„Хората са се сменили, но песента е същата…“ – интервю с DAVE MUSTAINE (MEGADETH)

(for English – page 2)
Вечерта на 15.06.2024г. ни предстои поредна среща с музиката и енергията на MEGADETH (репортаж). Но в ранния следобед имахме далеч по-важна, отговорна и приятна задача – да се срещнем със самия DAVE MUSTAINE, който вече над 40 години умело води групата си през всякакви трудности и възходи.
(в интервюто има и въпроси от „HEAD CRUSHER – Megadeth Bulgarian Fan Club“)

METAL HANGAR 18: Здравей, Dave. Много се радваме, че най-после ще може да разговаряме с патрона на медийния ни сайт. Държим да подчертаем, че сме го наименували с дълбоко уважение към MEGADETH и песента. А ти бил ли си в Hangar 18 в Area 51 и какво би ти било интересно да разгледаш там, ако имаш възможността да отидеш?

DAVE MUSTAINE: Не, не съм бил в истинския Hangar 18. Свръхсекретно е, класифицирано. Познавам хора, които са били, военни и мои приятели, но аз не съм бил там. Нямам причина да бъда. Човекът, който вярва в марсианци е Nick Menza. Написах „Hangar 18“ преди той да получи това име. Преди се наричаше N2RHQ. Един ден наблюдавах самолет, на чиято опашка беше изписано N2RHQ. И си казах: „Това е хитро, все едно – Отива в нашата централна щабквартира“ (into iN 2 ouR HeadQuarter)“. И тогава започнах да пиша текста за „Hangar 18„, и той не се промени много спрямо текста за N2RHQ. Мисля, че промених само един ред.

METAL HANGAR 18: Нека да ти разкажем нещо забавно. Тук, в България, на 1-ви април имаме традиция да си правим шеги и да разказваме невероятни истории и да накараме другите да ни повярват. Преди няколко години, на 1 април, пуснахме една такава новина, че вашите адвокати са решили да ни съдят заради авторски права за името. Доста хора се вързаха.

DAVE MUSTAINE: И какво се случи? Казахте им че не е истина, нали?

METAL HANGAR 18: Да, разбира се! Смяташ ли, че има някаква промяна в световните фигури на съвременната политическата арена от времето, когато написа „Symphony of Destruction„?

DAVE MUSTAINE: Хората са се сменили, но песента е същата…

METAL HANGAR 18: Ако имаш възможност да налееш разум в главата на сегашните водещи политици да спрат с войните и всичката агресия по света, кой от албумите на MEGADETH би им пуснал да слушат до безкрай?

DAVE MUSTAINE: „Greatest Hits“ или някой концертен запис, така че да има колкото се може повече песни. Имам повече от 200 песни, така че е трудно да избера. Мисля, че може би най-близко до наръчник именуван „Как да бъда достойно човешко същество – за политици“ са „Countdown to Extinction“ и „Rust In Peace„, но ще трябва да чуят и „Endgame„, „The System has Failed„, с гаранция да обърнат внимание на „Dystopia“ и „The Sick, The Dying… and the Dead„. Така че най-лесно ще бъде да чуят компилация „Greatest Hits„.

METAL HANGAR 18: През годините си продуцирал първият албум на SANCTUARY, участвал си и продуцирал албума на RED LAMB на Dan Spitz. Също така направи проект с Lee VingMD.45. Сега остава ли ти време за такива странични неща и обмислящ ли нещо подобно?

DAVE MUSTAINE: Бих го направил пак, ако му е дошло времето. Много от музикантите правят такива проекти, защотото е забавно, но болшинството го правят заради пари. Не бих го направил заради парите, а защото е дошъл точният момент. И не бих го направил, защото е забавно. Бих го направил, защото е творчески изказ на музика, която не мога да изразя с MEGADETH. Знаете, че MD.45 показваше по-пънкарската част от моята същност, но сега, когато го слушам си мисля, че трябваше да бъде нещо по-различно. Знам, че феновете не харесваха нещата на Lee. Аз харесвам Lee, мисля че е готин тип и страхотен певец.

METAL HANGAR 18: През годините си свирил с много музиканти. Остана ли с някой близък, семеен приятел? Всмисъл да си ходите на гости семейно, да си направите барбекю или не смесваш личния с професионалния живот?

DAVE MUSTAINE: С музиканти от други групи? Не. Личният ми живот е много личен и когато имам приятел, то е защото наистина ми е приятел, а не фен, който се преструва. Нямам много приятели и така ми е добре. Голяма част от тях съм срещнал, защото сме имали бизнес взаимоотношения и сме се сприятелили, но не винаги става така. Много пъти, когато се срещна обикновени хора, които не познавам, те го правят, защото искат да срещнат знаменитост. Та те понякога дори не знаят кой съм!
„Ooo, снимай се с мен!“
„А знаеш ли името ми?“
„Не го знам, но нека просто се снимаме!“
„ОК, казвам се Дани.“

METAL HANGAR 18: А сега към новия албум. Направихте доста клипове за него, цели мини холивудски продукции. В днешно време важно ли е да правиш видео за песните си за да станат хитове. Не е ли изтощително, или напротив, е вдъхновяващо?

DAVE MUSTAINE: Не участвам в клиповете, така че не съм усетил напрежението от работата по тях. Моята роля е да обсъдим идеите и съдържанието. Наблюдавах работния процес и правех коментари и давах насоки на режисьора. Мисля, че наистина се получиха като мини холивудски продукции и това е страхотно. Разочарован съм, че не завършихме книгата, защото песните са като глави от книгата „The Sick, The Dying… and the Dead„. Но (шепнейки и показвайки 6 пръста) … недейте да казвате на другите… може и да ги довършим…

METAL HANGAR 18: Как стана колаборацията ви с ICE-T за песента „Night Stalkers – Chapter II„. Защо избра да работиш с ICE-T?

DAVE MUSTAINE: Защото е по-добър от VANILLA ICE. (смеем се)

METAL HANGAR 18: Всъщност слушаш ли нова музика и нови групи? Какво например звучи в турбуса ви по време на това турне?

DAVE MUSTAINE: Нищо! Нищо не звучи в турбуса, всеки е втренчен в телефона си. Отивам в автобуса и ето какво правя – качвам се и си оставям раницата и нещата, отивам до задната част, за да си взема нещо за пиене, качвам се в горната част и се просвам на леглото и спя до сутринта. Сутрин ставам, започвам първо с кафе и казвам на шофьора: „Моля те, спри на следващата бензиностанция, защото съм гладен„. Това е. Може би момчетата от групата слушат музика. Знам, че барабанистът Dirk Verbeuren е голям музикален ентусиаст и колекционер на плочи. И много обича да слуша музика. Наистина аз имам нужда от тишина и спокойствие в главата си, за да мисля. Но и аз обичам да слушам музика. Спомням си когато си купих първите си дигитални слушалки и слушах плоча. Ясно си спомням 1-вата песен от „Wish You Were Here“ на PINK FLOYD. За пръв път – чисто нова плоча, чисто нова доза и дигитални слушалки. Никога преди това не бях имал дигитални слушалки и моят свят беше буквално взривен. Същото беше и когато чух 1-вото си CD – „Electric“ (1987) на THE CULT. Когато започна първата песен „Wild Flowers“ си помислих, че никога досега не съм чувал музика до този момент.

METAL HANGAR 18: A акo APOCALYPTICA поискат да направят кавър (или кавъри) на MEGADETH ще им разрешиш ли?

DAVE MUSTAINE: Кавърите никога не са ме привличали. Знам, че са кавър група на METALLICA и свирят на струнни инструменти…

(отвън се чуват силни звуци от дрънчене на метални тръби. Дейв спира да говори и се заслушва)

DAVE MUSTAINE: Соло на барабани…..

METAL HANGAR 18: Може да го включиш в следващия албум (смеем се)

METAL HANGAR 18: Семейството ти се разраства. Поздравления за внучката ти. Сигурно си много горд дядо? Това значи ли, че ще разредиш турнетата и заниманията с групата и ще се отдадеш повече на семейството?

DAVE MUSTAINE: А дали означава това? Не. Вероятно ще продължа с турнетата, но не така интензивно, както правят по-малките групи. Защото сега MEGADETH са по-популярни от всякога. Свирим пред повече публика, а когато свириш пред повече публика не се налага да имаш толкова много концерти. Когато свириш един път пред 10 000 човека, не ти се налага да свириш 10 пъти пред 2000 човека, а и никога няма да направиш стъпката към по-високото ниво, ако не поемаш рискове. Харесва ми как израстваме, започнахме като малка група, направихме турнето с BIG 4 и продължихме сами да надграждаме. И така имаме наша специална връзка с хората тук и това е великолепно!

METAL HANGAR 18: Какви са заключителните ти думи към екипа и читателите на MetalHangar18.com и към феновете на MEGADETH?

DAVE MUSTAINE: Благодаря ви, че сте направили сайта, това е страхотно! Ще трябва и аз да го прегледам. Пожелавам ви много късмет в желанията и начинанията ви с Hangar 18. Надявам се да се забавлявате тази вечер и дано всички ваши читатели и последователи, които следят материалите ви да са тук тази вечер, и да видят колко сте страхотни като сте тук в бекстейджа, за да направите това интервю за тях. Обичам ви, ще се видим довечера! Наздраве!

  1. #1 написан от Мишо (преди 1 седмица)

    Поздравления Влади,
    Супер сте, даже мъничко Ви завиждам!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото