Интервю с Phil Campbell (PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS, MOTORHEAD)

phil_campbellДва пъти сме гледали MOTORHEAD в България – за първи път в София през 2000 година и 7 години по-късно в Каварна. След това все се разминавахме с групата, която го правеше по нейния си начин. Докато на 28 декември 2015 не ни напусна една от най-влиятелните личности в музиката Ian Fraser Kilmister или Lemmy. Освен че рокендролът осиротя и загуби един от своите герои, осиротяха и барабанистът Mikkey Dee, и китаристът Phil Campbell – единствен с най-голям стаж в бандата след Мистър Рокендол разбира се – цели 32 години. С които се гордее много. Нито Mikkey Dee обаче, нито Phil Campbell изоставиха музиката след края на MOTORHEAD. Китаристът продължи със семейната си банда PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS, в която е заедно с тримата си синове – Todd, Dane и Tyla. Зад микрофона е Neil Starr (ATTACK! ATTACK!, DOPAMINE). PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS вече имат един албум „The Age Of Absurdity” и един едноименен миниалбум. Съвсем скоро най-дългогодишният китарист на MOTORHEAD ще дойде и в България заедно с новата си банда по покана на „Wrong Fest”. Концертът е на 1 септември в софийския клуб „Mixtape 5”. Така Phil Campbell за трети път ще посети „нашата мила, родна страна”, след първите два пъти с MOTORHEAD.

Интервюто с Phil Campbell (PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS, MOTORHEAD) е излъчено в „От другата страна” по радио Варна на 20.08.2018 година, както и в предаването „Евробокс” на прогарама „Хоризонт” на БНР.

От другата страна – Привет, мистър Campbell, какво сте подготвили за България?

Phil Campbell – Ще бъде убийствено шоу. Нямаме търпение да дойдем при вас. Ще свирим на 1 септември, в София, в „Mixtape 5”. Репетирахме специален сет, в който сме включили някои култови парчета, които ще изсвирим. Много обичаме да правим концерти и да излизаме на живо. Ще дадем най-доброто от себе си за Вас.

От другата страна – PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS е един вид ново начало за теб. По трудно или по-лесно беше да започнеш отново с нова група?

Phil Campbell – Различно е, много е динамично и уникално да си в банда като тази. Не познавам друга група, в която участват баща и неговите три пораснали момчета. Винаги сме свирили заедно, откакто бяха хлапета. Разликата между тях е четири години. Когато всеки беше на по четири или пет, съм го слагал зад барабаните или съм му давал китара в ръцете. След което сме изпълнявали някои неща заедно, свирили сме вкъщи постоянно. Групата съществуваше преди края на MOTORHEAD, преди Lemmy да си отиде от този свят, преди да се случи това нещастие. Казвахме се PHIL CAMPBELL’S ALL STARS BAND за две или три години. Свирили сме на „Bloodstock Festival”, направихме няколко готини концерта. Оказа се, че хората ни харесват. След тъжния край на MOTORHEAD се оказах с достатъчно време, поговорихме по-сериозно с момчетата, започнахме да пишем повече песни и нещата потръгнаха много добре. Всички сме щастливи и развълнувани, че имаме шанса да свирим постоянно. Смятаме, че създаваме добра музика. Албумът и миниалбумът се получиха страхотно. През повечето случаи и концертите са страхотни. Няма от какво да съм недоволен. Всичко е страхотно и се забавляваме много.

От другата страна – Предимствата и недостатъците да си в група със синовете си?

Phil Campbell – Не виждам много недостатъци. Наистина. Изкарваме си страхотно заедно. Грижим се един за друг, защото преди всичко сме семейство. Всъщност няма никакви недостатъци, а точно обратното.

От другата страна – Кой е шефът?

Phil Campbell – Разбира се, че моето име стои на тениските, но всички сме като едно цяло, на всеки се чува мнението при вземането на решения. Със сигурност хората си мислят, че аз съм шефът, но аз обичам да съм демократичен и да има демокрация в бандата.

От другата страна – Много музиканти вярват, че демокрацията не води до успех една група, а трябва да има лидер, който да дърпа конците…

Phil Campbell – Така е, но зависи от ситуацията, в която е групата. Бих могъл да съм шефът в групата, ако ставаше дума за нещо съвсем различно. Или да обирам лаврите, но се опитвам да разпределям отговорността, успехите и вината по равно, да не ги поемам само аз.

