Интервю с Harald Busse (MORGOTH)

Harald Busse (MORGOTH)MORGOTH се завърнаха и то по начин, който не остави никакво съмнение в искреността на бандата. Да, Marc Grewe не е вече с тях, но който чуе “Ungod” или вече го е чул, ще разбере и е на ясно, че бандата е по-жива и още по-истинска от преди.

Интервюто с Harald Busse (MORGOTH) е излъчено в “От другата страна” по радио Варна на 6.04.2015 година.

От другата страна – Какво е чувството да сте отново заедно след толкова години отсъствие?

Harald Busse – Чудесно е. Завърнахме се с нов албум. Преди няколко дни го представихме на живо. Реакцията на феновете е много позитивна.

От другата страна – Защо решихте да се съберете отново и как се случи това?

Harald Busse – Главната причина беше, че през 2010 година отбелязахме 20-годишнината на албума „Cursed“. Решихме да направим няколко концерта по повода и така се започна. Това беше основната причина да върнем групата към живот. След това установхме, че работим добре и дойде решението и да запишем нов материал.

От другата страна – Кой в момента влиза в състава на MORGOTH и има ли членове от оригиналния състав?

Harald Busse – От оригиналния състав в момента сме аз и другият ни китарист Sebastian Swart. Басист ни е Sotirios Kelekidis, Marc „Speedy“ Reign, който свиреше в DESTRUCTION е на барабаните, а както знаеш, имаме нов вокалист – Karsten „Jagger“ Jäger от DISBELIEF, който замени Marc Grewe.

От другата страна – Защо се спряхте на Karsten и той все още ли е част от DISBELIEF?

Harald Busse – Да, все още е в DISBELIEF. След като се разделихме с Marc, той се свърза с нашия мениджмънт. Ние не го познавахме въпреки, че бяхме чували за DISBELIEF преди. Казаха ни, че той е перфектен избор за нас и така се случиха нещата.

От другата страна – Феновете Ви възприемат ли го като новия вокалист?
Harald Busse – Да, така мисля. Първият път, когато репетира с нас в студиото, след като се разделихме с Marc, имаше и наши фенове там. Те си мислеха, че Marc не може да бъде заменен, но когато чуха на какво е способен Karsten, го приеха много бързо. Повечето се съгласиха, че той върши добра работа.

От другата страна – Нека поговорим за новия албум на MORGOTH “Ungod”. Каква е разликата между него и старите записи?

Harald Busse – Основната разлика е, че сега свирим по-добре, отколкото преди 20 години. От друга страна има повече прилики, отколкото разлики. Новият албум е като смес между „Cursed“ и „Odium“. Тази прилика беше една от основните причини, въобще да се захванем със записите на нов албум. Като техника на свирене няма големи разлики. Искахме същото чувство като в първите два диска, така че няма особени разлики.

От другата страна – Беше ли лесно да запишете нов албум след толкова много време и кой го продуцира?

Harald Busse – Продуценти сме си ние заедно със собственика на студиото, където записвахме. Той е копродуцент. Не беше трудно да влезем в ритъм, лесно го направихме. Материалът датира от края на 2013, като последното парче беше написано в края на 2014 година. Имахме достатъчно време да обработим песните и за това беше лесно. Най-трудното беше да се научим да правим музика през интернет, защото всеки от нас живее на различно място. Промяната на материала по интернет се оказа най-трудната част от записите.

От другата страна – Как работите заедно? По-лесно ли щяхте да запишете албума, ако бяхте всички в едно помещение?

Harald Busse – Щеше да е по-лесно със сигурност, но не и по-добре. И все пак всеки от нас е професионален музикант. Всеки се занимава с нещо. Когато става дума за музика, всички се отнасят сериозно към това и знаят какво да правят. Единственото, което би се порменило, ако бяхме заедно е, че по време на репетиците песните щяха да станат по-бързо. Щеше да е по-лесно да сме заедно, но едва ли албумът щеше да стане по-добър.

От другата страна – Заглавното парче от албума е инструментал. Защо решихте така и каква е идеята зад името „Ungod“?

Harald Busse – Идеята е, че искаме да натъртим, че хората се държат като богове на тази земя, а всъщност вредят на околната среда и на себеподобните си. И се държат точно обратното. Това е главната тема в албума. Кръстихме инструментала „Ungod“, защото е много трудно да бъде обяснена тази концепция с текст. Темата е мистична. Затова и използвахме инструментал.

От другата страна – Причината да изберете „God Is Evil“ за първи сингъл и вярвате ли, че Господ наистина е зло?

Harald Busse – Не бива да се вземат буквално тези думи. Трябва да четеш между редовете. Бих го обяснил така – Бог би могъл и да е зъл, ако види в какво се е превърнало създанието му.

От другата страна – Смяташ ли,че „Ungod“ е подобен на първите ви два албума?

Harald Busse – Развили сме се и то като композитори. В първото ни ЕР бяхме много сурова и първична банда. Целта ни беше да смесим тази първичност от първите записи с музикантските умения, и композиторските ни способности, които имаме сега.

От другата страна – Кой пише текстовете и за какво се отнасят?

Harald Busse – Аз и Sebastian сме основните текстописци, около 80 процента от лириките са наши. Има и малко текстове от Karsten, които той написа в студиото. В албума има две основни теми – борбата, която водим всеки ден със себе си и втората е за това, което хората са способни да си причинят един на друг. От тук идва и името Ungod.

От другата страна – В такъв случай как виждаш развитието на човечеството в наши дни?

Harald Busse – Добър въпрос. Човечеството се развива чисто технологично все повече и вече има огромни възможности отколкото преди 10 години, но самият човек като такъв става все повече сам и изолиран отколкото преди, благодарение на социални мрежи като Фейсбук. Човекът се е превърнал в егоистично същество. Песимист съм за бъдещето, защото смятам, че сме способни за кратко време да се самоунищожим подобно на древните цивилизации, като маите например, тъй като ресурсите ни ще се изчерпят. Единственият въпрос е времето, за което това ще се случи.

От другата страна – Смяташ ли, че такъв край може да бъде избегнат?

Harald Busse – Ако знаех решението, щях да бъда професор или философ. Не знам. Ако имаше решение, щеше да е добре, но не вярвам в това. Хората са твърде егоистични същества. Ние винаги искаме повече и повече, и не живеем в хармония с околната среда. Ние се олицетворваме с нашите постижение, а не сме като животните, за които е достатъчно да съществуват. Това е основната разлика.

От другата страна – Свят с или без Бог?

Harald Busse – Свят без Бог е по-добър, определено, много престъпления са извършени в името на религията. Всички говорят как религията е любов, а вместо любов тя сее смърт. Хората убиват в името на религията. В парчето „Snakestate“ говорим по тази тема. За това смятам, че свят без Бог, ще е по-добро място.

От другата страна – Имаш ли любимо парче от новия албум и кое е то?

Harald Busse – Харесвам много „Snakestate“, защото е много добре композирана песен, постигнахме ново ниво в тази област, а текстът пасва чудесно с музиката. Друго любимо ми е „Nemesis“ с текст, вдъхновен от H. P. Lovecraft. Това са ми любимите песни.

От другата страна – Къде се намира “Държавата на змията”?

Harald Busse – Не искам да назовавам имена, всеки трябва да разбере сам.

От другата страна – Значи се вдъхновявате и от книги?

Harald Busse – Като по-млад бях много запален по книгите на H. P. Lovecraft. Неговите кратки истории пасват чудесно на музиката ни. Това е и нашия съпорт към неговия гений.

От другата страна – Защо успяхте да издадете само три албума преди да се разпаднете?

Harald Busse – Защото сме мързеливи копелета. Това е добър въпрос. Работим бавно и записваме само парчетата, които наистина харесваме. Това е причината.

От другата страна – Има почти 20-годишна пауза между „Feel Sorry for the Fanatic“ и „Ungod“…

Harald Busse – След „Feel Sorry for the Fanatic“, бяхме изтощени от турнетата, които правихме в продължение на 10 години, целият ни свят се въртеше около музиката. От страни нямахме нищо. Решихме, да се разделим, защото не искахме да лъжем себе си и феновете.

От другата страна – Какво прави ти през тези години?

Harald Busse – Работех това и онова основно като дърводелец, останалите също имаха работа – Marc беше детски учител, Sebastian работеше в интернет компания. Имахме обикновени работи. Нищо свързано с музиката.

От другата страна – Новите членове на MORGOTH фенове ли са на групата?

Harald Busse – Да, бяха се интересували от групата и преди. Поддържам връзка и със старите членове, първия ни китарист Carsten и първия ни барабанист Rüdiger са идвали в Берлин на реюниън концертите ни. Винаги сме имали добра връзка. Приятели сме. Това е може би и отговор на въпроса ти, че ако не се бяхме разделили като група, може би в момента нямаше да сме приятели. Това е една от основните причини, заради които бандата се разпадна в миналото. По-добре приятели, отколокото да не се понасяме.

От другата страна – Предпочетохте приятелството пред групата?

Harald Busse – Предпочитам и двете едновременно, така е най-добре. Формирахме бандата, когато бяхме 16-17 годишни и това продължи така цели 15 години. Преди това Rüdiger и Carsten бяха създали EXTERMINATOR. Самият аз имах MORGOTH като проект малко преди това.

От другата страна – Гледа ли “Хобитът”?

Harald Busse – Все още не съм. Добър ли е?

От другата страна – Да, на мен ми харесва. MORGOTH е мрачния господар от Средната земя на Tolkien. Има ли MORGOTH някакво проявление в реалността в наши дни?

Harald Busse – Всеки трябва сам да реши за себе си. По времето, когато сформирахме групата, искахме да имаме име с мрачно звучене. Сега много хора знаят кой е Tolkien и откъде идва името, но тогава не беше много популярен. А и днес MORGOTH се е превърнало в запазена марка и тренд.

От другата страна – Смяташ ли, че успехът на „Властелинът на пръстените“ е имал някакво значение за вашата популярност?

Harald Busse – Не мисля, че има някакво значение. Много хора гледали филма, дори не се сещат какво е MORGOTH, защото е само загатнато. Така че не смятам, че филмът се е отразил на известността на групата.

От другата страна – Какви са плановете ви след „Ungod“?

Harald Busse – Ще свирим на фестивали като “Hellfest”, “Summer Breeze“, “Wacken“, „Copenhell“, нямаме предвидено турне, но ако има добри оферти и добър пакет, може да направим нещо за кратко. Все още няма определени планове.

От другата страна – Коя група за теб е истински стандарт като група за дет метъл турне?

Harald Busse – Това са BOLT THROWER! Били сме с тях, беше невероятно, много весели типове и много земни хора. Имат страхотно чувство за хумор. Честни и отговорни са. Турне с тях е като метъл рай.

От другата страна – Кога си напълно доволен от своята работа?

Harald Busse – Когато след наш концерт при мен идват хора на мърча, които ми казват, че са отраснали с MORGOTH и слушат тежка музика заради нас. Това е истинско удоволствие за мен. За това и правя музика.

От другата страна – Как караш хората да вземат насериозно твоята музика?

Harald Busse – Като давам всичко от себе си на сцената. Когато целта ни е да представим интензивно шоу, което не е за пари, а за феновете. Коато реакцията от почитателите ни пред сцената е страхотна.

От другата страна – Коя песен си спомняш от детството си?

Harald Busse – Добър въпрос. Доста песни има, но не мога да отделя една конкретна. Като дете бях гледал филми за Втората световна война и музиката там ме впечатли много. Дори и днес ми носи вдъхновение.

От другата страна – Какво най не ти харесва в начина по който свириш?

Harald Busse – Може би солата ми. Не съм много добър.

От другата страна – Но все пак свириш сола?

Harald Busse – Да, но не се смятам за много добър в техническо отношение. Има много по-добри солисти от мен.

От другата страна – Първата мелодия, която научи да свириш на китара?

Harald Busse – Същата, която и 95% от хората са научили – „Smoke on the Water“.

От другата страна – Харесваш ли старата рок музика?

Harald Busse – Да, имах голяма колекция от стари плочи, но в един момент я разпродадох. Все още обаче си пускам LED ZEPPELIN, THIN LIZZY или DEEP PURPLE. Харесвам музиката от 70-те и началото на 80-те.

От другата страна – Ако можеше да се върнеш назад във времето, какво би променил?

Harald Busse – Това е добър въпрос. Нищо съществено. Бих изживял живота си по-същия начин. Може би има някои дребни неща, за които съжалявам днес, но като цяло живея добър живот. И май няма да променям нищо.

От другата страна – Какво би посъветвал 20-годишния Harald Busse, ако имаш възможността да го срещнеш?

Harald Busse – Да пие по-малко и да се упражнява повече с китарата.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото