VULTURE INDUSTRIES – „Stranger Times” (2017)

Vulture industries1VULTURE INDUSTRIES са сред скритите (вече не толкова) съкровища на европейската метъл сцена. Дълго време имаше затишие след излизането на The Tower”, но на 22 септември, чрез френския лейбъл Season Of Mist норвежците издадоха  своя четвърти дългосвирещ албум – Stranger Times”.

VULTURE INDUSTRIES се проявяват като ексцентрични и много креативни музиканти още от самото начало, затова е трудно да се говори за надграждане. Всичко, което минава през тяхната призма се превръща в нещо различно и изключително, и винаги концептуално. Лунатични, авангардни, VULTURE INDUSTRIES не са по вкуса на всеки, и това е разбираемо, все пак за времето си творбите им са музикален еквивалент на картините на Йеронимус Бош.

Що се отнася до Stranger Times”, той е продукт на много новаторство и труд, и както и в предишните албуми на групата, и тук музиката е точно толкова важна, колкото и посланията в текстовете. Не ми харесва идеята да разглеждам толкова концептуална творба, раздробявайки я на малки парченца, защото именно тази цялост и наситеност носи философския смисъл. Всичко, което прави VULTURE INDUSTRIES такива, каквито са, присъства и в албума. В песните се разкрива отново огромния гласов диапазон на Bjornar Nilsen, остава си и характерната градираща структура на песните, а заедно с това и рязката смяна на в темпото на мелодиите, гениалните китарни прогресии и да, въпреки, че определено си личи почеркът на норвежците, скритото между редовете прави албума отличаващ се от миналите. За това допринасят смътните препратки към джаза, вплетените прогресивни елементи, по-бавния ритъм на песните, който преобладава в албума в сравнение с The tower’’ (2013), като всичко това допълва атмосферата на алиенация и безпорядък в света.

Всъщност в Stranger Times”, норвежците улавят магията, не тази, за която четем във фентъзи романите, а онзи момент когато илюзионистът успява почти напълно да убеди публиката, че фокусът не е просто номер. Това присъства и в клипа на As The World Burns”. И защо не, след като те никога няма да разберат как се е случило?! Изключително важна роля в представянето на албума имат илюстрациите към клиповете от песните, дело на Costin Choreanu, с когото са работили и преди. Те биха могли да се класифицират като мрачен сюрреализъм и точно както текстовете, успяват да представят, едновременно красиво и гротескно, потресаващите измерения на реалността. И така, колкото и чудати да ни изглеждат VULTURE INDUSTRIES, в този изграден от тях свят, те са единствените нормални, а всички останали са полудели.

Най-емблематичното парче в албума е третото подред, озаглавено Strangers”, то е и най-продължителното. То мощно внушава основното чувство в музикалното произведение – носталгията, заедно с единствения избледняващ, светъл лъч надежда. От музикална гледна точно композицията е нетрадиционна, чува се дори дайре, тромпет и т.н., но само те могат да измислят начин да включат толкова несъвместими с метъла инструменти в едно цяло. As The World Burns” е друга впечатляваща композиция, кочто ми е особено любима, защото дава израз на пост-апокалиптичната страна на албума.

Tracklist:

 1. Tales of Woe  
 2. As the World Burns
 3. Strangers
 4. The Beacon
 5. Something Vile
 6. My Body, My Blood
 7. Gentle Touch of a Killer
 8. Screaming Reflections
 9. Midnight Draws Near

За съжаление VULTURE INDUSTRIES не са сред най – известните групи, което от друга страна е добре – така остават недокоснати от комерсиализма на музикалната индустрия. Stranger Times “ e страхотен албум и бандата показва нови свои аспекти в него. Чакаме с нетърпение концерта им тук на 17-ти ноември!

 

9/10

Vulture industries

 1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 2. Коментари за тази публикация
В началото