Интервю с Питър Хайд (WHITEHORSE)

„Очаквайте пищящи уши и болки във вратовете…“

Питър Хайд (WHITEHORSE) за концерта им в София

 

Само няколко дни преди да бъдем брутално смазани от австралийската тежкотоварна бригада WHITEHORSE на 23 април в B-side на club *MIXTAPЕ 5*, решихме да ви представим едно опознавателно интервю, направено специално за българската публика с основния двигател на бандата – вокалистът Питър Хайд.

Здравей, Пийт! Първо бихме искали да ти благодарим, че отдели време да направиш това интервю докато сте на път. За тези, които не са запознати с WHITEHORSE, би ли представил накратко бандата и какво може да очакват българските фенове от вас?
Няма проблем, Whitehorse сме ТЕЖКИ…очаквайте пищящи уши и болки във вратовете от бавен хедбенинг.
В „инфо“ секцията на турнето ви, WHITEHORSE са определени като „колектив на мелбърнската музикална ъндърграунд общност“. Това означава ли, че групата е по-скоро отворен проект, в който различни музиканти допринасят за развитието на WHITEHORSE като „кауза“ или всичко се дължи на стабилна основа, която тласка бандата напред?
Това определение по-скоро означава, че настоящите и бивши членове на групата са били известни със своите предишни банди. Това, което според мен се опитваме да изразим чрез това определение е, че въпреки че свирим слъдж, хората които съставят Whitehorse идват от различни музикални и субкултурни среди: пънк, хардкор, нойз, дет метъл, та дори и хип-хоп в един от случаите.

Каква е основната концепция зад WHITEHORSE? Кои са темите, които ви вълнуват и какво искате да кажете на света?

Като основно правило, тематиката на бандата се върти около неизбежното унищожение на човечеството. Прецакали сме всичко и скоро ще стане ясно, че нещата са непоправими. Не се наемаме да определяме чия точно е вината и дали нашето унищожение всъщност е нещо лошо.

На няколко места жанрът ви е представен като „фюнеръл слъдж метъл“, което звучи изключително екстремно. Като фен на фюнеръл дуум-a и мръсотията на слъджа, това ме кара да настръхвам. Смятате, ли че това определение е правилно и че слага WHITEHORSE в отделна категория от други подобни групи в дуум/слъдж сцената?

Не съм напълно сигурен какво точно ни отделя от другите. Въпреки че на места имаме фюнеръл елементи в песните си, по-скоро смятам, че влиянията ни идват от грайндкор и кръст сцената.

Издавате нов материал сравнително често, най-вече във формата на сплитове, EP-та и буутлези, което е по-характерно именно за грайндкор и кръст групите. Смятате ли, че сте обвързани по някакъв начин с DIY сцената? Има ли социална кауза, която да стои зад музиката ви?

Много от сегашните и бившите членове на WHITEHORSE са били или все още са част от DIY сцената. Целият този опит определено е оказал влияние на групата и се е превърнал в част от нашия живот. Издаването на сплитове е добър начин да създадем и да поддържаме връзка с хората, които сме срещнали и с които сме си станали близки по време на нашите пътувания.

Повечето ваши издания излизат от лейбъли, намиращи се в различни точки на света, някои по-големи от други, но все пак доста ъндърграунд. Нарочно ли подходът ви с издаването на музика е космополитен или все още не сте намерили правилните партньори за колаборация в дългосрочен план?

Харесва ни да издаваме с различни лейбъли. Повечето издателски компании, с които сме работили досега, са вършили работата си страхотно. А и да издаваш с малки лейбъли е по-приятно, тъй като не се губиш сред приоритетните издания и напрежението. Също така, продължаваме от време на време да издаваме чрез нашия собствен лейбъл – Sweatlung, който стартирахме за да изкараме едни от първите си записи.

Съществувате вече повече от 10 години, правили сте турнета в Азия, а през май месец ще посетите и САЩ. За пръв път ли с те в Европа? Как се развива турнето ви за сега? Какви са очакванията ви?

За сега концертите са забавни, с изключение на Париж, където се наложи да отменим датата поради техническа неизправност с нашия бус и нуждата от спешен ремонт. Честно казано нямам идея какво да очаквам. Навсякъде е различно и е трудно да се предвиди, когато свириш за пръв път на ново място.

Източна Европа е любима дестинация за много групи, защото въпреки бедността и нестабилността, по тези земи се среща разбиране и подкрепа към екстремните жанрове. Имате ли конкретни очаквания за концертите на Балканите, и по-специално за тези в България, Сърбия и Хърватска?

Аз съм изумен от невероятната подкрепа, която получихме именно за тези концерти. Не знам какво точно да очаквам, но идвам с нагласата да създам нови приятелства, да видя места, на които не съм бил преди и разбира се, да направим разбиващи концерти!

Какво е твоето мнение за последния ви дългосвирещ албум „Raised into Darkness“, който трябва да излезе през май? Съдейки по чутото на вашата bandcamp страница, това може би е най-зрялото ви издание до момента. Поздравления!

Мисля, че съм много доволен от новия ни албум. Трудно е да се каже, защото за мен все още е пресен, а и не съм имал много време да го изслушам по-задълбочено откакто сме на път…Смятам, че в сегашния състав на групата има желание за свирене, писане и взаимна комуникация, което според мен се отразява на музиката много повече, отколкото в някои предишни издания.

В последните пет-шест години се наблюдава възраждане на дуум и слъдж сцената в световен мащаб. Смяташ ли, че това е трайно явление, защото хората най-после разбраха за есенцията в тази музика или всичко отново ще потъне в забвение, когато на мода дойде нов тренд?

Преди движех музикален магазин и бях в течение с музикалните трендове…В момента нямам представа, но и не смятам, че това е нещо важно, що се касае до решенията, които взимаме като група. 


Българската екстремна сцена в момента претърпява някакъв вид развитие и подобни екстремни събития й дават огромен тласък напред. Имаше ли време да чуеш групите, които ще свирят заедно с вас? Освен в България, Upyr ще пътуват с вас и до Сърбия. На какво ниво според теб е балканската сцена, съдейки по чутото?

Чух Upyr, когато разбрах, че ще свирим с тях, и ми харесаха… Определено ще ми е интересно да ги чуя и на живо. Старая се предварително да изслушам всички групи, с които ще свирим на това турне, но е трудно, тъй като бях доста зает преди да напуснем Австралия, а когато сме на път имам ограничен достъп до интернет. Смятам, че най-добрият начин да научиш нещо за една сцена е да я видиш и чуеш с очите и ушите си. Чувствам се голям късметлия, за възможността да направим това турне.

Една от основните характеристики на групата ви е наличието на многопластови електронни пасажи и нойз включвания. При повечето групи тези елементи остават едва забележими някъде във фона или пък тотално доминират над музиката. При WHITEHORSE инкорпорацията им е издържана в перфектен баланс. Как го постигате?

Имахме късмета да работим с двама души, правещи изключително силен нойз. Първо с Марк (Von Einem, Dead Boomers), а сега с Дейв (Hans Harms, Concrete Island). За нас това е изключително важен елемент и винаги когато мислим нови парчета, правим така, че да има достатъчно пространство за него. Повечето от нас силно се интересуват от нойз, в резултат на което присъствието му в нашата музика е изцяло органично и не е елемент, за който сме се сетили по-късно с цел да звучим различни или по-готини…Той е неизменна част от групата.

На европейското си турне сте само с един китарист. Случило ли се е нещо и до каква степен това ще се отрази на песните, които ще изпълните?

Другият ни китарист Бен има едногодишен син и не може да отсъства от дома си толкова продължително време, колкото останалите. В периода 2007-2012 г. бяхме в пет-членен състав и реално концерти с един китарист за нас няма да са нещо ново. Единственото за което се сещам е че ще имаме малко повече място на сцената.

Благодаря ти за отдадеността и отделеното време! Има ли нещо специално, което би искал да кажеш на българската публика?

За мен бе удоволствие! Благодаря за интервюто. България, нямам търпение да пристигнем и да се смажем от тежест заедно!

интервю – Борис Николов
превод – Янис Дяков

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото