal Hangar 18, се организираха и проведоха четири концерта с различна стилова насоченост, включително и с български групи.

От началото на 2011 г. стартира и сайтът на Metal Hangar 18. В него са събрани и подредени старите интервюта и ревюта, които във формата на форум се губеха и бяха трудно откриваеми. С новата структура и визия вече по-лесно се следят последните новини, репортажите от концерти, както и интервюта и ревюта на групи. Предстои и постоянно развитие и разширяване на функционалността на сайта. Ще включим английски версии на ревютата, интервютата и репортажите от концерти във връзка със споделянето им с групите, феновете им и световните новинарски сайтове. Подготвяме секция със стари български метъл групи за да се знае, че и в България е имало и има качествена музика, и да не се забравя от феновете. Ще има поредица интервюта с музиканти от български групи – активни и не толкова. Разбира се, не забравяме и форума, където продължават интересните дискусии и обсъждания. Надявам се обаче смисълът и идеята, с която изградих(ме) Metal Hangar 18, да остане същата –

 

това е място направено ОТ ФЕНОВЕ – ЗА ФЕНОВЕ.

 

В началото