От другата страна – Какво не ти допада и какво ти харесва в поведението на публиката на твоите концерти?

Phil Campbell – Не харесвам, когато хората хвърлят всякакви неща по сцената. С MOTORHEAD сме имали сериозни проблеми от подобно поведение. Днес публиката постоянно снима с телефоните си, но това няма как да го спреш. Единственото, което искам, е феновете да си изкарват страхотно на нашите концерти. Обаче не ми харесва да хвърлят каквото и да било по сцената, защото можем да се подхлъзнем и да паднем, да се нараним лошо. Всичко може да стане. Това поведение е опасно. Не ни харесва да ни замерят, докато се опитваме да забавляваме публиката. Ние не го правим, не го правете и Вие! Обаче харесваме да наблюдаваме как феновете се забавляват, усмихват, танцуват и си тръгват щастливи към къщи с широка усмивка и със спомени от концерта, които ще помнят с години.

От другата страна – Музиката има ли същото значение днес, както е било преди 30-40 години.

Phil Campbell – Навремето нямаше клетъчни телефони, на които хората да си цъкат по време на шоуто. Така феновете влизаха повече в груува на изпълнението. Преди концертите бяха по-спокойни. Днес ми се струва, че светът е по-опасно място. Обаче едно не се е променило. Хората отиват на концерт, за да видят любимата си група. А групата прави концерти, за да представи музиката си на феновете, тя свири заради тях. Есенцията на цялото нещо от миналото и сега е една и съща – просто е – забавление. Ние забавляваме публиката, не би трябвало да е по-сложно от това. Понякога охраната превишава правомощията си, а хората май пият повечко днес. А с повече алкохол в кръвта, някои прекаляват, предизвикват проблеми, но в основата си музиката е същата – бандите и музикантите забавляват, а публиката си плаща, за да бъде забавлявана.

От другата страна – Мога ли да задам един или два въпроса за MOTORHEAD?

Phil Campbell – Можеш, но дали ще ти отговоря е друг въпрос… Нека да видим.

От другата страна – Какво научи от Lemmy?

Phil Campbell – Много неща. Наистина са много – оставай проблемите си настрана, когато се качваш на сцената, забавлявай се, наслаждавай се на момента, опитвай се да си честен във всичко и с всички. Не слушай какво ти говорят хората за твоята музика. Свири онова, което искаш да свириш, без да се притесняваш. Такива неща…

От другата страна – Усещаш ли напрежение заради това, че си бил в голяма и много влиятелна банда като MOTORHEAD?

Phil Campbell – Не, няма подобно нещо. Чувствам се много горд с онова, което съм постигнал и направил с MOTORHEAD. Докато бяхме заедно направихме велики неща. Заедно създадохме забележителна музика. Тя е факт и днес и продължава да се слуша. Страхотно е. Днес съм поел по нов път. Много, много се гордея с годините си в MOTORHEAD. Наистина не чувствам напрежение, че съм бил в такава влиятелна група и не съжалявам за нищо. Сега обаче работя по нов неща. Знам, че новата ми банда е също толкова добра. Така че няма притеснение.

От другата страна – Подготвяте ли нова музика?

Phil Campbell – Поизмислили сме някои нови неща, но все още не сме започнали да ги записваме. В момента работя по соловия ми албум, опитвам се да го завърша, но да – работим по песни за следващия PHIL CAMPBELL AND THE BASTARD SONS албум. Няма нищо готово, но със сигурност в някакъв момент ще има нов диск. Може би следващата година…

От другата страна – По какъв начин PR-компаниите променят начина, по който слушателите възприемат музиката?

Phil Campbell – Идея си нямам. PR-компаниите ми организират интервютата, в които говоря онова, което искам. Не чета публикациите им за музиката. Аз я създавам. Опитвам се да запазя и нея, и себе си чисти. Повечето PR-компаниите не вършат работа и за две стотинки, за това и бързо приключвам с тях. Phil Campbell се опитва да стои по близо до китарата си, музиката си и песните си. Така че идея си нямам какво говорят на феновете PR-специалистите. Не съм много в позицията да кажа повече по тази тема.

От другата страна – Последен въпрос – ако имаше шанса да срещнеш 20-годишния Phil Campbell, какъв съвет би му дал?

Phil Campbell – Да бъде внимателен, да бъде много внимателен.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото