chris-nihilismВсъщност това интервю беше взето по повод предишното, не състояло се гостуване на Nihilism в София. По една или друга причина тогава не стигна до публиката. На повече от половината ми въпроси Chris не отговори, с обяснението, че не му стига времето за всичко. Някои оставих, други махнах, за да не утежняват текста. Не това, обаче е най-важното. Имах удоволствието да видя Nihilism на живо пролетта и след тази среща може би малко влязох в гледната точка на Chris – пестеливостта откъм думи и вглъбеността навътре към себе си.

Nihilism ще видим само след десетина дни – на 18 октомври в столичния клуб Live&Loud като част от съвместния концерт Diablery / Nihilism / Occultum / Belgarath.

Satania: Разкажи ми повече за проекта. Как стартира, кои музиканти са свирили с теб.

S.: Има доста групи със същото име. Не се ли страхуваш, че ще се смесите с общата маса и ще се изгубите.

S.: Каква философия стои зад проекта Нихилизъм?

Chris: Nihilism е проект, възхваляващ философската теория, че животът няма присъщо значение или стойност. С уважение към Вселената, екзистенциалният нихилизъм затваря безполезността на съществуването. Космос, издълбан от нищото е крехък и нищожен като всички нас. Без цел, без възможност за промяна в живота като цяло.

S.: Разкажи ни за дебютния си албум. Колко време ти отне композирането и записването?

Ch.: Obscurite Noir беше голямо събитие за Nihilism. Искахме да покажем най-доброто изкуство, което бяхме способни да създадем през този период. Композирането продължи повече от година, повечето от това време обаче беше пожертвано, за да уталожим нашите чувства и мисли. Беше много важно да се визуализира изкуството, което беше заслужило да бъде създадено, есенцията на небитието трябваше да бъде хваната, за да се създаде нещо истинско, а не някакъв тематичен албум за тъжни хора. Записите приключиха за броени дни, искахме нещо сурово и хаотично и претоварването би съсипала проекта. Всичко това с пълната подкрепа на нашия брат и продуцент George (Mass Infection), който се погрижи за записите, микса и мастеринга в Infected Studios.

nihilism-cover

S.: Заложена ли е някаква концепция в него или послание?

Ch.: Няма нито концепция, нито послание. Стремим се да въвлечем слушателите в това. Лириките са нашият начин на мислене, философия и нашите вярвания, изразени по поетичен начин, докато музиката е усещане, което получаваме от всички неща споменати по-горе.

S.: Имаш ли групи и изпълнители, които са ти повлияли или те вдъхновяват. Кои са те?

S.: С кои по-известни групи и музиканти си делил една сцена?

Ch.: През 2018-19 в първата година като активна група имахме честта да свирим с Aura Noir, Batuskha, Harakiri for the sky и GRÁ.

S.: Имаш ли някакви по-специални очаквания от България и българската публика?

Ch.: Никога не сме свирили в България, така че нямаме очаквания. Знаем със сигурност, че във вашата страна имате силна сцена. Наистина се надявам, че ще потвърдим това и разбера се ще станем свидетели на български екстремен метален
хаос.

S.: Място за самореклама и твоето послание към феновете.

Ch.: Omnia ex nihilo nihil fit, et nihil ad.

S.: Благодаря! Ще се видим скоро!

Официална страница:
https://www.facebook.com/nhlsmband/

Повече подробности в страница на събитието:
https://www.facebook.com/events/456667555073695/

Photo credits to Chris picture by The 5 Project.