Интервю с Thy Infernium – (AMBROZ)

Ambroz отдавна са добре позната на родните блек метъл фенове група. И макар да са гостували относително често в България, изминали са цели седем години от предишното ми интервю с Дамян. Това им гостуване е особено специално, защото комбинира два значими повода – концертът на Ancient на 16 март, част, от който ще бъдат и представянето на новия им албум „Monuments of the Deceived“. Какво се е променило в Ambroz за това време? Какво им е коствало издаването на този албум, както и вечната (болна) тема – екстремната сцена на Балканите. Вижте сами.

Satania: Здравей, Дамян! Последно с теб сме си говорили преди цели седем години. Какво се промени в Ambroz за това време?

Thy Infernium: Здравей, Милена! Да, дълго време мина от последния ни разговор, наистина. Много неща се промениха в Ambroz за тези 7 години, преди всичко имаме нов барабанист Никола Димитровски, който е постоянен член на групата. Имахме и турбулентни периоди, периоди на пауза поради ковид пандемията и така.

Satania: За кой път ще гостувате в България? (аз лично спрях да ги броя 🙂 ) Как намирате българската публика? Предполагам с голяма част от нея сте приятели.

Thy Infernium: Да, до момента имаме 3 гостувания, сега ще ни бъде четвъртият в Old Skulls. Доста сме развълнувани, че за втори път ще гостуваме в София и ще редставим новия албум пред българската публика, която ни е особено любима и с много хора от тази публика сме и близки приятели, с които общуваме доста често. Пък и при всеки удобен случай, когато идвам лично в София не пропускам да се видя с някого.

Satania: Предишният ви албум стана албум на годината в Северна Македония. Това донесе ли някакви дивиденти за групата – повече известност, популяризиране на този стил, повече фенове?

Thy Infernium: Мисля, че заради това повече хора разбраха за нас, а и жанрът получи шанса да се популяризира повторно. И преди от други групи е бил представян, но нали всеки нов шанс е добре дошъл. В Македония стандартът е такъв, нямаме огромна публика, но все пак, сцената живее и това е много важно. В последно време виждам много нови, млади хора все повече да се появяват на концерти и това ме радва.

Satania: Сякаш все повече от големите групи се обръщат към вашата страна и правят концерти там. Би ли могъл да кажеш, че концертният и клубният живот търпят някакво развитие (имам предвид метъл музиката)?

Thy Infernium: Метъл сцената, както току-що казах в предния отговор е на апаратно дишане, но е жива. Ако не са Terrorvoid Promotions (Зоран Сетиновски – Зиле и Александар Младеновски – Паша), мисля че големите групи няма и да чуят за нас, камо ли да имат концерт тук. Много клубове затвориха през последните 15-ина години. Всичко, което беше авангардно и ъндърграунд се съсипа. Единственото, което ни остана е МКЦ (Младински Културен Центар), реално в момента нямаме къде да организираме събитие, а и това методично го унищожават. През летния сезон е по-лесно, защото може да се направят събития на открито.

Satania: Доколкото чета в предишното ни интервю плановете са били новият албум да излезе още през 2018 година. Защо издаването се забави толкова? Пандемията оказа ли някакво влияние върху работата ви като музиканти?

Thy Infernium: Да, но не винаги плановете следват планираното. Нашият предишен барабанист ни напусна, имахме период на търсене на нов барабанист, след това период, когато пробвахме с различни хора и характери, докато не намерихме Никола през 2019-та, който влезе в групата в началото само, за да можем да излезем като подгряваща група за Cannibal Corpse. Но, в края на краищата така стана, че е било съдено да го поканим да стане постоянен член на групата. През 2020-та дойде ковид пандемията (която най-много ни забави) и създаде една финансова несигурност навсякъде и ни затвори всички вкъщи. Това беше най-голямата спирачка, за да можем да издадем албумът по-рано, така че като време сигурно изгубихме още 2 години.

Satania: Свирили сте тогава и една нова песен „Disharmony“, но тя не фигурира никъде в следващите ви издания или е с променено заглавие?

Thy Infernium: Да, тази песен е в албума, само че с ново заглавие „Behind the Realm“. Нямаше някаква особена причина, просто някак прекалено опростено звучеше Disharmony като заглавие и не си пасваше със заглавията на другите песни.

Satania: Сами издавате и дебютния си албум и сегашния „Monuments of the Deceived“. Това предполагам е дълъг и труден процес, с какви предизвикателства се сблъсквате по пътя?

Thy Infernium: Определено дълъг и труден процес. Всичко направихме сами, от продукцията до дизайна. Нормално, както споменах, най-големият проблем и предизвикателство са финансите. Докато не събереш финанси не можеш да праивш нищо, нормално. Искахме този път всичко да бъде както трябва, да имаме hard copy албум, мърч, записано видео, брандирана сцена с тематиката на албума и плюс това издадохме своя сабствена бира. Ambroz Tenebrae, Stout тъмно пиво с 5,5% алкохол по наш вкус и рецепта, направено от майсторските ръце на Дени Омерагиќ.

Satania: Мислили ли сте да подпишете договор с някой лейбъл? Имали ли сте предложения за това?

Thy Infernium: Имаме го това на ум, но до сега не е излязло нищо сериозно. Искрено се надяваме, че „Monuments of the Deceived“ ще ни отвори вратите по-широко и с това ще спечелим още повече контакти, но бъдещето ще покаже. Като цяло, знаеш, групи от Балканите малко по-трудно пробиват навън. Така че, ако се появи сериозна оферта ще разгледаме всички опции в нея.

Satania: В новия албум имате една песен на родния си македонски език. Какво послание искате да носи тази песен? Защо решихте да не я превеждате на английски? (честно да си кажа така представени лириките имат много по-силно въздействие).

Thy Infernium: Честно, предизвикателство ми беше да напиша текст на македонски и това ме подтикна да напиша този. Много е трудно да напишеш нещо на собствения си език, да намериш правилните думи и да не звучи лошо. На английски е по-лесно, защото е универсален език и е доста по-лесно да намериш правилните думи и да опишеш това, което искаш да предадеш като основно послание. И понеже успях да напиша текст, който първоначално на мен ми звучеше добре, а след това и на цялата група решихме да остане на македонски.

Satania: „Monuments of the Deceived“ за мен е една много силна продукция с много въздействащи и изпипани детайли, както в музикално така и във визуално отношение. Сами ли се справихте с всичко (знам, че ти си графичен дизайнер, освен музикант.)? Къде е записан и продуциран албумът?

Thy Infernium: Първо, благодаря за положителната критика, много ме радва, че ти е оставил такова впечатление! Да, дизайнът изцяло е мой, а продукцията, пост-продукцията, миксирането и мастеринга са дело на Иван Јамандиловски (соло китара в Ambroz). Иван е дипломиран звуков инженер (освен това е и програмист) и кой ако не той ще познава звученето на Ambroz най-добре. Процесът отне дълго време, затова защото каквото правехме го правехме за себе си, за душата си, с мерак, без някакви специални ограничения и кратки срокове. Срок си дадохме някъде август месец миналата година да успеем да завършим всичко до 9-ти декември 2023-та и тази дата да бъде официален ден на издаването (последвано от промоция за слушане, която мина отлично).

Satania: Как се чувствате по отношение представянето ви на една сцена с легендарна група като Ancient? Нетърпеливи ли сте, нервни, развълнувани? Бихте ли го определили като сбъдната мечта?

Thy Infernium: Вълнението винаги е тук, независимо за кой концерт, но специално е усещането за такива специални събития, където ще делим сцената с Ancient. За мен лично е сбъдната мечта, затова защото слушам Ancient. от 2004/2005-та. Особено ми е приятно, че ще слушам „The Cainian Chronicle“ на живо с Lord Kaiaphas, тъй като сега е шанса за това и никой не знае ще имаме ли друг.

Satania: Предполагам в сета си ще заложите на новия албум. Ще има ли изненади?

Thy Infernium: Да, идваме с целия репертоар от „Monuments of the Deceived“ и няма да има изненади. Искаме публиката да изживее албумът изцяло, без никакви отклонения от това изкуство.

Satania: За тези, които все още не са чули „Monuments of the Deceived“ от къде могат да се снабдят с копие?

Thy Infernium: Ще носим мърч, фланелки, блузони, дискове, така, че всеки, който иска да ни подкрепи ще може да си купи в Old Skulls.

Satania: Благодаря за интервюто! Ще се видим скоро! Вече записахте обръщение към феновете за 16 март, но вашето послание извън поканата да дойдат на концерта.

Thy Infernium: Благодаря и на теб за интервюто, за хубавите въпроси и за подкрепата! На 16 март ще покажем тъмната страна на светлината и нейното истинско лице! Ще се видим скоро!

Официални ресурси на Ambroz:

Web page

Facebook

YouTube

Страница на събитието

Билети

Photo credit: Ognen Teofilovski

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото