Caliberty e група на пет години, но момчетата вече са успели да издадат албум, да свирят на няколко значими събития и като цяло да си създадат име за родната сцена. От скоро техен мениджър е и Станислав Грозев – Щъркела познато лице от SME, който има доста опит като организатор на фестивали и концерти и определено е открил нещо в групата, за да се заеме с тях. Днес наши гости ще бъдат  Алекс Лазаров (барабанист на Caliberty) и Станислав Грозев – Щъркела.

Митака: Здравейте, искате ли да се представите, да кажете малко за себе си и как се събрахте в Caliberty?

Станислав Грозев – Щъркела: Идеята се роди по време на турнето на Ахат с Joe Lynn Turner, което организирахме миналата година. Алекс е барабанист на Ахат и имахме доста време да го обсъждаме.

Алекс: Привет метъли! На първо място искам да ви благодаря за интереса към нас, за отношението и доверието през годините, в които сте отразявали нашите проекти и всичко случващо се около групата! Аз съм Алекс Ван Лазаров и съм барабанист, съосновател, копродуцент, композитор и всичко друго за което се сетите в този момент, без крайности естествено.

Митака: Всъщност групата е създадена като почти пряк наследник на Fool Circle, която от своя страна замества Full Circle. Каква е разликата между Caliberty и тези две групи освен единият китарист по-малко и леката промяна на стила и визията?

Алекс: С FULL CIRCLE беше различно. Бяхме млади и не дотам ориентирани какво точно искаме да правим. Искахме да свирим постоянно и да пишем музика. Не че е по-различно и сега, но мислим повече за други неща свързани и с бизнеса. Нормално е да искаме да създадем най-доброто на което сме способни и това ни нахъсва и различава от предната формация. Разликата е забелжима, както в музикално отношение така и по отношение на реализацията на продукта ни. 

Митака: Интересно ми е откъде идва името на групата? Крие ли се нещо дълбоко зад него и как въобще го измислихте? 

Алекс: Всъщност историята е доста забавна. След като бяхме направили списък с около 30-40 имена, които не успяха да се класират в един от последните ни разговори, когато вече трябваше да приключим с този въпрос ни светна лампичката. Държахме на това да е нещо простичко и да не е използвано или патентовано от някой преди нас. В конферентен разговор някой каза “нещо с Caliber”, а следващият човек започна изречението с “ Ти …. Какво мислиш да … “ Аз чух Caliberty и така го решихме. Името е свързано с две думи – Caliber и Liberty (които по-късно си татуирах на ръцете хехе) и винаги оставяме на хората сами да си изградят представа и значение и смисъл на името ни. Не го определяме така че да е затворена тема. Напротив – точно обратното.

Митака: А кога разбрахте, че групата има нужда от мениджър, кой се занимаваше с тази роля преди това и как стигнахте до там Щъркела да поеме групата?

Алекс: Винаги сме го знаели. В началото се опитахме сами да достигнем докъдето можем и всъщност успяхме на батерии като екип сами да се справим, което ни сплоти и по отношение на бизнеса в групата. Но винаги сме искали адекватен и сериозен човек, който да помага и да прави това, което ние не можем или нямаме достатъчно сили да изпълним правилно. Така след дълго (и наистина беше такова) търсене се спряхме на Щъркела, поради много причини (не само външната и вътрешна красота) които ни накараха да се свържем с него и да поискаме да работим заедно. Енергиите се напаснаха и всичко за момента върви прекрасно. Повече по темата може да разберете от него. 

Станислав Грозев – Щъркела: Групата беше наясно с това отдавна,но не бяха попаднали на правилният човек! 

Митака: Събирате се в настоящия състав 2019, следващите две години изкарвате три доста добри сингъла, последвани от дебютен албум през 2022. Интересно ми е дали всичката тази музика е нова или сте използвали идеи от предишните си формации?

Алекс: Нямахме абсолютно никаква представа накъде да поемем в музикално отношение. Всичко написахме в периода 2019-2020. Пандемията ни даде възможност да се затворим и да творим. Не сме се влияли от предишна музика писана от нас, или да вземем нещо от някой прашен шкаф и да го превърнем в шедьовър, защото с Caliberty всичко е различно от предишните ни проекти. Написахме около 20 парчета за 2 години и сметнахме че от тях 11 могат да влязат в дебюта ни. Магично беше! Още по-големият кеф в ситуацията е, че всички работихме заедно за всеки един детайл. 

Митака: И като стана дума за дебютния албум, изминаха две години и половина от издаването му. Кога можем да очакваме нова музика от бандата?

Станислав Грозев – Щъркела: Съвсем скоро, като планираме подобаващо представяне на новите неща и евентуално турне следващата година.

Алекс: За албум е все още рано да говорим. Изисква се определена обстановка и настройка, за да влезем отново в студио. Но имаме няколко неща за в бъдеще, които скоро ще обявим. Има идеи за самостоятелно турне на групата, но засега нищо конкретно. Процесът при писане при нас се случва в по-дълъг период и затова не бързаме. Предпочитаме да отдадем време на творчеството си, за да излезе най-доброто от нас.

Митака: Обложката на албума е доста интересна – какво сияе през ключалката и този ключ отключва ли и други врати?

Алекс: А, да обложката! Жестоко,нали?! Определено сме доволни от резултата да свържем вратата и ключа, който се съдържа в логото ни с музиката. Отварянето на врата и светлината отвътре ни се сториха най-подходящи, като дизайн, за олицетворяване на музиката ни. Лесно стигнахме до това решение, а и намерихме човек, който пресъздаде и останалата част от визията по много професионален начин – Андон от Andonasty. Страхотна работа и то екипна. Доволни сме от изданието на диска, защото изглежда изключително луксозно, а ние това искахме в крайна сметка.

Митака: Не сте от групите, които свирят всяка седмица, имате сравнително малко участия, но пък сте излизали на сцена със звезди като Avantasia, Bruce Dickinson, а след броени дни ще ви гледаме и с Vandenberg. На какво се дължи липсата на повече участия?

Станислав Грозев – Щъркела: Ние не търсим участия на всяка цена и се стремим да сме на нивото на гореспоменатите! 

Алекс: Така е. Липса не мога да го нарека. Като работещи хора с повечето големи български артисти извън Caliberty, всички ние имаме наблюдения къде е окей за нас и къде не. Свободата да избираме кога, къде и пред кой да свирим е незаменима. Мисията на групата е да се появява на места на които има по-голяма сцена и публика. Заявката ни е такава. Така усещаме проекта а и в исторически план от самото начало се вижда какво целим. 

Митака: Освен вече споменатия концерт с Vandenberg феновете вече ви гледаха и на Рок Фест Хоталич в Севлиево на 24 август. Какво интересно можете да ни кажете за мястото и събитието?

Станислав Грозев – Щъркела: Първо, бих искал да благодаря на община Севлиево и целият екип замесен в събитието. Мястото е уникално – крепост и разкошни гледки! Беше наистина хубаво,че се включихме там.

Алекс: Феста е страхотен. Разговорите с организаторите започнаха преди няколко години, но все се случваше така, че не се успявахме да достигнем до там. В крайна сметка тази година успяхме и всички останаха изключително доволни от това, което видяха и чуха. Кефа да свириш на подобни фестивали е изключителен, не само заради локацията, професионалното отношение в технически и организационен план, а и заради музикантите с които делим сцената. Няма по-голям кеф да свириш любимата си музика пред най-близките ти приятели и колеги. 

Митака: И като стана дума за концерти – какъв е процесът Caliberty да отидат да свирят някъде? Трябва ли някой от организаторите (или собственик на местен клуб например) да покани групата за дадено събитие или търсите проактивно участия?

Станислав Грозев – Щъркела: И двете!

Алекс: Мисля че е взаимно. Ако се познаваме, харесваме и мислим че може да се получи добре със сигурност го правим. Понякога предложението идва от нас, понякога от тях. Зависи. Но важното за нас е да останем приятели след добре свършената работа. Всички се борим за това да правим хората щастливи и да удовлетворяваме себе си по най-добрия начин. 

Митака: Широко разпространено мнение е, че дори и в световен план става все по-трудно групите да се изхранват само с музиката, която правят. Какъв е вашият случай и с какво се занимават хората от Caliberty извън сцената?

Станислав Грозев – Щъркела: С малки изключения членовете на групата се занимават основно с музика. Конкретно аз освен с работата си в SME се занимавам с винтидж техника, грамофонни плочи, декове, магнетофони и подобни неща. Яко е!

Алекс: За съжаление е така в света и ние не сме по-различни. Никой от нас не е син на някой милионер (за щастие и съжаление едновременно) и затова се борим с битовизма както всеки нормален човек. Стремим се да търсим варианти за работа околко музиката и даже смея да твърдя че успяваме. Все пак е хубаво човек да работи това, което обича. 

Някои от нас работят в радиото, други в телевизионни предавания а и си имаме и един доктор в лицето на Джейми, който да помага при спешни ситуации.

Митака: От сцената нещата се виждат по различен начин. Кой обаче е най-запомнящия се концерт, на който си бил като част от публиката?

Станислав Грозев – Щъркела: Последно ревах от кеф на Dream Theater в Зала 1 на НДК.

Алекс: Всичките концерти са били запомнящи се, защото са си изживяване сами поотедлно. Не мога да определя нито един, но определено бях изключително щастлив да гледам Slash в Христо Ботев, Pantera (о да) Dream Theater в НДК (първият с Майк Портной) и всичките на Мейдън, защото съм си мейдънист от дете. 

Митака: Ако трябва да използвате само три думи как бихте описали Caliberty?

Станислав Грозев – Щъркела: Явление, професионализъм, страст!

Алекс: Семейство, любов и музикален оргазъм! 

Митака: Във фейсбук страницата на групата няма много информация за предстоящи ваши концерти, къде човек може да ви следи за да е сигурен, че няма да пропусне нищо?

Алекс: Винаги обявяваме какво следва при нас в социалните ни мрежи. Просто го правим в определен момент, обичаме елемента на изненадата. Местата на които всеки може да ни види са големите концерти и фестивали както разбрахме по-горе. Не са много, така че всички наши фенове могат да достигнат лесно до нас. 

Митака: Какво ще пожелаете на читателите Metal Hangar 18?

Станислав Грозев – Щъркела: Безсмъртие и хеви метъл!

Алекс: Хора, най-хубавите неща предстоят, особено за Caliberty. Ако имате интерес към нашия проект ни следете, ще правим много нова музика и за вас и за нас. Да живее рок ен рола и ние покрай него. Бъдете здрави и успешни. 

Митака: И накрая кой е въпросът, който пропуснах да задам, но държите да отговорите?

Станислав Грозев – Щъркела: Защо сме толкова секси 🙂

Алекс: Басистът и барабанистът на Caliberty разминават ли се, както във вицовете?