VORGA – „Beyond The Palest Star“

Още от момента на събирането си Vorga фокусират вниманието ми върху себе си, най-вече заради силното родно присъствие в групата. Фронтменът е добър наш познайник – Петър Йорданов, китарист на Vrani Volosa. В търсене на нови музикални хоризонти Пешо се присъединява към едно от най-обещаващите имена в съвременната сцена. Днес Vorga са една от онези банди, изглеждат напълно уверени какво искат от себе си. Дебютният им албум “Striving Towards Oblivion” се приема отлично и им дава стабилна основа, върху която да градят. Прогресът на квартета е светкавичен и скорострелно им осигурява появата на немалко големи фестивали в сърцето на Европа. Тематична, последователна, творяща с широк размах, интернационалната четворка, базирана в Карлсруе отново е на фронтовата линия, като този път тема за нашите размисли е прекрасния им втори албум “Beyond The Palest Star”.

Откриващата песен “Voideath” загатва за лек завой, който е особено различим с разгръщането на всички парчета до края на записа. Музиката придобива значително по-дълбок, мелодичен и атмосферичен оттенък. Седемте композиции са аранжирани с мисълта да осигурят максимално звуково поглъщане. Така слушателите могат да се докоснат до най-мрачните и далечни космически ъгли в творчеството на Vorga.

С всяко следващо слушане, албумът се впива в съзнанието със своите богати звукови текстури. Парчета като „Fractal Cascade“ и закриващата „Terminal“ са само част от вълшебството, което може да трансформира Vorga в една от водещите групи в жанра за години напред. Материалът е достатъчно предизвикателен и интригуващ, за да предизвика лавина от настроения. Именно това е едно от най-силните оръжия на „Beyond The Palest Star“. Аранжиментите и темпата в парчетата са достатъчно разнообразни и интелигентно отработени, за да формират отлична динамика. Така слушателят остава фокусиран върху историята от началото до самия ѝ край. Именно възможността да предложиш концентриран и методичен запис говори за невероятната зрялост и е вероятно една от най-трудните стъпки, през които една банда трябва да премине, за да докаже силата си.

Творбата изпъква без всякакви признаци за претенциозност или излишни забежки към авангарда. “Beyond The Palest Star” звучи така, сякаш бандата е намерила най-подходящата си форма на изразяване, а музиката им е прекрасен микс от агресивен и суров блек метъл (Тhe Cataclysm), хипнотични мелодии и дълбочина („Voideath“, „The Sophist“).

Харесвам смелостта на Vorga да гради изкуството си върху научната фантастика. Любимата космическата тематика винаги е носила усещане за ходене по бръснач, ако музикалната обвивка е неубедителна. Не и при тази група. Едно от най-забележителните постижения на албума е, че той звучи максимално целенасочено както текстово, така и композиционно. Продукцията е организирана върху подчертаването на мащаба, многопластовостта и на различни мънички детайли, които да превърнат записа в истинско интергалактическо пътешествие.

С новия си запис Vorga ясно демонстрира гигантски скок в развитието си. Новият материал открива пред бандата нови хоризонти и предизвикателства и ако продължават със същата дързост, смелост и увереност, Vorga скоро могат да се превърнат в следващото голямо име на блек метъл сцената. Наличният им творчески потенциал обещава, че това е само въпрос на време.

„Beyond The Palest Star“ излиза на пазара на 29 март чрез Transcending Obscurity Records.

9.5/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото