MYRATH – “Karma” (2024)

Мисля, че не е необходимо да обяснявам кои са MYRATH. Българската публика имаше шанса да се наслади на изпълненията на тунизийската прог метъл сензация при техните 3 гостувания у нас. На 8-и март излезе поредният студиен албум на бандата, озаглавен простичко “Karma”. Шестото студийно творение на тунизийците съдържа 11 изцяло авторски композиции, в които няма сериозни изненади. Новата творба продължава успешната формула на  “Legacy” (2016) и наследника му “Shehili” (2019), но с известни разлики. Завладяващи китарни рифове, хипнотизиращи клавирни пасажи (от дългогодишния продуцент Kevin Codfert (ADAGIO), който замества напусналия през 2020 г кийбордист Elyes Bouchoucha), зашеметяващи бас линии, прекрасни мелодии, извисени вокали и изнесени на заден план оркестрации – това предлага новия запис. В този ред на мисли синглите “Into the Light” и “Child of Prophecy” са типичен пример за класически MYRATH звук – ориенталски мелодии, здрави рифове, мощни вокали, блестящи клавири, докато другите два сингъла –  “Candles Cry” и “Heroes” – са доказателство за по-тежката и различна страна на групата със своите агресивни вокали, мачкащи инструментали и драматични текстове, отразяващи моментната реалност на войни и разрушения.

Въпреки наличието на ориенталски мотиви, тези 4 сингъла показват по-комерсиалната и директна посока на развитие на бандата и това е отличителната черта на “Karma” – близкоизточният звук е по-малко за сметка на тежестта. Това означава промяна и във вокалния подход, липса на текстове, изпяти на арабски (или други подобни традиционни начини на пеене), Zaher пее с повече праволинейност и мощ. Оркестрациите, пък, са изнесени на заден план като другите инструментални елементи изпъкват, което прави записа да изглежда по-малко фолк и повече хеви/пауър метъл.

Предвид горепосочените обстоятелства, останалата част от албума предлага някои силни мелодии и енергични пасажи, които елегантно съпоставят красотата на клавишните и мрака на текстовете. Откриващата “To The Stars” съдържа завладяващ припев н някои изчистени оркестрации, което контрастира със здравите рифове и вокали преди една от кулминациите в творбата “Into the Light” да демонстрира с какво MYRATH допринасят за развитието на метъл сцената (както споменахме по-горе). Ударната “Let it Go” се отличава със страхотна бас линия, ефирни клавишни и запомнящ се припев, докато следващата “Words Are Failing” отново радва с прекрасни близкоизточни мелодии, деликатни вокали и грандиозна хорова секция. “The Wheel Of Time”, пък, е мрачно и зловещо парче и страховита бас мелодия, подпираща оркестрациите и китарите. Интересното в новия материал е, че ако махнете ориенталските елементи, песните звучат като типичен хеви метъл, а композиции като “Temple Walls” и “The Empire” ие правят изключение, въпреки наличието на силни клавишни и огнени китарни сола. Като цяло албумът е мрачен и тежък както музикално, така и като текстове, затова наличието на финал като “Carry On” с оптимистичните си припеви, изпъкващи цигулки и тежки китари е като пословичната светлина в края на тунела. Това е перфектната заключителна композиция, която обобщава в едно цялостното внушение и основните акценти в произведението. С две думи – “Karma” е задължителен за всеки фен на групата, но дори и да не сте фенове, може да откриете нещо за себе си в това неповторимо музикално приключение.

8/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото