Батюшка – аромат на тамян и още нещо

Настъпи дългоочакваната петъчна вечер на 27.09.2024 година. В софийският клуб „Микстейп 5“ предстоеше да се проведе концертът на четири бележити и оригинални банди, а именно: ATER, GOD DETHRONED, VLTIMAS и БАТЮШКА. 

Около час преди официалното отваряне на вратите имаше нетърпеливи фенове, които се трупаха пред клуба. Концертът определено се очакваше да е едно от най-авангардните събития, случили се през музикалната година в България. 

Първи на сцената излязоха ATER.  Чилийците се появиха изненадващо и впечатлиха все по-бързо събиращата се аудитория с „униформеното“ си облекло, което представляваше дълги, тъмни, качулати дрехи. Техният сет бе около половин час, но определено бе интересно да се чуе, смесицата между блек и дуум метъл, която се усещаше в рифовете им бе тежка и размазваща. Всички имаха усещането за нещо, което дълбоко се набива в земната повърхност,  това бяха звуци, размазващи до краен предел. ATER завършиха изпълнението си с „The End Of Time“ .  Това начало на концерта бе най-подходящият увод за предстоящето музикално приключение.

Снимки в нашата галерия.

GOD DETHRONED бяха следващата група, която излезе на сцената. Те са отколешни любимци на българската фенска маса, обичаща „блекодет“, както са популярни в метъл средите. Холандците изпълниха песни от своя нов албум –  „The Judas Paradox“ . “ The Hanged Man“ прозвуча като част от същия този албум, на която публиката реагира доста шумно и емоционално. Брутално яките рифове, съпроводени от брилянтни сола, някои доста лирични за този стил накараха феновете да изпаднат в екстаз от случващото се. Последва песента им – “ Rat Kingdom “  , която ентусиазира присъстващите и нажежи още повече обстановката.  Поредното избухване на аидиторията бе, когато вокалът се обърна към публиката с въпроса: „Do you want some old shit?“, което доведе от своя страна до вулканичен взрив от емоции и заформенято на мош пит. Един от последните им обичани и добре познати хитове “ Illuminati “  бе едно от парчетата, с които GOD DETHRONED завършиха своят сет, макар да приключиха с песен по-рано, както се разбра в последствие. Всички бяха доволни и развълнувани след всичко случило се до тук. Както казват хората : „кратко, но сладко!“ .

Снимки можете да видите тук.

VLTIMAS бяха следващите, които се представиха пред феновете. Супер групата на Дейвид Винсънт ( ex – MORBID ANGEL ) изпълни песни от двата си албума и доказа за пореден път, че в метъл музиката винаги може да се направи комбинация от няколко стила и да се получи наистина качествен продукт, който ще бъде оценен и ще бъде харесан от ценителите на тежкото звучене.  Музикантите се раздадоха и повдигнаха градуса на настроението. А, за звездният им състав, неопровержим факт е създаването само и единствено на нещо уникално. Професионалният им подход, поведението на сцената и цялата обстановка, която създодоха бе неопровержимо доказателсво за всичко написано до тук. Преплитането на няколко стила – блек, дет и траш им се отдава до вирутозна степен. И по този начин приключи и предпоследната група преди хедлайнера.

Снимки

И така настъпи моментът, за който любителите на музиката на  БАТЮШКА тръпнеха цяла вечер. Появата на групата на сцената бе величава, придружена с много ефекти, специално светлинно шоу и помпозни декори, както и високо професионално поведение. Интересен факт, касаещ полските музиканти, е че те всъщност за последен път се представят със сегашното име на групата си. От края на тази година и началото на другата те ще използват името – ПАТРИАРХЬ . Макар мърчът им да бе основно със старото им име, имаше и някои бройки тениски с принт на новото. Музикантите направиха грандиозно и впечатлящо шоу и бяха на световно ниво, както всеки път, когато са гастролирали на родна сцена. Ароматът на тамян се просмукваше във всяко едно кътче на залата и оставяше усещането за нетленността на света. Публиката избухна във възторжени аплаузи при всяко едно последващо изпълнение. Магията, която се получава при смесването на религия с метъл е доста завладяваща и неповторима по своя характер и идентичност.  Атомосферата пресъздаваше доста правдоподобно олтар на православен храм и допълваше усешането за мистика и непреходност. Музиката, която се лееше от сцената, бе прецизна и брилянтна като скъпоценен камък. Следваха песен след песен, запълващи всяко празно пространство наоколо и засилваха усета за нещо неизбежно. Канонада от тежки рифове звучеше ясно и отчетливо. Звук, светлина, аромат, сценография – всичко това допълваше обстановката и караше феновете да изригват в гръмки аплодисменти и да показват отношението и подкрепата към своята любима група. Залата бе препълнена, както физически, така и емоционално. И като завършек поляците изпълниха още едно от парчетата си, с което доведоха и до края на тази така високо емоционална и преситена вечер на авангардни контрасти в музикално отношение. 

Хедлайнерите.

Магията, наречена БАТЮШКА или след няколко месеца – ПАТРИАРХЬ продължава да съществува и да завладява редица фенове по целия свят. И въпреки предстоящата официална смяна на името на формацията всички знаят, че това не означава нищо друго, освен фактът, че групата ще бъде наричана с друго име, но ще бъде все така импозантна и обичана от фенската аудитория. 

И така премина поредното невероятно шоу за музикалния календар тази година. Всички, които присъстваха на събитието очакват с нетърпение следващият път, когато пак ще имат удоволствието да се насладят на тези групи и да се гмурнат в безбрежния свят на творчеството им. 

 

 

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото