ГРАЙ – „Млада“ (2014)

Грай-Млада ГРАЙ е руска паган фолк метъл формация. Създадена през 2005 г, групата има солиден музикален опит, въпреки, че издадените дългосвирещи албуми са само 3. „Млада“ се явява последният засега студиен проект на музикантите, произхождащи от Република Татарстан. В творчеството на ГРАЙ са вплетени множество мотиви от славянската култура и „Млада“ не прави изключение от това. Творбата съдържа общо 9 композиции, от които 7 паган фолк химна 1 инструментал и 1 аутро. Дискът е допълнен и от две бонус парчета. Текстовете са изцяло на руски и засягат митове и легенди от руския фолклор. Всъщност, каквото може да си представите като чуете „паган фолк метъл“ го има в албума – тежки китари, лежерни мелодии, народни инструменти, ангелски вокали, дет вокали и т.н. В звуково отношение групата също се е справила добре – песните звучат изчистено, изпипано, всеки инструмент е на мястото си и играе своята роля в предаването на музикалните идеи. Но най-впечатляващата композиция е едното от бонус парчетата – „В объятиях Мары“. Песента звучи величествено и с бавния си ритъм като че ли описва необятността на руската шир. Внушението е толкова силно, че пренася слушателя в обширните руски земи, а нежните напеви на вокалистката Ирина Зибина, съчетани с тежките китари и ефирна атмосфера, допълват и представят по-детайлно картината.
Албумът е на пазара от 2014 г., но ако по някаква причина до сега не сте го чули, дайте му едно ухо. Със сигурност няма да съжалявате.

Оценка – 8/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото