Музикалната магия на NECRONOMICON

Freddy-NecronomiconЯвно когато Volker „Freddy“ Fredrich е участвал в създаването на NECRONOMICON, в далечната 1983 г., е заел не само името от ‘учебника за магии’ на H. P. Lovecraft, но и умението да създава такива. Въодушевление, присъствие, страст, силно въздействие и завладяване – всичко това се изля в огромни количества от сцената на столичния клуб “Live and Loud” в унисон с дъжда навън в мрачната октомврийска вечер. Да, Freddy умело забърка своята магия, въвличайки всички присъстващи в едно изключително музикално приключение. Защото, преди всичко, музиката е магия …

Повече от тридесет години след своето създаване, придобилата култов статус германска траш метъл банда NECRONOMICON пристига за своя първи концерт пред българска публика. Дистанцията на времето, в комбинация с дъждовното време, може би е намалила донякъде фенския ентусиазъм – на пръв поглед количеството на присъстващите, събиращи се пред входа на малкия клуб, е твърде скромно. Положението вътре в клуба е не много по-различно. Не се променя дори и когато на сцената се появява, с известно закъснение, откриващата вечерта банда DARK MINISTRY. Те са от далечна Канада, съществуват от преди, има-няма, две години и са предвождани от ‘ударника’ Rik Charron. Същият, който е част от легендарната спийд метъл банда EXCITER в периода ‘96-’14 г. Очевидно на Rik не му се напуска позицията зад барабаните и сформира своята най-нова група, чиито музикални интереси могат да се вместят в рамките на хеви/траш звученето. Музикантите, които го придружават, са четирима. Трудно се събират тясната сцена, но нито това, нито прекалено усиленият звук, помрачават доброто настроение и хъса, които влагат в своето кратко, но съдържателно изпълнение.

С добро настроение и ентусиазъм започва представянето и на втората група за вечерта. Още с появата й, вниманието на публиката веднага е привлечено – дори преди да зазвучи и първият акорд. Няма и как иначе да е, тъй като главното действащо лице тук е млада певица, провокираща с приятна (твърде!) външност и ексцентричен аутфит. Това е Caterina Torrealba от Сантяго, Чили, подвизаваща се официално под името CATERINA NIX. В потвърждение на очакванията, създадени само от визията на бандата, започват да ни заливат мелодично/симфонични пауър метъл композиции. Нищо изненадващо или нечувано до момента. И все пак представянето на Caterina и компания би могло да бъде наистина приятно, ако не е помрачено от твърде лошото озвучаване. Поради тази причина е почти невъзможно да бъде чут гласът на изпълнителката – несъмнено най-интересното в групата. Все пак Caterina явно тепърва ‘набира енерция’ в своята кариета (има издаден албум през 2015 г., в сътрудничество с Timo Tolkki) и кой знае, може отново да се срещнем нейде, из родните сцени.

Докато използваме кратката пауза, за да обсъдим всичко случило се до момента, както и да направим някоя и друга обща снимка за спомен с отзивчивите момчета от DARK MINISTRY, сцената отново е превзета. Най-сетне да си дойдем на думата! Пред нас са NECRONOMICON! Музикантите са прецизни и не пропускат да отделят няколко минути време за саундчек (което е добре, тъй като при тяхното изпълнение, за щастие, звукът е на много добро ниво!). Кратко пренареждане на сцената и ударно ни блъсват звуците на първата песен от сета – “Inside the Fire”. Като фронтмен Freddy буквално ‘гори’ в това, което прави. Останал единствен оригинален член от създаването на групата, той очевидно е превърнал NECRONOMICON в своя главна движеща сила. Впечатляващо е как все още, и след всичките тези години, умее да пресъздава музиката с такава тръпка и младежка страст, с толкова емоция и положителна енергия. И как само с един поглед, или просто с жест, успява да предаде всичката тази енергия върху тълпата пред себе си, да я завладее. И сякаш омагьоса. Факт е, че празното до преди малко пространство пред малката сцена се изпълва за секунди. С фенове, които подскачат, куфеят, радват се, припяват … Може да не са многобройни, но са искрени и щастливи. И това си личи.

Necronomicon.jpgВ изпълнението си NECRONOMICON наблягат на композиции от последните си няколко албума (с акцент върху “Invictus” от 2012 г.), но не пропускат някои от траш метъл класиките си. Като, например, “Magic Forest”от култовия за групата едноименен албум. Но не най-важното е какво точно от дискографията на групата чуваме. По важен е начинът, по който музиката се поднася. Да, става дума пак за онези енергия и страст, които именно превръщат концерта в едно страхотно изживяване. И за да сме честни, макар и Freddy да е в центъра на събитието, шоуто не би било това, което е, без тримата музиканти около него. Те са част от NECRONOMICON едва в последните 2-4 години насам. Freddy ги представя (скромно (или не) пропускайки самия себе си) просто и кратко като Mike, Chris и Marco. Страхотен отбор, страхотна синергия.

Близо час е времето, в което имаме възможността да сме в компанията на групата. Един час не е никак много време. Но пък явно е напълно достатъчен, за да бъде музикалната магията направена и да постигне своята цел – да завладее тотално и да ‘държи’ дълго време след затихването и на последния тон.

Благодарности на NECRONOMICON – че ни заляха и заредиха с толкова много музика, с толкова емоции и настроение. И на организаторите от Live and Loud – за това, че направиха този концерт възможен.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото