Подробности за концерта на PEKINŠKA PATKA

Българските НОВИ ЦВЕТЯ и НеЩо ЦвЕтНо дават старт на вечерта.

На 16 октомври (четвъртък) в клуб „Строежа“ за първия си концерт в София пристига сръбската банда от Нови Сад – PEKINŠKA PATKA. Една от първите и най-известни пънк-рок групи, създадена още в бивша Югославия, ще се срещне с българската публика след неколкократни раздели и събирания през всичките години досега. Първата официална изява на групата на живо се състои през далечната 1978 г. в залата на Klub 24 в Нови Сад и веднага предизвиква силен шум и истински шок – персоналът на клуба решава да прекрати участието им, изпращайки тълпа от около 200 младежи вкъщи.

Дебютният албум на бандата „Plitka poezija“, издаден през 1980 г., се счита за първия пънк рок албум на група от Сърбия, а като една от първите в историята пънк групи в страната изиграват и важна роля в „отварянето на вратите“ за много други групи след тях. Пънкът е бунт, карикатура, гротеска, подигравка с нещата, които не ни харесват и неслучайно PEKINŠKA PATKA бързо се превръща в култ сред младежите от Нови Сад, които пък изразяват своята отдаденост, изрисувайки графити из целия град. Това привлича вниманието на местните комунистически власти, които виждат в звука и външния вид на групата подривен потенциал. В резултат на това, въпреки че предизвиква голям интерес не само в града, групата има проблеми с изпълненията на живо, много от които се отменят в деня на концерта по предложение на властите.

Вторият им и последен албум “Strah od monotonije” е издаден през 1981 г. В него музикантите се насочват към пост-пънк и дарк уейв-звученето, но скоро след излизането му бандата се разпада. През 2008 г. групата се събира, за да свири на главната сцена на фестивала Exit заедно със Sex Pistols, а през 2010 г. се събира отново, продължавайки дейността си.

На 16 октомври на сцената в „Строежа“, преди пионерите на сръбския рок ще стъпят и две култови български банди. НОВИ ЦВЕТЯ са смятани за първата родна пънк банда основана в Кюстендил през 1979 г. Първият им емблематичен албум „Радиация“ е записан в демо вариант през 90-те и преиздаден през 2004 г. Другата банда – НеЩо ЦвЕтНо, е пънк и ска група сформирана в Пловдив през 2010 година. През 2017 г. момчетата  издават албум със заглавие „Свобода и Танци“ и до днес са доста активни и обичани от феновете, с множество клубни и фестивални участия.

Билети за култовия пънк концерт в клуб„Строежа“ на 16 октомври се продават в системата на Eventim.bg на цена 39 лв. за билет, след изчерпване на промоционалното количество. Началото е обявено за 21:00 ч., а вратите на клуба ще бъдат отворени в 20:00 ч.

Чуйте култови парчета на трите банди / PEKINŠKA PATKA, НОВИ ЦВЕТЯ и НеЩо ЦвЕтНо / и се присъединете към събитието във facebook ТУК.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото