След по-малко от две седмици,Bloodrush родните банди BLOODRUSH и Ф.О.Н. ще потеглят на турне, което ще обхване 6 града в България. По този повод, ние от Metal Hangar 18 се свързахме с младите музиканти, за да си поговорим за редица неща. По-долу ще намерите интервюто с BLOODRUSH, а утре очаквайте и това с Ф.О.Н. Повече информация относно съвместната им обиколка ще намерите на този адрес.

Здравейте, момчета. Скоро ще се завърнете на родна почва. Вълнувате ли се?
Косьо: Аз скоро си бях в България, така че носталгията не е сериозен проблем. Сега се вълнувам най-много за предстоящото турне и евентуално, ако остане време да си наточа сноуборда и да се насладя на балканския сняг. Това ще ми липсва на острова.

Марто: Определено да. Най-малкото предстои първото ни турне. И при мисълта за 6 дати в любимите ни градове, просто не мога да стоя на едно място…

Преди няколко седмици имахте концерт пред английска публика. По какво се различава или си прилича с българската?
Косьо: В България имахме възможност да създадем много добри приятели из цялата страна и те винаги правят концертите ни най-уникални. Малко е трудно да говоря за разлики, тъй като тук всичко си е различно. Може би метъл сцената си е много подобна, с малката разлика, че е малко по-големичка.

Марто: Различава се по това, че до голяма степен е много по-организирана.  Срещат се същества наречени “промоутър“ и “буукинг агент“, с каквито почти не се работи в България. Говоря за ъндърграунд сцената. Започнаха да се появяват, но тук нещата са на съвсем друго ниво. До голяма степен в България сме повече “направи си сам“, отколкото тук. Най-малкото тук има индустрия в целия ѝ смисъл.

Какво ново научихте, откакто пребивавате в UK?
Марто: Много от нещата, на които не обръщахме внимание, или обръщахме малко/ тук са доста важни. Да имаш правилна маркетинг стратегия и адекватен брандинг, да планираш с месеци напред. А и тук си потвърдих, че ако ти самия не работиш за групата си и не търсиш постоянно възможности, никой няма да го направи вместо теб.

Работите ли по нова музика и ако да, кога ще можем да я чуем?
Косьо: Седмица след като записахме албума преди 2 години, започнахме да композираме нови неща и от тогава не сме спирали. Сега ни хващате в много силен творчески период. Работим по въпроса. Първа точка от годишния план е да намерим начин да си финансираме следващия музикален отпечатък. Да видим, каква ще е втората.

Марто: Spoiler alert… Нов албум през 2018-а?

Обмисляли ли сте идеята да запишете песен на български език?
Косьо: Винаги като се повдигне този въпрос, усещам строгите очи на Константин Цеков, Данчо Караджов и Кирил Маричков стоварващи погледи върху мен. Истината е, че не се чувствам достатъчно уверен в писането на български. Идеите ми ми се струват много повърхностни. Никога не казвам никога. Отворен съм за идеи, но засега съм оставил това на течението.

Бидейки една от по-активните банди унас, какви са наблюденията Ви върху българския ъндърграунд и начина, по който се различава с английския?
Марто: Както споменах по-горе, в България сме доста по DIY. Съвсем логично, ъндърграунда тук е доста голямо и обширно понятие, включващо всякакви стилове. Но тук съществува посока на ъндърграунда. Групи успяват да се издигнат в него и да съществуват на следващото ниво на сцената. Този процес е много по-бърз, отколкото в България. Съответно съществуват много indie лейбъли или малки компании, които работят с малките артисти и ги издигат. Да подпишеш договор тук не е нещо нечувано.

Спечелихте ‘‘Голямото Рок Междучасие‘‘ преди почти година. Как гледате на участието си в този конкурс?
Марто: Определено положително преживяване, което ни насочи и професионално.

Смятате ли, че късметът играе важна роля в нашия живот? Зависят ли нещата от това дали се намираме на правилното място в правилното време?
Косьо: Лично аз вярвам, че винаги има сили, които контролират събитията в дадена посока и нашето участие често е нищожно, но това не пречи сами да се поставяме в „правилната“ ситуация.

Марто: По-скоро бих казал, че до голяма степен, всичко е работа.

Ефектът, който дадена песен може да има върху някого зависи както от самото изпълнение, така и от посланието, което предава на слушателя. По какъв начин гледаш на връзката между музикантите и феновете?
Косьо: Може би се повтарям, но много голяма част от хората, които ни идват по концертите всъщност са ни приятели.  Когато създаваме музика, никога не мислим дали на тях би им харесало или не. Гледаме ние да сме доволни. Предполагам, че връзката ни с тях, чисто психологически е предпоставка те да останат повлияни от това което им предоставим.

Мислите ли, че рок и метъл музиката е изгубила умението си да се бунтува?
Косьо: По-скоро мисля, че този бунт в рок музиката, който много хора наричат рокендрол, се е пренесъл с времето в много от новите, модерни стилове и е трудно да сложиш етикет „бунтарски“ само на един стил. Рокендрол винаги ще има. Просто трябва да се научим да не очакваме винаги да е съпроводен от мръсни китари и тежък груув.

Марто: Всичко е до време. Така както преди време е била музика на бунта, сега нещо друго вече е музика на бунта. Няма как едно нещо да остане същото и за няколко поредни поколения да носи същото значение.

В днешно време почти всичко е вече създадено. Трудно ли Ви е да измислите нещо, което да е уникално само по себе си?
Косьо: В днешно време е много модерно и даже клиширано да се промотира мотото „Бъди себе си„. Лично аз го възприемам по-скоро като изкарване на странните черти на човек на повърхността. Това странно нещо, което всички имаме, е това което ни прави индивидуални и може би дори уникални. Остава, човек да вземе решение в какво ще впрегне тази си странност. Някои правят на пръв поглед налудничаво изкуство, други предлагат налудничави идеи за развитието на света, трети споделят „Just be yourself“ миймове във Facebook.

Благодаря Ви за отделеното време! Последните думи в интервюто са ваши.
Марто: Каним всички приятели, с които не сме се виждали в последните месеци, на турнето ни. Имаме удоволствието да работим и свирим с група Ф.О.Н. на всяка една дата. Това определено е интересна колаборация, която има смисъл да се чуе. Освен това, турнето ще направим с нашия титулярен басист – Митко. След като се преместихме в Англия, възобновихме работата си с него, а и именно заради това имаме такъв бум на идеи. Който не е гледал Митко на живо, има възможността да го направи.