10 Years METAL HANGAR 18 – 10 въпроса към ЮВИГИ

Yuvigi - Photo 2017Два месеца остават до юбилейния концерт на Metal Hangar 18. Вече знаете кои ще са петте групи, които ще свирят за нас и вас на 15 октомври и както обещахме представяме всяка една от тях с букет от десет въпроса. Първи се включиха  EUFOBIA, в лицето на фронтмена Ники. Днес идва ред на ЮВИГИ.

Очаквайте разговорите ни с  FRAGMENTS OF EXISTENCE, FYELD и VELIAN.

Следете ни за повече подробности и изненади покрай това събитие, както и другите концерти организирани в чест на 10 години METAL HANGAR 18:

–  29 септември – руската фолк чета GRAI, водена от фронт дамите Ирина Зибина и Аля Лита, ще гостува за първи път на родна земя.
–  21 октомври – култовата немска спийд/траш метъл група SDI ще гостува отново в България.

Заповядайте и празнувайте с нас.

Подкрепете събитието ни във фейсбук.

 

1. Кога и как създадохте групата? В какъв състав сте? Разкажете ни за вас.

Панайот: Ювиги съществува под това име от 2002 г., още когато с Вальо (Валентин Моновски – китара) и Явор (по-известен просто като Пачовски – клавир) се събрахме като студенти в първи курс на университета. В началото бяхме трима китаристи, но както обикновено става, най-перспективния го обръщат на басист…Направиха ми оферта, на която нямаше как да откажа, и така се започна. Доста време мина в текучество на барабанисти и вокалисти, докато през 2006 г. не се открихме със Спаз (Спас Генев – барабани). Така че спокойно можем да броим същинската си дейност като група от този момент нататък. Не сме сменяли състава оттогава, това според мен е и най-голямата ни сила – четирима приятели, които заедно създават музиката, която харесват.

2. Кои са най-значимите моменти от историята ви?

Спаз: Не сме го споделяли преди, но в края на 2007 свирихме на един благотворителен концерт, на който като че ли за първи път почувствахме истинската си сила като група; имаше невероятна енергия помежду ни и публиката я усети. След тази вечер нещата някак естествено тръгнаха в правилната посока за нас.
Издаването на всеки от албумите ни досега също е било свързано с много важни моменти. Не само самите събития по представянето им, но и целия процес довел до реализацията.

Панайот: Участието на клавириста на Spock’s Beard – Ryo Okumoto в инструментала „681“ от албума „От първо лице“, например – незабравимо изживяване да работиш с подобен музикант. Както всъщност и всички страхотни музиканти, които се включиха в албума!

Вальо: Като говорим за гост-музиканти и важни моменти – концертът-промоция на последното ни EP „Come What May“ беше може би един от най-силните и емоционални моменти в историята ни като група. На сцената с нас пяха 11 наши приятели, едни от най-любимите ни и страхотни гласове на българската ъндърграунд сцена – беше истински паметна вечер! Друг важен момент от този период е концертът на шведите Civil War, който имахме честта да подгряваме през миналата година.

Пачовски: Миналата година осъществихме и първото си балканско турне. Срещнахме се с много нови фенове и споделихме сцената със страхотни банди. Честно казано в началото нямахме големи очаквания, но положителният опит определено ни даде стимул да продължаваме в тази посока и да търсим нови възможности.

Yuvigi-3333. Кои са групите и музикантите, които най-силно са повлияли върху формирането на стила ви?

Спаз: Много е трудно да се каже, а и списъкът ще е дълъг. В самото начало със сигурност са били банди като Metallica, Dream Theater, Queensryche, но както четиримата имаме групи, които всички слушаме, така всеки от нас си има и своите персонални любимци и чрез тях всеки изгражда своя стил.

4. Разкажете ни за темите, които ви вълнуват и вдъхновяват музиката ви?

Пачовски: В различни моменти са ни вдъхновявали различни неща. В началото всички песни имаха ясно изразен социален контекст (концептуалният „Сива пустиня“, например); след това като че ли разнообразихме тематиката и днес можете да откриете доста влияния и послания в текстовете ни – лични преживелици и емоции, влияния от филми и книги, до ирония на съвременното общество и ценности. А, и любов, представете си…имаме няколко песни с любовен отенък!

5. С кои музиканти бихте искали да делите сцена? Кой е съвършения ваш концерт според вас?

Спаз: С голямо удоволствие бих свирил със Стив Морс. Един концерт с Пол Гилбърт би бил изключително забавен, но и огромно предизвикателство. На клавирите разбира се ще е Рио Окумото. За басист ще извикам Линус от Obscura.
В по-реалистично отношение, много бих искал да свиря с Влатко Стефановски. Големи фенове сме му в групата!

Панайот: Съвършеният концерт за мен е този, в който групата и публиката се усещат като едно…и няма скъсани бас струни!. Шегата на страна – с радост мога да кажа, че е имало поне няколко наши концерта, които съм усетил и помня като съвършената вечер на сцена.


6. Какво подготвяте за концерта за РД на Хангара?

Yuvigi-5Вальо: Добър опит! Не издаваме изненадите!

7. Какво мислите за съвременната родна метъл сцена и как виждате бъдещето ѝ?

Спаз: От гледна точка на групи смятам, че във всички подразделения на рок и метъла в България има изключително качествени банди, които слушам с удоволствие. Ето, че само след броени седмици с една представителна извадка от тях ще имаме и честта да делим сцената на предстоящия 10-ти рожден ден на Metal Hangar 18!

Панайот: Твърдо вярвам, че метъл сцената ни ще продължи да се развива и да ражда все по-сериозни продукции и групи. Все по-често български банди свирят по фестивали и правят турнета из цяла Европа; все по-често организаторите на рок и метъл събития у нас започват да канят родни банди, организират се конкурси за млади групи и т.н. Въпреки всеизвестните ни трудности смятам, че сцената е в подем и се надявам това продължи по-дълго. С всяка изминала година летвата се вдига и именно качеството – на продукцията, на цялостното представяне на музиката е това, което вярвам може да промени и някои от насложилите се тенденциите и културата на слушане на част от феновете у нас – от предпочитанията към добре познати „западни“ групи или техни трибюти, към жаланието за слушане на нова, авторска музика.

Вальо: От гледна точка на клубове – има страхотни такива, които инвестират в техника, реклама и знаят как да привлекат публиката с интересни събития. За жалост все още не са много като бройка, особено извън София.

8. Получавате ли достатъчна подкрепа от фенове, промоутъри, лейбъли и медии у нас и в чужбина? Какво бихте искали да се промени?

Панайот: Контактът и обратната връзка с публиката обикновено е на първо място за един музикант и ние не правим изключение. Усещането, че музиката ти има отражение, че достига и влияе на другите около теб, е може би най-силния мотиватор да продължаваш и щом сме стигнали дотук, значи подкрепата на феновете е била достатъчна!

Пачовски: Винаги сме имали доброто отношение и подкрепата на специализираните медии за рок и метъл у нас, а и не само. И тук е моментът да благодарим специално на екипа на Metal Hangar 18 за това, че винаги е бил и продължава да бъде близо до групите, да отразява всички събития и новини, и да дава така необходимата подкрепа, благодарение на която музиката ни да достига до повече хора!

9. Какво предстои за вас в близко бъдеще?

Вальо: Предстоят ни интересни неща тази есен! Може би най-същественото е излизането на новия ни албум, подробности за което ще обявим до няколко седмици. По традиция планираме и доста изненади около изданието. За повече информация – следете сайта на Metal Hangar 18!

Спаз: Предстоят ни и немалко концерти, като ще завършим годината с участие на гръцкия Inhale/Exhale Metal Fest, където тази година ще има още по-силно българско присъствие в лицето на Ophan и Velian.

10. Общият концерт е свързан с 10-годишнината на METAL HANGAR 18. Няколко думи за нашите фенове?

Спаз: Благодарим ви, че ви има! Винаги се радваме на позитивизма, който излъчват сайта и читателите му!

Пачовски: Ще ви чакаме на 15 октомври в Мixtape 5 – елате повече, това гарантирано ще бъде най-готиният метъл рожден ден, за който ще разказвате и на внуците си 😉

Yuvigi_111111

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото