10 Years METAL HANGAR 18 – 10 въпроса към VELIAN

velian_2Два месеца остават до юбилейния концерт на Metal Hangar 18. Вече знаете кои ще са петте групи, които ще свирят за нас и вас на 15 октомври и както обещахме представяме всяка една от тях с букет от десет въпроса. Първи се включиха  EUFOBIA, в лицето на фронтмена Ники. Следващите в списъка бяха ЮВИГИ, а сега наред е Антонио Митов от VELIAN .

Очаквайте разговорите ни с  FRAGMENTS OF EXISTENCE и FYELD.

Следете ни за повече подробности и изненади покрай това събитие, както и другите концерти организирани в чест на 10 години METAL HANGAR 18:

–  29 септември – руската фолк чета GRAI, водена от фронт дамите Ирина Зибина и Аля Лита, ще гостува за първи път на родна земя.
–  21 октомври – култовата немска спийд/траш метъл група SDI ще гостува отново в България.

Заповядайте и празнувайте с нас.

Подкрепете събитието ни във фейсбук.

 

1. Кога и как създадохте групата? В какъв състав сте? Разкажете ни за вас.

Началото на VELIAN беше поставено през 2015г, негласно за рожден ден на групата може да се брои първото ни излизане на сцена – на 05.11.2015, като съпорт на Warrel Dane (NEVERMORE, SANCTUARY) в София. Когато нещата с WARTIME зациклиха и групата излезе в непредвидена и за неопределен срок ваканция, решихме, че бездействието не е опция. Пътищата ни се пресякоха с Дидо и останалото, както се казва, е история.

Групата е в непроменен състав от самото си създаване – Иван Иванов (вокали), Дилян Недев (китари, клавишни, оркестрации), Васил Симеонов (китари), Антонио Митов (бас) и Велизар Болчев (барабани). С времето се оформихме като екип и нещата започнаха да се случват.

 2. Кои са най-значимите моменти от историята ви?

История е доста силна дума за период, малко по-дълъг от година и половина. Все пак за посоченото време успяхме да издадем нашето дебютно EP „Fireflies”, да свирим на няколко големи фестивала в Румъния и у нас – редом с банди като KREATOR, PARADISE LOST, TIAMAT, ELUVEITIE, DRAGONFORCE, ROTTING CHRIST, KAMELOT, MOONSPELL и др. Не на последно място, разбира се, поставям и реализирането на нашата Приказка – двете части на “Fairy Tale of Love and Loss”.

 3. Кои са групите и музикантите, които най-силно са повлияли върху формирането на стила ви?

Всеки един от нас има сравнително различни предпочитания в сферата на „тежката“ музика – прогресив метъл, симфоник метъл, готик метъл, дуум, мелодичен дет метъл, джент и много други. VELIAN е мястото, където всички ние стъпваме заедно и обединяваме предпочитанията, влиянията и клишетата си.

При пет различни персоналности – конкретните имена на групи и стилове са адски много, но ако все пак трябва да спомена артисти, при които се „срещаме“ всички, това са AMORPHIS, NEVERMORE, KAMELOT, GOJIRA…

 
4. Разкажете ни за темите, които ви вълнуват и вдъхновяват музиката ви?

Концепцията на VELIAN обхваща един свят, който може да е в друга реалност, може да е нашият в бъдещето или ако миналото е тръгнало в друга посока, всеки може да си избере сам за себе си. Освен актуални теми в днешната съвременност като алиенацията, саморазрушаването на човешкия индивид и вида като цяло, егоизъм, замърсяване, нас не спират да ни вълнуват и такива, които са били обект на изследване и стотици години назад – религия, любов, смърт, морал.
Изразните ни средства са метафорични, завоалирани и се стараем да изградим един многопластов свят, в който може да се открие нещо ново и невиждано до този момент, просто като се разходите из него още един път.

5. С кои музиканти бихте искали да делите сцена? Кой е съвършения ваш концерт според вас?

Дълбоко в себе си, ние все още таим някогашното дете, затова е разбираем един детски копнеж да споделиш сцена с някои от идолите си. От друга страна, без да звучи надменно, чувстваме се достатъчно сигурни в себе си, за да можем да кажем, че всеки от нас се чувства добре, докато дели сцената с другите от VELIAN. 😉
В тази връзка, лично за себе си, като виден педант мога да кажа, че съвършен концерт за VELIAN е всеки следващ, в който сме надградили и сме се представили на по-високо ниво.

 

6. Какво подготвяте за концерта за РД на Хангара?

Ще има много изненади за публиката, томболи, викторини, хаха! А сега сериозно – ще излезем на терена и ще дадем всичко от себе си, момчетата тренираха усърдно и ако съдиите не ограбят труда им… Добре де, спирам. Елате и ще видите! 😉

7. Какво мислите за съвременната родна метъл сцена и как виждате бъдещето ѝ?

Предполагам, че няма да кажа нищо ново, но аз съм оптимист в това отношение. Качеството на родната продукция се вдигна последните години и резултатите започнаха да идват. Необходима е трезва и реална самооценка обаче, както и самокритика, защото иначе лесно отиваме в другата крайност.

8. Получавате ли достатъчна подкрепа от фенове, промоутъри, лейбъли и медии у нас и в чужбина? Какво бихте искали да се промени?

Отново няма да изненадам никого, като открия топлата вода – у нас няма работеща музикална индустрия и това не е нещо ново. В тази връзка е трудно да се говори за лейбъли в България. За чуждите такива нещата са ясни – там групите са тези, които търсят вниманието на лейбъла. По отношение на специализираните медии и промоутъри у нас не можем да се оплачем – получавали сме подкрепа и внимание, за което сме благодарни!
Не искам да се превръщам в поредния неразбран и недооценен музикант, който се оплаква от родната публика. Хората имат правото да избират какво да подкрепят, какво да слушат и какви концерти да посещават. Разнообразието от музика в наши дни е такова, че трябва да работиш отдадено, да се полагат усилия, за да предложиш продукт, който да се забележи.

9. Какво предстои за вас в близко бъдеще?

В момента работим по записите за дебютния дългосвирещ албум на VELIAN. Барабаните вече са записани, продължаваме с другите инструменти. Мога да споделя за заинтересованите, че албумът ще съдържа 11 композициим, които са доста разнообразни една спрямо друга. Това е основното, което е на дневен ред за нас. Без да звучи клиширано, но наистина не искаме да бързаме и желаем всичко да се случи на ниво, доколкото ни позволяват силите.

10. Общият концерт е свързан с 10-годишнината на METAL HANGAR 18. Няколко думи за нашите фенове?

Мисля, че тук е моментът да благодаря за поканата и за оказаното доверие. METAL HANGAR 18 винаги ни е оказвал подкрепа през годините и беше съвсем резонно да се отзовем. Елате всички да празнуваме заедно, не пропускайте този рожден ден – ще бъде едно тържество, от приятели и за приятели!

 

Velianband

 1. #1 написан от Sentinel (преди 6 години)

  Чудех се от къде ми е познато това с въпросите. А то откъде било

  https://offnews.bg/interviu/13-vaprosa-za-roka-otgovorite-na-svetlio-vitkov-391378.html

 2. #2 написан от CSKA Петърч (преди 6 години)

  Оффнюз явно са открили топлата вода, а тия тука са преписавали …

 3. #3 написан от Sentinel (преди 6 години)

  Кое е топлата вода? БГ сайт за метъл да задава Х въпроса по повод Х-тия си рожден ден ли? Колко други БГ метъл сайта са правили това?

  • #4 написан от Saxon (преди 6 години)

   Нито един друг бг метъл сайт не е правил това.

   Новинарският сайт ОффНюз е задал 13 въпроса за рока на някакви хора, повечето от които нямат нищо общо с рока (да не говорим за метъл музиката).
   При втория случай – Метъл Хангар 18 задават 10 въпроса на членовете на 5 групи, които ще свирят на специален концерт за рождения ден на Хангара.

  • #5 написан от Sentinel (преди 6 години)

   13 въпроса за 13-тия рожден ден на We Rock изобщо не е като 10 въпроса за 10-тия рожден ден на Metal Hangar. И сега не разбрах: това нещо толкова често срещано и познато като топлата вода ли е или никога от никой не е правено 🙂

   • #6 написан от Saxon (преди 6 години)

    Метъл Хангар 18 (сами) задават въпроси към членовете на 5 (пет) метъл групи, които ще свирят на Рождения ден на Хангара.

    Оффнюз задават въпроси относно Рожден Ден на друг сайт. Въпросите са зададени към най-различни личности, които отговарят какво изпитват към рок музиката 🙂 Някои от тях си нямат хал хабер от рока, да не говорим за метъл музиката.

    Онзи ден дойде и топлата вода 🙂

    • #7 написан от Sentinel (преди 6 години)

     Ти това сам ли го написа или някой друг вместо тебе? 😀
     Направо ме разби 🙂

     Другите интервюта са взимани преди 3 години. Сигурно са пускани на 19 инчов монитор, а вашите сега са пускани на 25 инчов монитор.
     На We Rock рождения ден е бил август, а вашия е октомври.
     Офнюз е .бг, а вие сте .ком.
     Светльо Витков няма никаква коса, а вие сте интервюирали дългокоси групари.
     Светльо няма фотосесия с шотландска поличка…
     А не мамка му! Имал бил..
     http://djambore.com/wp-content/uploads/2015/03/%D1%81%D0%B64.jpg
     А не, не, нямал. Това е родопско одеяло. От вашите групи пък никой няма фотосесия с родопско одеяло!

     • #8 написан от CSKA Петърч (преди 6 години)

      Ти па си Сенилен.

     • #9 написан от Saxon (преди 6 години)

      Хаха! От уирок се отплесваш малко, но кефи експозето.

 4. #10 написан от CSKA Петърч (преди 6 години)

  Именно, нещо съвсем обичайно. Не е нужно да се коментира.

 5. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 6. Коментари за тази публикация
В началото