Интервю с Тина Христова от G.ROCK!

Неведнъж сме заявявали, че една от основните ни цели (а може би и най-съществената) в Metal Hangar 18 е всячески да подкрепяме българската рок/метъл сцена. Е, ние твърдо заставаме зад думите си и този път не прави изключение. С огромно удоволствие ви представяме G.Rock – силистренска рок банда, която се е заела да натрие носовете на скептиците, които все още упорстват, че на българска земя не вирее качествен рок. На нашите въпроси се съгласи да отговори Тина Христова – китаристката на крайдунавските рокаджии.

Здравей, Тина! Първо, искам от името на целия ни екип да те поздравя по случай имения ти ден (първата част на интервюто беше проведена на 26-ти октомври, Димитровден – бел. авт.). Къде те намираме в момента?
Здравейте на всички! Първо искам да благодаря на целия екип за интервюто и поздрава за празника. В момента ме намирате вкъщи, в хола, на канапето, размазана от дългия ден, ха-ха.

Представи накратко G.Rock на онези, които още не са запознати с групата.
Групата е сформирана в началото на месец октомври, 2009-та година, от изцяло женски състав, тогава под името G.Point. Година по-късно се наложи да го сменим, понеже зад барабаните се присъедини първото мъжко присъствие – Дениз. В групата сме аз на китарите, бас – Соня, вокали – Силвия. От година насам сме и с мъжки вокал –  рок славеят на Добруджа Ламби!

Значи съществувате от цели три години. С какво се занимавахте през това време?
Досега, в период от 3 години процес на работа, бандата е имала множество участия по фестивали, мото-събори и клубове, предимно в Североизточна България. По-известните концерти, с които можем да се гордеем, са поредицата концерти на фестивала “Зелена светлина за мадите рок групи“, “мини-турне“, което наричам така, понеже беше проведено в няколко града заедно с още 7 групи от нашия край. Ще продължа с фестивала  “Цвете за Гошо“, за който, предполагам, всички знаете, че е в памет на един велик музикант – Георги Минчев! Джулай Морнинг, тази година на Камен Бряг, където имахме щастието да подгряваме Джон Лоутън, “Рок в Разлог“, където отново свирихме с повечето големи имена в БГ рока и много подобни участия.

Какво включва обичайният ви сетлист? Какво изпълнявате по концерти?
Предимно кавъри на Purple, Judas, DC, Dio, Black Sabbath, Bad Company, Guns, Joan Jett, The Cult, Cinderella и други. До момента имаме и две авторски песни – първото е „Слепи пеперуди”, а второто е Freedom Call, в което гост вокалистка е Ели Раданова.

Да си дойдем на думата – парчето Freedom Call, което набира популярност в сайтовете за видеосподеляне (и не само). Какво ще ни разкажеш за него?
Музиката и аранжиментът са на Иван Неделчев, текстът на Вяра Неделчева. Режисьор на видеото е Жоро Врабчев. Специални благодарности на тях и на всички останали, които работиха с нас…

Всъщност как се роди идеята за него?
Идеята за него дойде от един китарен риф, който доста отдавна ми се въртеше в главата и след като беше харесан от всички, останалото се доразви от г-н Иван Неделчев.

Прави впечатление, че текстът на едното ви авторско парче е на български, а на другото – на английски. Към кой език ще се ориентирате в крайна сметка?
Интересен въпрос. Мисля, че предимно към английския. Все пак се търси реализация в много по-голям мащаб. Разбира се, вариации на определени парчета в БГ превод са си задължителни, защото все пак сме българи. Трябва да отстояваме своето и да ценим езика си. А и напоследък все повече млади БГ групи създават свои авторски неща на нашия роден език.

Разкажи ни как се получи колаборацията с Ели Раданова и смятате ли да работите пак с нея?
Понеже сме от един град и се познаваме отдавна, а и понеже сме работили в една и съща репетиционна, всъщност от там си дойде всичко. Ели е уникален вокал. Глас като нейният идеално пасва на рокерията Freedom Call. Тя е изцяло истински човек и да работиш с нея е пълно удоволствие. Аз лично имам огромно желание в бъдеще да споделям още общи проекти с нея. Дори се надявам, че това няма да е единственото парче, в което ще имам удоволствието да свиря с нея. И мога да твърдя същото и за останалите от бандата.

Работите ли върху други авторски парчета и планирате ли албум?
Работа върху следващо авторско – да, но засега не планираме нищо, свързано с албум. Това за момента са доста дългосрочни планове.

Предполагам, че имаш поглед върху българската рок/метъл сцена. Какво не й достига все още? И има ли наши групи, на които симпатизираш?
Липсват хора, които да влагат в тази музика. Организацията на места доста куца. Няма също така и кой да подаде ръка, да създаде някакви условия за работа и реализация. Според мен, ако се влагаше в тази музика толкова, колкото се влагат в определени други (примери не са нужни), нещата щяха да стоят по различен начин и за нас. Но според мен трябва да се радваме на това, което имаме, защото и то не е никак малко. Наши групи, на които симпатизирам има и са доста. Някои от тях са Команда 5, Б.Т.Р., Тома и група, Торнадо, Alley Sin, Конкурент, ФСБ, Радула, Силует, SEVI, Йерихон, Уикеда, Кръпка Блус Бенд, АХАТ и още доста, които определено в момента пропускам.

Последен въпрос около G.Rock – ще могат ли скоро феновете ви да ви чуят някъде на живо?
Да, но още не мога да кажа сигурни дати и дестинации. Всички новини около подобни събития се обновяват постоянно на нашата фейсбук страница.

От сигурен източник научихме, че в момента си в София и репетираш с група Конкурент. Върху какво точно работите?
Да, точно така. Доста сигурен ще да е този източник, ха-ха. Готвим се за предстоящите ни участия, две от които са сега на 02.11. в Търново (благотворителен концерт ) и 03.11. в град Тетевен. Наскоро се снима и клип към новото авторско парче на бандата.

Коя е Тина Христова на сцената и в ежедневието?
Аз винаги съм себе си. В ежедневието съм едно скромно момиче, изпълнено с мечти, цели, които преследва. На сцената виждате резултата от емоцията и желанието. Мисля, че на сцената съм точно това, което винаги съм искала в живота си или по-точно там се вижда истинското ми аз – любовта ми към музиката, към това, което всъщност има най-голям смисъл за мен. Ежедневието е различно и понякога изпълнено с доста стрес и агресия, но тя е хубавата, емоционална агресия.

ОК,  струва ми се, че това е перфектен завършек. Благодаря ти за това интервю и ако имаш все пак нещо да добавиш, давай – последните думи са твои.
Искам само да кажа на всички да не спират да вярват в мечтите си, защото те един ден наистина стават реалност. И нека рокендролът бъде с нас!

 1. #1 написан от Sonny Nouman (преди 11 години)

  За 3 години – 2 авторски неща, като едното не е написано от тях даже. Че коя група дава някой друг да им пише нещата?! Ебати смеха… Да кажат, че са група за ресторанти и да не се обясняват повече…

  • #2 написан от Рамбо (преди 11 години)

   Виж сега, всичко и всеки си има собствен начин да се започне, това е тяхната работа. Имай предвид, че днешно време да напишеш оригинално парче е крайно трудно, като се има предвид, че почти всичко вече е написано, композирано и изсвирено. Ако случайно можеш да биеш това, което е изредено – заповядай. Не? Тогава си дръж негативните мисли за себе си и вземи и подкрепи младите рокаджии.

 2. #3 написан от female (преди 11 години)

  Абсолютно споделям мнението на Sonny Nouman. Цялата работа е свръх надута като балон, който много лесно може да се спука.
  И един съвет към Тина: мила, спри да ползваш фона на селския стобор за фотосесиите си.

  • #4 написан от Анонимен (преди 11 години)

   На мен селският стобор не ми пречи.

 3. #5 написан от Sonny Nouman (преди 11 години)

  Прекалено много внимание се отдава на незначителни групи и прекалено малко – на хора, които наистина се занимават с изкуство. Ама България сме, тука изкуството винаги ще остане неоценено…

 4. #6 написан от SS (преди 11 години)

  Лично за мен и двете им песни са много слаби. Момичетата са симпатяги, но прекалено много ги възхвалявате, а има доста добри групи, които остават в сянка. Жалко.
  Пожелавам им успех и третата им песен да е на ниво.

 5. #7 написан от Стенли (преди 11 години)

  На мен пък ми харесва парчето.Вие какво очаквате от едни 17-18 годишни момичета,да не искате да правят неща като Пинк Флойд?Колкото до това,че има добри групи,които остават в сянка,сигурно вината си е в тях самите,защото освен да свириш днес трябва и да можеш да се рекламираш или продадеш.Аз мисля,че всяка млада банда трябва да се подкрепя,а не да се нахвърляте върху нея,без това чалгата ни е..а мамата,дайте сега и ние да се самоизядем.

 6. #8 написан от Дед (преди 11 години)

  Тези 2те им авторски песни са добри,немога да го отрека.Обаче прекалено много показност има около тази група,особено от Тина прави се на интересна за вниманието.Тина търси нещо да си избива комплексите и не е от най-стойностните фенки.Като цяло в България наблюдавам,че повече от момите фенки на рок и метъл са само визуално,така изглеждащи О_о

 7. #9 написан от NeMiPuka (преди 11 години)

  Всички тука сте адски смешни. Ядосвате се, че няма метъл и рок сцена, постоянно се дразните на чалгата и на другите музики, а в крайна сметка-няма подкрепа и единство. Като сте толкова отворени, защо стоите 24/7 пред комповете и не направите нещо по-добро от тези момичета?? Колкото до Тина! Познавам я прекалено добре и думите ти са крайно неуместни. Момичето следва целите си и цялата тази работа не е показност а още една стъпка напред! Комплексари долни. Само завиждате и ви сте тези, които избивате комплексите си, а не тези момичета. Крайно празни сте.

  • #10 написан от SS (преди 11 години)

   Защо винаги когато човек изразява мнение и то не е изпълнено със суперлативи е „долен комплексар“? Не мислите ли, че ставате смешни?
   Слушам рок музика от над 20 г. вече и смятам, че имам достатъчно добър вкус за музика и имам правото да казвам какво ми харесва и какво не. В случая песните са слаби. Никой не оспорва таланта на момичетата. Разбирам, че сте приятели и т.н., но се научете да уважавате мнението на хората, било то и негативно.

 8. #11 написан от Nqkoi (преди 11 години)

  hahaha, qd vi e, che momicheta uspqvat, a vie ste mishki. :D:D:D

 9. #12 написан от СОПОЛ (преди 11 години)

  Единственото, което ме дразни повече в музикално отношение от чалгата е чалгата в метъла и рока. Прекалено много внимание и обърнахте на тази шепа пропиляна сперма и бездарната и група. За роднината и NeMiPuka – ти най-вероятно си асоциален парцал, отчаяно търсещ одобрение във фейсбук чрез 5000-те снимки на грозното си куче. Не те познавам, но не те харесвам. хе-fucken-xe.

  • #13 написан от Kiko (преди 11 години)

   хахаха,сополе сиви сополе? сигурно вече си позеленял ,смешко хахахаха

 10. #14 написан от КРАВАРЧО (преди 11 години)

  Eмии хора какво да ви кажа ,можеби всички сте прави до някъде и ако имам какво да добавя то трябва да е нещо от този род: Да има истински феномени музикални гении и хора с блестящи способности и идей в България – лично аз имам честта да познавам малцина ! И колко са и къде са хората които биха разбрали и оценили нещата им дори след популяризиране кой ще купува или слуша нещата им . Истината е че те самите са наясно с това и някак си не търсят широкото поле на изява, правят го заради чистата любов към музиката и заради нуждата да изразяват себе си! Хубаво наистина можеби до някъде в Групата на тина се прокрадва жилката на изкуствено създаден проект силно напомнящ за спайс гърлс в рок вариант 🙂 ,можеби и двете им авторски за толкова време също го потвърждават още повече че втората е писана и аранжирана от някой друг , но все пак аз лично се надявам да успеят – тяхната музика е музика за широката публика предназначена е за широката аудитория и чесно казано на фона на останалата музикална сцена във страната ни в момента предпочитам от заведенията по плажните алеи лятото да слушам парчетата на Тина отколкото Тони Стораро ! Надявам се да запалят колкото се може повече хора и им пожелавам много успехи ! 🙂

 11. #15 написан от Аноним (преди 11 години)

  Тина много се промени последната година. Примерно музиката, която слушаше преди няма почти нищо общо с тази сега. Всичко това стана, за да се харесва на определени хора, които толкова си е паднала по тях, че заразя старите си приятели. Въобще е една фурнаджийска лопата. Дано се усети и усвести, защото има голям потенциал и все още може да направи наистина добри и стойностни неща!

 12. #16 написан от HATE (преди 11 години)

  Kato imate da kajete ne6to na momi4etata ili na neia konkretno go kajete direkno na tqh ane da se kriete. Az ne vijdam promqna w neq wijdam 4e se e otvorila i kym drugi grypi. Ne moje cql jivot da se bi4i tvyrdo. Spored men tq pravi vsi4ko za6toto na neq i hareswa a ne da se hareswa na nqkoj. Ograni4enie ste. Pi6ete i na neq kakwo samo spamine tuka haha

  Nikolaj

 13. #17 написан от Тина (преди 11 години)

  Можете да ме мразите, да спамите, да ме обиждате, да ме критикувате, да не ме подкрепяте, да не ме харесвате и т.н., но аз винаги ще бъда себе си и никога няма да спирам да правя, това което на мен ми харесва. Хората, които ме познават, прекрасно знаят кое и как е. А на всички тук, които са писали искам да кажа едно: Бъдете хора, а не ЛАЙНА! И докато пишете само гадните си мнения, никога няма да чуете и наистина да осъзнаете, че има хора, които живеят за да правят музика за всички, включително и за такива като вас, които така като гледам не заслужавате. Поздрави! 🙂

  • #18 написан от СОПОЛ (преди 11 години)

   Леле…ти си била ТОЛКОВА ГОТИНА, щом твориш заради МЕН. Връщам си думите назад. ТИ правиш света едно по-красиво място, пък ние гадните ти завиждаме и не те оценяваме. Нахлу в моя малък черен, асоциален свят. Искаш ли да си станем приятелчета? Да пием кафе, да ми пишеш във фейса….а?

 14. #19 написан от Аноним (преди 11 години)

  С обиди няма да стане. Покажи, че си човек и тогава искай от другите това.

 15. #20 написан от цецо (преди 11 години)

  Не стават.

 16. #21 написан от Чичо Захо (преди 11 години)

  +1
  Не стават.

 17. #22 написан от Makelove (преди 11 години)

  Важно е да се съхрани духа на рокендрола в неговата цялост и автентичност досега!!! И да се прави любов, макар и война понякога. Това е толкова комплексно и необяснимо ежедневно трудно. Все пак истинате е там някъде и вие всички го знаете, но не и осъзнавате. Мерси за вниманието!

 18. #23 написан от female (преди 11 години)


  Тина:

  Можете да ме мразите, да спамите, да ме обиждате, да ме критикувате, да не ме подкрепяте, да не ме харесвате и т.н., но аз винаги ще бъда себе си и никога няма да спирам да правя, това което на мен ми харесва. Хората, които ме познават, прекрасно знаят кое и как е. А на всички тук, които са писали искам да кажа едно: Бъдете хора, а не ЛАЙНА! И докато пишете само гадните си мнения, никога няма да чуете и наистина да осъзнаете, че има хора, които живеят за да правят музика за всички, включително и за такива като вас, които така като гледам не заслужавате. Поздрави!

  Мисля, че по-достойно щеше да бъде да не се обаждаш, момиче, винаги ще има кой да те оплюе. Официалните изявления ги остави за истинските звезди.
  Нещата, които правите наистина не стават за ценителите на стойностната музика. Както казаха по-горе: група за ресторант сте – в което няма нищо лошо и такива трябва да има, за да забавляват хората, докато хапват и пийват. И едно да ти стане ясно: 90% от хората, които те „подкрепят“ просто искат да си го тикнат в теб; под „предизвикателните“ ти снимки – доста от тях на стобора – са коментирали бая чекиджии. И не мога да не добавя: ако майка ти и баща ти знаят как разни чичковци, на техните години, искат да те черпят каси с бири, мисля, че ще ти забранят да ползваш интернет хахаха

  • #24 написан от Аноним (преди 11 години)

   Малко прекалено крайно се изказваш. Разбира се, че ще се обажда щом желае. Всеки е свободен да изкаже мнението си. Добре ще е само да не обижда, като го прави и да не пада на нивото на някои тук. Няма истински звезди всички сме хора само, дето някои са си повярвали, че са нещо повече. Нещата, които правят групата имат потенциал и лека полека има вероятност да създадат истински добри неща. Все още са малки. Повечето групи по света са тръгнали от заведения, в което не виждам нищо лошо публиката е навсякъде включително и в ресторантите. Тина е красиво момиче, изглежда добре на снимките и е естествено да има такива „чичковци“, които я подкрепят само заради съмнителните си цели, но има и хора, които забелязват таланта, като го видят. Тя ще успее по един или друг начин да изпълни целите си. Всичко ще си дойде на мястото си след време. Надявам се, че ще е по най-добрия начин. Поздрави!

 19. #25 написан от Анонимен (преди 11 години)

  Аз виждам едни хлапета с готини китари, които отчаяно се опитват да пораснат. Една много готина гимназиална групичка 🙂 която за съжаление през тези три години е направила само една авторска песен. Ако бяха малко по-креативни може би хората щяха да ги вземат по-сериозно 🙂
  Но всеки сам си избира как да върви по пътя.

 20. #26 написан от female (преди 11 години)


  Аноним:

  Малко прекалено крайно се изказваш. Разбира се, че ще се обажда щом желае. Всеки е свободен да изкаже мнението си. Добре ще е само да не обижда, като го прави и да не пада на нивото на някои тук. Няма истински звезди всички сме хора само, дето някои са си повярвали, че са нещо повече. Нещата, които правят групата имат потенциал и лека полека има вероятност да създадат истински добри неща. Все още са малки. Повечето групи по света са тръгнали от заведения, в което не виждам нищо лошо публиката е навсякъде включително и в ресторантите. Тина е красиво момиче, изглежда добре на снимките и е естествено да има такива „чичковци“, които я подкрепят само заради съмнителните си цели, но има и хора, които забелязват таланта, като го видят. Тя ще успее по един или друг начин да изпълни целите си. Всичко ще си дойде на мястото си след време. Надявам се, че ще е по най-добрия начин. Поздрави!

  Ха-ха! Благодаря ти за сутрешната ведрина, която вкара в моята душа!
  Най-вероятно да успее по другия начин 😉 (с чичковците)
  Поздрави!

  • #27 написан от Аноним (преди 11 години)

   От нея зависи дали ще успее, като лека жена или като музикант. 🙂

 21. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 22. Коментари за тази публикация
В началото