Качество от друга планета със SOEN в София

На сцената първи се качиха музикантите от TROPE. Те излязоха точно в 20:00 часа. Бандата беше съставена от двама човека – певицата Diana Studenberg и китаристът Dave Thompson. Изпълнението им беше изцяло акустично. По принцип имат барабанист и басист, но така се стекли обстоятелствата и са решили само те двамата да представят песните си пред българската публика в столичния клуб Joy Station. Клубът беше почти пълен, когато те започнаха. На третата им песен китаристът леко се развихри и китарните партии станаха все по-силни и тежки. С всяка следваща песен интензитетът на шоуто им ставаше все по-голям. Последва баладно-ориентирана песен, а последната им песен редуваше бързи с бавни пасажи. Вокалите на Diana Stundenberg бяха по-дълбоки и въздействащи. Така след 30 минути стегнато свирене техния сет завърши под бурните овации на почти пълния клуб.

Сцената трябваше бързо да се оправи, за да може следващата група да започне шоуто си. Това беше финландската прогресив метъл банда ODDLAND.

Малко след 20:30 сцената беше окупирана от ODDLAND. Гостите от Финландия бързо се понравиха на феновете в залата. Началото беше доста мелодично, смесено с тежки китари на вокалиста Sakari Ojanen. Другият китарист Jussi Poikonen свиреше на мини саксофон,  прикрепен към един от микрофоните на сцената. С него той зададе допълнителна загадъчност на изпълнението им. Sakari Ojanen добави, че са от Финландия, че идват за 1-ви път тук и че много им харесва да бъдат тук сред нас. Преди следващата песен той добави, че тя ще стане част от следващия им албум. Песента беше доста надъхваща, под чийто звуци по-голямата част от хората дружно куфееха и скандираха. Следващата композиция беше от първия албум на групата. Както малко по-рано казаха, че е доста експериментална в сравнение с останалите. Прогресив метъл в най-чистата му форма. Множество сола тип дабъл хенд огласяха помещението. Дабъл хендите продължиха с пълна пара от страна на всички китаристи и басиста на сцената. Mr. Sakari искаше да обяви „Skylines„, но леко избърза, докато останалите от ODDLAND му казаха, че греши в анонса си. Басистът Joni Palmorth добавяше колорит в изпълнението със своите тежки вокали. В „Above and Beyond“ групата показа невероятно майсторство, мелодиите в песента много напомняха на някои от песните на хедлайнърите SOEN. Силно мелодична с доста разчупено пеене. „Eternal Erode“ беше последната песен от техния сет. Песента се характеризираше с режещи барабани и зверски китарни рифове, които огласяха цялата зала, а повечето фенове избухваха в дружно куфеене и пеене с групата. Насечените рифове добавяха още повече дълбочина в изпълнението им.
За последен път чухме и мини саксофонът, последван от бомбастичните барабани на ударника тази вечер Ville Viitanen, които нажежиха обстановката до краен предел.

След бурни овации и скандирания, ODDLAND се сбогуваха с българските фенове, обявиха че ще ги чакат в мърч зоната за снимка и автографи, раздадоха перца и палки и слязоха от сцената. Хората в залата с трепет очакваха, третото гостуване на шведите SOEN на родна земя.

Сетлист на ODDLAND:

1. Vermilion Pt.4: Feed the Void
2. Free Fall
3. Still the Spirit Stays
4. Skylines
5. Above and Beyond
6. Eternal Erode

Те започнаха точно по график в 21:30 часа местно време със “Sincere”, с която завладяха цялата зала. Следващата песен беше “Martyrs”. Joel Ekelöf подканяше феновете да пеят и се радваше с тях. Хората в залата избухваха на всеки по-тежък риф. Последва бас интро на следващата песен, последвано от екзотични перкусии от страна на Martin Lopez, който спомогна за допълнителната загадъчност на песента. Следваше “Memorial”, едноименната песен от последния албум на SOEN. Тя направо взриви всички и даде началото на следващата порция малко по-тежки песни. Сетът продължи с “Lascivious”. Тъжна песен, но представена по наистина разчупващ начин на хората. “Unbreakable” бе следващата епика, излязла от инструментите на гостите от Швеция, на която имаше сериозно разпяване на феновете. Последваха някои силно лирични песни като “Deciever”, “Ideate” и “Monarch”, с които концертът вече минаваше средата си. На „IllusionMr. Ekelöf поиска всички да пуснат фенерчетата си, понеже предстоеше балада. След лиричната част следваше прочувствено соло на Cody Ford, a с „Lotus“ беше завършена основната част от концерта на шведския квинтет под бурните скандирания „SOEN, SOEN“ на всички в столичния клуб Joy Station. Бандата се сбогува с феновете с репликите, че това е последната им песен за вечерта и се прибра в backstage пространството, но както всички знаехме беше само за кратко. Предстоеше задължителният бис. А той започна с една от култовите песни от предния албум на групата “Immortal”, а именно,  “Antagonist”. Началото ѝ беше толкова мощно и епично, че целият клуб се разтресе отвътре. Остана време и за една последна песен –  „Violence„, с която този наистина епичен концерт, изтъкан от трепет и вълнение, завърши.
Музикантите се раздадоха до краен предел, а феновете им отвръщаха със същото, песните им се знаеха от повечето хора, а виковете им изпълваха помещението. На всички в клуба им се искаше този концерт да не свършва.
След множество овации, скандирания и аплодисменти, раздаване на палки и перца, музикантите напуснаха сцената. Бандата се сбогува с българската публика и така, до следващия път. Ще го очакваме с нетърпение.

Сет лист на SOEN:
Sencere
• Martyrs
• Savia
• Memorial
• Lascivious
• Unbreakable
• Deceiver
• Ideate
• Monarch
• Illusion
• Modesty
• Lotus

ENCORE:
Antagonist
• Violence

С трепет и вълнение премина третото гостуване на SOEN в България. Отличителният им звук както винаги беше в основата за прекрасното изживяване на всички присъстващи. TROPE, ODDLAND & SOEN ни заведоха на място, от което никой не искаше да си тръгва. Адреналинът беше стигнал връхната си точка, а гостите на шоуто щяха да са под неговото влияние до ранните часове на деня.

Очаквайте множество снимки на нашата facebook страница!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото