Emily Lazar of September Mourning - Soul CollectorЗвукозаписната компания Sumerian Records приветства в семейството си SEPTEMBER MOURNING. В новия си лейбъл, проектът дебютира със сингъла „Eye Of The Storm“, съпроводен от официално видео.

SEPTEMBER MOURNING ще са част от  турнето „Generation Doom“ заедно с OTEP, Lacey Sturm (ex-FLYLEAF) и DOLL SKIN в САЩ през април и май.

Трансмедийният проект се заражда през 2009 в Америка и е творение на вокалистката Emily Lazar и Marc Silvestri, който е комикс художник. Историята е по идея на Lazar, която се свързва със Silvestri чрез MySpace и заедно развиват това, което в момента е познато като SEPTEMBER MOURNING.

Основен герой е September (сценичната персона на Emily Lazar), която е хибрид между човек и жътвар на души. September управлява света на живите и мъртвите, но като получовек, понякога, изпитва нужда да даде на някои души втори шанс и да си играе със съдбата.

Историята бива разказвана чрез музика, комикси и концерти. Комиксите са продуцирани от Top Cow Productions (чийто CEO е Silvestri). Lazar за проекта:

Историята върви с музикален съпровод. Историята свързва всичко. Музиката е като черешката на тортата и, разбира се, е много важна, но е нещото, чрез което поддържаме историята.

До момента проектът има зад гърба си компилация от демота „Melancholia“ (2012) и едно EP, озаглавено „Volume 1“ (2015).