10 Years METAL HANGAR 18 – 10 въпроса към EUFOBIA

10g_MH18_plakatДва месеца остават до юбилейния концерт на Metal Hangar 18. Вече знаете кои ще са петте групи, които ще свирят за нас и вас на 15 октомври и както обещахме представяме всяка една от тях с букет от десет въпроса. Първи се включиха  EUFOBIA, в лицето на фронтмена Ники.

Очаквайте разговорите ни с  FRAGMENTS OF EXISTENCE, FYELD, ЮВИГИ и VELIAN.

Следете ни за повече подробности и изненади покрай това събитие, както и другите концерти организирани в чест на 10 години METAL HANGAR 18:

–  29 септември – руската фолк чета GRAI, водена от фронт дамите Ирина Зибина и Аля Лита, ще гостува за първи път на родна земя.
–  21 октомври – култовата немска спийд/траш метъл група SDI ще гостува отново в България.

Заповядайте и празнувайте с нас.

Подкрепете събитието ни във фейсбук.

 

 1. Кога и как създадохте групата? В какъв състав сте? Разкажете ни за вас.

Нашата история е всъщност типичната за повечето ъндърграунд групи. Мисля че идеята за създаването на Eufobia се зароди още в далечната 2004-та. Тогава аз свирех в друга група, но бях безкрайно недоволен от стила и затова в един прекрасен ден реших да създам своя собствена група. Прекарах известно време в безплодно търсене на подходящите хора, докато най-накрая не се намерихме с басиста Стефан. Той пък беше свирил заедно с Благо в група Проказа, която по това време не беше особено активна и понеже ние имахме нужда от надежден барабанист, а Благо от сериозна група, го поканихме да се присъедини към нас. После продължихме като трио за известно време, но музиката ни ставаше все по-сложна и осъзнавайки нуждата от втори китарист в един момент поканихме нашия приятел Иван в групата. Оттогава нито един член на Eufobia никога не е бил заменян и всички ние много се гордеем с този факт.

eufobiaband2. Кои са най-значимите моменти от историята ви?

Много са. За щастие има с какво да се гордеем. Нека да започна с това, че имаме зад гърба си вече три албума, „Insemination“ от 2010-та, „Cup of Mud„, излязъл година по-късно и актуалния наш едноименен албум „Eufobia„, който издадохме в края на миналата година. След това бих се спрял на турнетата, които сме правили в Европа, като например „Curse This Tour“ с полската група Carnal и „Horns Up Tour“ с Onslaught и Suicidal Angels през 2008-ма година, „The Grindcore Balkan Tour“, през 2010-та, с групите Parricide и Abusiveness, „Insemination European Tour“, през същата година, заедно с бразилците Krow. Това турне продължи повече от месец и е най-дългото в историята ни. След това „The Signs of Hell Tour“ през 2011-та с Vader, Gorgoroth и Valkyrja, „Carpe Mortem Tour“, година по-късно, с нашите приятели от група Soul Sacrifice, „European Conspiracy Tour“ през 2014-та с феноменалните Immolation, Broken Hope и Sweetest Devilry и последно засега е участието ни в „Legacy Balkans Tour“ на Christ Agony в началото на тази година. Не мога да пропусна и единичните концерти, в които сме свирили като съпорт на любими наши банди като Arch Enemy, Dark Tranquility, Rotting Christ, Malevolent Creation, Pyogenesis, Sinister, Agathocles, Negura Bunget и така нататък. Когато сформирахме групата, не сме си и представяли, че един ден ще делим сцената с такива групи, но пък взе че се получи някак. Да не забравяме и десетките фестивали, в които сме участвали. Последният беше Rock’n’Iasi в Румъния. Има едно култово клипче от този фестивал и който иска да усети атмосферата може да го види на профила ни във Фейсбук. Това, което най-много ни радва обаче и което без колебание бих определил като най-голямо постижение на групата, са приятелите от цял ​​свят, които сме успели да спечелим на тези концерти и които слушат и ценят нашата музика.

3. Кои са групите и музикантите, които най-силно са повлияли върху формирането на стила ви?

Всъщност всеки от нас слуша най-различни видове рок и метъл музика, което е огромно предимство, понеже така попадаме под разнообразни музикални влияния, което от своя страна прави нашата собствена музика по-интересна и необичайна. Никога не сме искали да копираме конкретна група, но всеки музикант в крайна сметка е повлиян от някого, така че лесно бих могъл да назова десетки банди, които са ни вдъхновявали, като Napalm Death, Morbid Angel, Motorhead, Gojira, Dark Tranquility, Rotting Christ и разбира се гениалните Death например. Обаче знаеш ли какво забелязвам напоследък? В голяма степен са започнали да ни влият другите банди, в които свирят музикантите на Eufobia. Така например, в барабаните на първите ни два албума има нещо от стила на Проказа, напоследък търсим мръсния овърдрайв звук, характерен за китарите на Coprostasis, но най-вече взаимно си влияем с рок’енд’рол проекта Dreg Starz, колкото и странно да звучи. Така нашата музика става по-рокаджийска, а пък тяхната все по-агресивно метълска.

4. Разкажете ни за темите, които ви вълнуват и вдъхновяват музиката ви?

Ние вярваме, че музиката трябва да идва директно от душата на човек, затова основният ни източник на вдъхновение е самият живот. След кратката оптимистична пауза през 90-те години на миналия век и 10-те на новия времената отново започнаха да стават все по-интересни, така че никак не ни е трудно да намерим вдъхновение. Последните неща, които правим, са силно повлияни от романите на Джордж Оруел „Животинската ферма“ и „1984-та“, но едва ли някой би отрекъл, че в последно време светът много е заприличал на онзи, който е описан там. Нима Големият брат не ни следи или властта не е в ръцете на мръсни и алчни свине? Хайде да не споменаваме конкретни имена, понеже всеки ще се сети сам, а и тези, които визирам, в крайна сметка на това си и приличат.

5. С кои музиканти бихте искали да делите сцена? Кой е съвършеният ваш концерт според вас?

За наше огромно щастие, както споменах по-рано, вече сме делили сцената с някои от любимите си банди и знаем какво е усещането. Разбира се, апетитът идва с яденето, така че не бих имал нищо против да споделим сцената и с други такива. Аз лично бих се побъркал от щастие, ако се случи да свирим с някоя от бандите, които изредих като повлияли върху нас. Би било вълшебно и понеже знам, че мечтите се сбъдват понякога, оставам да чакам, стискайки палци. Иначе, последните ни няколко концерта в Румъния бяха много близо до съвършенството. Реакцията на публиката беше страхотна и освен това бяхме приятно изненадани да видим много хора, които носеха тениски на Eufobia и то от различни периоди. Почувствахме, че множеството концерти, които сме правили там в последните години съвсем не са били напразни, понеже хората вече ни познават и някои от тях бяха дошли специално заради нас.

6. Какво подготвяте за концерта за рождения ден на Хангара?

Често пъти съм казвал, че за нас всеки концерт е важен и специален, но този е особено специален, понеже е по повод юбилей. За нас е истинско щастие да бъдем сред групите поканени да отбележат свирейки тази декада. Откакто е създаден, Metal Hangar 18 неизменно е бил важна част от родния ъндърграунд и ние винаги сме разчитали на подкрепа, когато е трябвало новините, свързани с Eufobia, да стигнат до хората, така че за нас това е шанс и ние да направим нещо за Хангара. Това, което подготвяме като изненада специално за шоуто, са няколко съвсем нови песни, които ще представим за пръв път пред публика точно на този концерт. Знам, че звучи като клише, но наистина се чувстваме по-вдъхновени от всякога и напоследък пишем музика като луди. Вече имаме достатъчно песни за чисто нов албум на Eufobia и бихме искали да влезем в студио възможно най-скоро. Разбира се, освен новите неща ще свирим парчета и от актуалния ни едноименен албум „Eufobia“, както и от предишните такива.

7. Какво мислите за съвременната родна метъл сцена и как виждате бъдещето ѝ?

Никога не бива да забравяме, че сцената всъщност това сме ние, групите, медиите и феновете, без да има граница между тези понятия и всъщност от нас зависи бъдещето на ъндърграунда. Аз вярвам, че всеки, който си отвори очите, би видял многото талантливи български банди, които с нищо не отстъпват на западните си колеги, така че съм убеден, че метъл сцената ни има бъдеще. Наистина, често пъти музикантите не получават уважението, което без съмнение заслужават, но се надявам това скоро да се промени. Надявам се скоро да видим и истински успяла и популярна българска метъл банда. Щом другите народи го могат, значи можем и ние. Важното е да вярваме в себе си.

8. Получавате ли достатъчна подкрепа от фенове, промоутъри, лейбъли и медии у нас и в чужбина? Какво бихте искали да се промени?

Най-напред бих искал да уточня, че ние мислим за хората, които слушат нашата музика, не като за фенове, а като за приятели. Аз изобщо не харесвам думата „фен“ и принципно се старая никога да не я употребявам в такъв контекст, понеже предполага дистанция, а ние се чувстваме като част от цялото. Иначе, не може да се оплачем. Вече имаме приятели от цял ​​свят. По-голямата част от отзивите, които получаваме, както от хората, така и от медиите, досега винаги са били доста положителни. Аз лично винаги чета внимателно рецензиите и следя коментарите и трябва да призная, че понякога това ми помага да видя някои неща по-ясно и в крайна сметка, усъвършенствайки се, да стана по-добър музикант. В общи линии човек може да научи много за себе си от другите, стига да реши да си отвори ушите. Разбира се, понякога попадам и на хейтърски коментари, за жалост особено в България, но честно казано изобщо не се засягам, знаейки що за хора стоят зад това. Не бих се оставил някакви загубеняци да ми развалят настроението. В общи линии сме доволни, бих казал. Единственото, което може би бихме променили, мисля, е хроничната липса на време и средства, за да стават нещата още по-добре, но от друга страна това е което ни е научило да бъдем максимално ефективни. Иначе просто не бихме успявали да се справим.

9. Какво предстои за вас в близко бъдеще?

Много хубави неща ни предстоят за щастие. На първо място на 15-ти октомври, разбира се, чакаме всички истински метълисти да дойдат да отпразнуваме заедно рождения ден на Metal Hangar 18. През ноември ще имаме още два концерта в Румъния, на 17-ти в град Клуж-Напока – отваряме за Primordial, а ден по-късно ще вземем участие в Metal Gates Festival в Букурещ. Предстои да обявим и още концерти, но нека засега останат изненада. Не може да свалим всички карти наведнъж все пак. Това, което вече споменах, е, че мислим да запишем нов албум, който планираме да издадем догодина. Нека кажа само, че ще звучи доста по-различно от предишните. Тези, които дойдат на концерта, ще имат шанс да чуят част от новите парчета и да разберат какво имам предвид. Освен това, съвсем скоро, най-сетне ще представим и новия си видеоклип към песента „Graveyard“, който трябваше да е факт отдавна, но се забавихме, както повелява традицията. За сметка на това смело мога да заявя, че е най-доброто видео, което някога сме снимали. Режисьор отново е нашият добър приятел Вал Волегна, отговорен за цялостната визуална концепция на актуалния ни албум. Клипът е пряко продължение на този към песента „Hater“, на който хората спокойно могат да се наслаждават в YouTube, докато чакат да излезе новият.

10. Общият концерт е свързан с 10-годишнината на METAL HANGAR 18. Няколко думи за нашите фенове?

Тук е моментът да благодаря за поканата да бъдем част от това събитие. За нас е радост и чест да се намираме в компанията на групите Fyeld, Velian, Fragments of Existence и Ювиги, с които размазването просто е гарантирано. Очакваме всички, които се чувстват съпричастни към ъндърграунд сцената, да дойдат да празнуваме заедно и да пръснем клуба по шевовете. На рождения ден на Хангара присъствието е задължително и не се приемат никакви извинения. Елате да се забавляваме заедно!

 

eufobia 2016
  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото