David Ingram – „ Няма смисъл да порастваш, ако понякога не можеш да се държиш детински.“

Едно интервю с легендарния глас на Benediction, Down Among the Dead Men, Echelon, Bolt Thrower

1.Привет. Кажи ни къде те намираме сега и с какво се занимаваш?  С кой от проектите, в които участваш имаш ангажименти?

Здравей Rhiannon, благодаря ви за интервюто! Ето над какво работя понастоящем:

DOWN AMONG THE DEAD MEN: Проект, в който участваме аз и Rogga Johansson. Току-що завършихме записите на нашия трети студиен албум “…And You Will Obey Me”, който ще излезе в началото на 2018-та чрез Transcending Obscurity Records.

ECHELON: Друг проект с Rogga, а също и Travis Ruvo (и други). През 2018 г. ще започнем да записваме третия си албум, който все още не е озаглавен. С ECHELON също сме подписали с Transcending Obscurity Records.

URSINNE: Група, включваща мен и Jonny Pettersson, а сега и Sonia Nusselder. Нашият дебютен албум „Swim With The Leviathan“ беше наскоро издаден от Transcending Obscurity Records, а през 2018 г. ще започнем втори албум с цели 2 диска.

HELLFROST AND FIRE: Аз и Rick DeMusiss правим нещо като трибют на CELTIC FROST и HELLHAMMER, с оригинални песни, вдъхновени от гореспоменатите групи, както и някои кавър версии. Планираната дата е …. Също през 2018.

JUST BEFORE DAWN: Планирани са няколко концерта вече за 2018 г., така че – наглеждайте ни. Ако някой знае за добри фестивали, на които бихме могли да свирим, да ни пише някой ред.

TROIKADON: Групата с тройни вокали – аз, Kam Lee и Karl Willetts, заедно с Rogga, Jonny Pettersson и Travis Ruvo. Излиза през 2018 година

По дяволите, 2018 ще бъде доста натоварена година!

DIng12. С URSINNE издадохте страхотен дет метъл албум в традицята на старата школа. Определено „британският” ти дет метъл вокал се комбинира отлично с подчертано шведското звучене на китарите. Каква е основната тематика на „Swim with the Leviathan?

Jonny (Pettersson се свърза с мен, за да проверя дали може да направя гост-вокалите за едно от неговите издания, и споменах, че трябва да направим цял албум заедно. Така се появи дебютният албум и сега, след включването на Sonia Nusselder, планираме втори албум за следващата година. Започнахме да изграждаме парчетата.

3.През настоящата година в групата като басист се включи Sonia „Anubis“ Nusselder. Една девойка на 18, вече с опит в дет метъла. Кажи нещо повече за нея? Можем ли да кажем, че има потенциала да бъде новата Jo Bench например? Сега по-лесно ли е да станеш метъл музикант в сравнение с 80-те?

Мисля, че Sonia вече има много добра репутация на сцената и няма нужда да стои в светлината на други музиканти. Тя е невероятно талантлива и ще направи още по-голямо името си в бъдеще. Надявам се да съм още наоколо, за да го видя.

В днешно време е твърде вероятно младите музиканти да срещнат редица затруднения в началото, НО за да спечелят по-голяма аудитория, трябва да се научат да използват технологиите, с които разполагат.

4.Екстремната сцена е доста феминизирана в последните години в сравнение с 80-те и 90-те. Има дет метъл групи, при които не можеш да различиш дали вокалите са правени от жена или мъж. Има жени вокалистки, които по нищо не отстъпват на мъжете. На какво се дължи това според тебе? Смяташ ли, че това е добре?

Това определено е хубаво нещо, но не мисля, че е толкова рядко, колкото някои хора си мислят. Една от любимите ми групи е BATHSHEBA, а техният албум „Severus“ е постоянно iPod-а ми и на стереото у дома. Michelle (вокалистката им) също ми много добра приятелка.

5.В началото на 90-те когато чуех някоя банда веднага можех да разпозная дали това е Karl Willetts, Dave Ingram, Mark Grewe и пр. Сега не считаш ли, че има стотици и стотици дет метъл групи, които звучат еднотипно и силно наподобяват 90-те и въобще не изграждат собствена идентичност?

Харесва ми, че групите продължават да развяват old school знамето и не виждам проблем с това. Не всички от тях звучат като клонинги. Има някои групи с уникален стил, който ги отличава от останалите. Обичам да слушам този тип банди … По дяволите, аз самият съм old school!

6.Както казах по-горе имаш страшно силен, автентичен и емблематичен глас, който е запзил силата си и до днес. На какво се дължи това? Как изгради тембъра и техниката си? Кой за тебе полага началото на екстремните вокали? От кого изпитваш влияния?

Влиянията ми бяха (и все още са) ранните Venom, Amebix, Celtic Frost, Crass, Rudimentary Peni, Jethro Tull и разбира се – легендарният Kam Lee. Той е човекът, измислил този стил на пеене!

Опитвам се да се грижа за гласа си, за да го поддържам силен. Спрях цигарите преди близо 6 години и това наистина помогна, не само за гласа ми, но и за капацитета на белите ми дробове.

7.Как стоят нещата с DOWN AMONG THE DEAD MEN? Имаш с тях два много добри албума. Очертава ли се нещо ново?

Току-що завършихме записите на третия ни студиен албум “…And You Will Obey Me, който ще излезе през 2018 г. чрез Transcending Obscurity Records.

8.Какво е отношението ти към силно технично ориентираните дет метъл банди?

Това е нещо, което не е за мен, но мога да оценя музикантите, които създават този тип музика, заради творческия им процес, както и заради процеса на създаване на записа. Тези момчета влагат много в работата си и това наистина изисква уважение.

9.Един въпрос, който често се задава за класици – кой е според тебе най-подходящия вокал за BOLT THROWER?

Бях фен на групата още преди да се присъединя към нея, и слушах Karl през цялото време. Когато ме помолиха да се присъединя към тях, беше истински фенски момент! Що се отнася до вокалите, мисля, че и аз, и Karl пасвахме добре в периодите, в които бяхме в групата. Точно така работят групите.

10.Скоро излязохте заедно с друга легенда на британската дет метъл сцена – Karl Willetts. Какъв беше поводът за това и каква беше емоцията?

Това беше шоуто на MEMORIAM, където участвах като гост вокал за песента „Inside The Wire“ на BOLT THROWER. Беше много емоционално, като се има предвид пътя, който и двамата с Karl извървяхме за да стигнем до този момент. И двамата преживяхме немалко болка и това завръщане в началото сложи край. Беше много емоционално, но невероятно забавно преживяване. Ако не сте гледали това шоу, потърсете: „Memoriam Inside The Wire Eindhoven 2016“ в YouTube.

11.С кои от музикантите, с които си работил през 90-те си все още близък? Липсава ли ти нещо или някой от онова време? С кого би искал да направите нещо заедно?

Говоря си с Frank (Healy) от BENEDICTION, както и с останалата част от MEMORIAM. Понякога си пиша с Jo (Bench) от BOLT THROWER, но през последните няколко месеца бях много зает и пренебрегнах много хора … нещо, което трябва да поправя. MEMORIAM са страхотни и както казах и преди, нямам търпение да излезе новия им албум!

12.Би ли излязъл на сцената с Лейди Гага както направиха Металика?!? Ако – да, срещу каква цена!?

Предполагам, че много хора ще кажат НЕ! на това, но аз вероятно бих! Много ми харесва ексцентричността й и смятам, че е страхотна и в двата сезона на American Horror Story, в които участва. (“Hotel” беше изключителен!) Така че, да … бих искал да направя песен с нея. Може би едно от парчетата на URSINNE, най-вероятно „Bullet Bitten“, което е трибют към Lemmy.

13.Някой интересен момент/моменти от трунета и концерти?

О, човече, има твърде много, за да мога да ги изброя, през цялото време имахме хубави моменти. Мисля, че когато свирихме с GWAR през 1991 г. (с BENEDICTION в Копенхаген) е много хубав спомен. Това беше турнето на GWАR с моя любимия албум „Scumdogs of the Universe“, когато успях да ги видя на саундчека с нормални дрехи. Страхотно! Други времена? Винаги е било яко в студиото, когато правим записи. Обичам спомените си от тогава и от турнетата с BOLT THROWER –  винаги ще държа на тях!

14.Смяташ ли, че Benediction загуби автентичния си облик след напускането ти? Каква е истинската причина да напуснеш групата?

Напускането ми на  BENEDICTION се дължи на факта, че просто бях изваден от информационната верига (концерти / турнета / запис) и не получавах информация за каквито и да било събития, дори и да я исках предварително. Писна ми  от това и когато се преместих в Дания, казах на тогавашния мениджър, че трябва да бъда уведомяван за всяко решение. Това отново не се случи, така че се отказах. Това е причината да напусна.

15.Кое отличава британската дет метъл сцена от останалите? Имат ли британските банди от 80-те и 90-те собствен облик за разлика от тия в САЩ и Швеция?

Определено британските банди по онова време имаха различно звучене. Англия (английските групи) беше доста индустриализирана (като звук) тогава и аз вярвам, че това направи звука и усещането за музиката различно. Придаваше ни малко грубо звучене, докато американските банди имаха повече „чисто“ звучене. Шведите пък просто правеха всичко с мощен звук. Тези луди викинги! (Аз вече да съм наясно, защото съм живял сред датчани в продължение на 20 години и бях приет от тях!)

16.Би ли участвал като вокалист в метъл проект с чисто пеене. Някакъв дуум ала Black Sabbath и как би звучал той?

Бих искал да опитам, но със сигурност не пея добре чисти вокали. Може и да звучи ужасно! Работата е там, че започвам солов проект (по-скоро хоби в момента, защото съм доста зает с редица други неща), който ще включва чисто пеене, ако сметна, че звучи достатъчно добре. Black Sabbath звучене? Хммм … Ще трябва да питам Rogga и Jonny дали биха се включили.

17.Нещо в музикален аспект, което би искал да направиш, а досега не си имал възможност?

Пял съм някои индустриъл парчета с Rogga, но много бих искал да опитам нещо от типа на  Godflesh. Може би моят соло проект „A Gravid Mind“ ще включи и това.

18.Имаш ли любими групи?

Разбира се! Queens of the Stone Age, Black Sabbath, Kiss, Iron Maiden, Amebix, Jethro Tull, Slade, Kyuss, Desert Sessions, Eagles of Death Metal, Celtic Frost, ранните Venom и Venom Inc, Delia Derbyshire, Fever Ray, De La Soul, Duke Ellington, Woody Herman, Benny Goodman…. Мога да продължа безкрайно, наистина.

DIng419.Кажи ни нещо повече за личността Dave Ingram? Твоето жизнено кредо и светоглед. Кого би нарекъл свой „учител?

Моето кредо е цитат от „Doctor Who , който е реплика на четвъртия доктор (изигран от Tom Baker) и то гласи: Няма смисъл да порастваш, ако понякога не можеш да се държиш детински.

Моят избор на  житейска философия е сатанизма. Той отеква в мен, както и аз приемам неговия ек… Член съм на Църквата на Сатана, в която съм достигнал сан Warlock. Сигурен съм, че това ще предизвика много въпроси у читателите, затова ви предлагам да посетите www.churchofsatan.com и да прочетете секцията с често задавани въпроси.

20.Какво би посъветвал всички ония, които тепърва решават да взязат в света на музикалния бизнес?

Не се продавайте евтино (на компаниите), искайте повече, отколкото ви е нужно, и тогава ще се доближите до това, което действително сте искали. Бъдете наясно с хората в бранша около себе си и се уверете, че сте прочели малкия шрифт (в договорите)! Ако имате истинска страст към това, което правите, нека тя да бъде водеща. Също така уверете се, че можете да разчитате на всички хора, с които сте пряко ангажирани. Ако не го направите, това ще доведе до сериозни проблеми в бъдеще. Останете верни на изкуство си! Без компромиси!

21. BENEDICTION тук са култова банда сред дет метъл феновете, а ние ги свързваме основно с твоя глас. Би ли дошъл с някоя от групите, в които участващ тук?

Със сигурност! Всъщност, през 2018-та, с JUST BEFORE DAWN тръгваме на турне, така че ако някой знае за нещо, което би било подходящо за нас, тогава се колебайте да се свържете с мен на някоя от връзките, изброени по-долу. Освен това, с URSINNE бих искал да направим турне през 2019-та г., така че има и тази възможност в бъдеще.

22.Кажи нещо специално за читателите на MH18!

Много благодаря за това страхотно интервю! Надявам се, че всички ще го четат с такова удоволствие, с което отговарях на въпросите. Запазете сцената жива, бъдете верни на вашите стилове и ги подкрепяйте винаги, когато можете. Ето някои връзки, които може да са ви интересни:


www.facebook.com/MetalBreakfastIngram
 – Personal Profile
www.facebook.com/DownAmongTheDeadMen
www.facebook.com/MetalBreakfastRadio
www.facebook.com/DaveIngramOfficial
www.facebook.com/LambertsBasement
www.facebook.com/EchelonOfficial
www.facebook.com/UrsinneBand
www.facebook.com/Troikadon
www.metalbreakfastradio.com
www.darksentinel.dk

Twitter/Instagram/Tumblr/Snapchat: @MetalBreakfast

Ето и малко безплатна музика. Това е старата ми банда Downlord.
http://www.metalbreakfastradio.com/Downlord.zip

Най-накрая – моите 5 любими албума за 2017г.:

Memoriam – For The Fallen
Paganizer – Land Of Weeping Souls
Venom Inc – Ave
Bathsheba – Severus
Queens of the Stone Age – Villains

Hail Satan!

Едно интервю, взето от Rhiannon и MadButcher.

 

  1. #1 написан от miroslav (преди 5 години)

    ВЕЛИК АГЕНТ-HAIL DEATH METAL-666

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото