Дълбок мистицизъм – UADA в София

Шоуто беше осигурено с любезното съдействие на Perfect Storm Events и клуб Mixtape 5. Първоначално мероприятието трябваше да бъде в голямата зала на клуба, но поради малко продадени билети и донякъде отпускарския сезон беше преместено в малката зала на клуба за учудване на доста от феновете. Все пак малко над 200 човека се насладиха на този концерт, който влизаше в графата “за ценители” и се оказа sold out в последния ден. В подкрепа на шоуто на UADA влизаха 3 български банди – EMBRACE BY DARK, HISTORIAN и DIMHOLT, които малко по-късно щяха да се появят пред феновете в същия ред.

Началото на всичко леко се забави заради чакането на техниката на UADA, която пътува със самолет отделно. Така вместо в 18:00, вратите отвориха след 18:30 и най-запалените започнаха да влизат в клуба, с което и началото на събитието се забави.

Така към 19:20 на сцената вече бяха музикантите от EMBRACE BY DARK, които бяха заели своите места и техният сет започна, а залата беше почти пълна. Софийският квинтет започна доста ударно. Вокалистът се опита да надъха феновете, но неуспешно. Музикантите разчитаха на доста мелодични пасажи, редувани с брутално тежки вокали в типичния им стил. Техният melodic doom/death метъл бързо завладя феновете в залата, които откликнаха много добре. Последваха песни като “Outer Realm”, “Bioenergised Hologram” и “Aura Code”, които успяха да подгреят много добре събралите се хора в залата. Вокалистът благодари на всички, които присъстват и подкрепят това събитие. Последва нова наелектризираща песен, с която тяхното 35-минутно изпълнение приключи. След бурни овации и обещания за нови срещи групата освободи сцената.

Следващите български герои бяха софиянците HISTORIAN, които след около 15-минутна пауза за донастройване на инструментите си започнаха тяхната част от шоуто под бурните овации на феновете в залата. Така пред вече почти пълната зала бандата започна своето шоу за вечерта. Столичната петорка бързо завладя сцената, а публиката откликна много мощно на тяхното изпълнение. Бруталните рифове се редяха един след друг, а вокалите все по-епични. Вокалистът Иво Кальонски сподели за една от песните им, че става дума за глада през 14-ти век. На нея се заформи леко пого, напълно в реда на нещата. То преля в групово куфеене на участващите, докато песента се втежняваше все повече и повече. Беше наред на черната чума да ни отвее, а именно “With Every Black Breath“. Тук рифовете бяха толкова тежки, че таванът се тресеше. Стигна се до следващата композиция посветена на тамплиерите – „ The Fall of the Cross”. С това парче доказаха защо са една от най-завладяващите банди в българската блек метъл сцена. Барабаните можеха да срутят залата, както и главите на всички присъстващи. Концертът им завърши с „The Eye of All Cities” . За 35 минути бандата определено успя да раздвижи хората в залата.

Сетлист на HISTORIAN:

  • Vitkov Hill
  • Warship
  • Sullen Skies
  • With Every Black Breath
  • The Fall of the Cross
  • The Eye of All Cities

Беше ред на последната подгряваща група за вечерта, бургазлиите от DIMHOLT. Започнаха с доста мрачно интро, а след това с насечени и технични рифове и тежестта стана внушителна. Песните бяха опустошителни пред пълната вече зала. Вокалистът Woundheir постоянно разпяваше феновете, за да се раздвижат, докато касапницата взимаше връх. Феновете чуха песни като „The Hollow Men”, “Death Comes First” и “The Martyrs Congregation”, на които банда показа най-доброто на което е способна, a публиката даде всичко от себе си, за да отвърне подобаващо. Последва обявяване на чисто нова песен, която бандата е записала съвсем наскоро. Композицията беше Totem. Песен, която помита всички по пътя си, а феновете се вкараха в нов мошпит, който започна да става все по-внушителен. Кулминацията на тяхното изпълнение беше песента „MetaForm”, с която техният 45-минутен сет приключи, а тътенът от тяхното шоу се запечата в съзнанието на феновете.

Сетлист на DIMHOLT:

  • Nether
  • The Hollow Men
  • Death Comes First
  • The Martyrs Congregation
  • Totem
  • MetaForm

Вече малко преди 22:00 часа всички в залата тръпнеха в очакване на американските блек разбивачи UADA и очакваха тяхната инвазия на родна земя. Трябваше да се въоръжат с необходимото търпение, понеже приготовленията отнеха доста повече от стандартното време. Около 40 минути бандата приготвяше техниката, всичко се изпипваше до най-малката подробност. Някои фенове започнаха да негодуват от забавянето, като се чуха и някои нецензурни скандирания. Малко след това всичко беше готово за първото гостуване на UADA в България. Направи впечатление тяхната епичност и мелодичност още от самото начало на концерта.

Сякаш за да се извини за дългото чакане, бандата започна с всепомитащи рифове. Началото беше със „Snakes&Vultures”. Погото не закъсня, а и вече много повече хора се включиха в него. Бандата беше облечена изцяло в черни платнени дрехи, придружени от кожени придатъци, също така и качулки, покриващи лицата им. Китарите им бяха самоделни и те изцяло в черно, без никакви надписи по тях. Така ни изпратиха в типичната атмосфера на блек метъл концерт. Последваха песни като: „Djinn”, “ In the Absence of Matter”  и „Retraversing the Void”, които накараха феновете да куфеят и скандират все по-ожесточено.
Бандата не спираше да куфее през цялото време на техния сет. Песните им бяха доста дълги, някъде по 9 минути приблизително, а пък феновете продължаваха да скандират и подкрепят бандата през цялото време. Обстановката се нажежи до червено, а музиката успя да „махне“ главите на присъстващите хора в залата на 10-ти август 2024г. Изведнъж сетът преля в доста по-тежки и епични композиции, сякаш преди това бандата загряваше, а феновете вече не можеха да си поемат дъх. Малко преди кулминацията на шоуто им дойде ред на една от най-величествените им песни „Cult of a Dying Sun”, която още с началните си акорди разпали страстта на феновете и те избухнаха под нейното интро. Отговорът на UADA не закъсня –  тежки и бомбастични рифове излизаха от китарите им, а вокалите режеха с нож, докато барабаните разцепваха тъпанчетата на събралото се множество. Финалът беше отреден на „Black Autumn, White Spring“, друга също толкова тежка и епична песен от репортоара им. Така след около 1 час свирене американският квартет приключи своето участие тази вечер в столичния клуб Mixtape 5. Групата слезе от сцената, а феновете скандираха и искаха още. Очакваше се, че може да има бис, но, уви, такъв нямаше и залата лека-полека започна да се опразва, а преди това беше като врящ котел.

Сетлист на UADA:

  • Snakes & Vultures
  • Djinn
  • In the Absence of Matter
  • Retraversing the Void
  • Cult of a Dying Sun
  • Black Autumn, White Spring

По този начин завърши една великолепна вечер, с открояващото се black metal звучене, което успя да вдигне адреналина на всички присъстващи и ги остави без дъх. EMBRACE BY DARK, HISTORIAN, DIMHOLT и UADA ни вкараха в дълбокото, пренесоха ни в необятното, и ни доказаха че блек метълът е една необятна вселена.

Снимки EMBRACE BY DARK
Снимки HISTORIAN
Снимки DIMHOLT

  1. #1 написан от Леле (преди 4 седмици)

    Китарите им били самоделни? LTD, Parker очевидно нищо не ви говорят. А за барабани сигурно използваха празните бирени бурета от клуба,а? Самоделен „репортаж“.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото