Ruling the front row to bang and to shout

Името PROTECTOR се появи за нов живот през 2011г., когато разбрахме, че вокалиста на бандата  от периода до 1989г. Martin Missy я възражда отново. Тогава от група, която свиреше кавър версии на PROTECTOR под името „Martin Missy and the Protectors“, излизат с името PROTECTOR и издават четири песенно демо, записано на репетиция със заглавие: The Return of Thrash and Madness и издадено на 08. октомври 2011г. Лично за мене PROTECTOR са една от групите, които са ми „влезли под кожата“ и питая неистова любов към цялостното им творчество, колкото и разнолико да е – не на последно място отчасти и поради  персоналните смени в бандата в различни периоди. Затова и очаквах с интерес новия материал, създаден от новите хора плюс новия-стар  Martin Missy. Това, което съдържа „Reanimated Homunculus“ са десет ударни парчета с тотално олд скул звучене. Ударното траш начало с Sons Of Kain директно ни връща в пионерските години на германския траш и преки реминисценции към дебюта на бандата от 1988г. „Golem“. Устремът на началото продължава и в Deranged Nymphomania, чиито сола ми навяха някакви „блекфайър“, дабъл хенд асоциации. Да, звученето на албума е търсено олд скул и резултата е доста сполучлив. Вокалите са невероятни: нахъсани, дрезгави и изпълнени в добре познатия стил на бандата от периода с Martin: с различни висоти и нюанси, задължителния втори вокал. След първата ударна траш троица, финализирана от  Holiday In Hell, започва бавното и силно напомнящо на любимото ми Kain and Abel , заглавното парче Reanimated Homunculus, а след него с маршови стъпки и по-бавно интро влиза Birth Of A Nation, едно от най-добре направените парчета в албума с бавни, рифови части и протяжни сола, преливащи в по-забързан, трашърски ритъм. Последва го деструктивното бас начало на Lycopolis, продължаващо с довйни каси и насечен ритъм: до пънкарските припеви на последната, траеща минута и половина, песен Calle Brutal албума запазва напълно своя осемдесеттарски траш дух. Мисля, старите фенове няма да останат разочаровани от новото творение на групата, която успява да пресъздаде в автентичен вид звука и ентусиазма на ония години. Всеки, който се запознава пък тепърва с тази, останала така и недооценена през годините банда, може да добие по-цялостна представа за групата с прослушване на ранното им творчество, чиито корени са дълбоко проникнали в Reanimated Homunculus.

Protector, Reanimated Homunculus, High Roller Records 2013

Оценка: 8/10

 1. #1 написан от Ivan Grivata (преди 5 години)

  Уникално добър албум!

 2. #3 написан от nikson (преди 5 години)

  Пич съжалявам не исках да ти опонирам,но не издържах.Албумът на Protector е убийствен ! Тук сме на едно мнение,но си е честа проба Death metal от периода на „Shading os Skin“ i The Heretige“.

  • #4 написан от MadButcher (преди 5 години)

   Хубавото е, че са запазили стила си и автентичността си. „Те“, го казвам условно, защото състава е почти изцяло нов и връзката с онова време е Мартин. И дет, и траш има в албума, при това в чиста доза неподправен олд скул. На мене лично, без да претендирам за определен жанр, ми звучи като трибют на германския метъл от осемдесетте. Страшно приятна изненада!

 3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 4. Коментари за тази публикация
В началото