В ПОЛУМРАКА НА НОЩТА

purgatoriiПовей на есен. Онова уютно и противоречиво време, когато сенките се удължават, в падащите листа зашумолява Мракът, а бодливият, вечерен хлад започва да се усеща във всяко вдишване. Септемврийската вечер на 12.09.2015г. не е по-различна, но притихваща в своя мистичен мрак, тя сякаш предвещава поредното злокобно, ъндърграунд събитие в София – „The cult of the black sun” с участието на две родни банди – софийските магьосници BELGARATH и уникалните INVIDIA от Стара Загора. “Rock Bar Fans” приюти около 60-те неспокойни души, търсещи своето убежище сред настъпващата есенна меланхолия.
Обичайно заподозрените се събираме преди концерта на по питие и сякаш, за да се преброим, предчувствайки емоционалния Апокалипсис, който ни очаква. Всеки можеше да си закупи излезлия наскоро албум на местните блек зверове Serpentine Creation, които бяха представени на събитието от Mephisto Diabolis – (Serpentine Creation, Demonism), който е барабанист и в INVIDIA. Освен това феновете можеха да се снабдят и с албума „Deep Into The Moonlight“, една емоционална и красива творба на старозагорци.

belgarathliveBELGARATH откриват вечерта без всякакво колебание и милост към присъстващите. Зареждат се композиции с мощта на стоманени чукове – „Winds of war”, емблематичните „Black Altar” и „Dead End”, които нажежават атмосферата в клуба, оставяйки публиката във възторг. Първите седем парчета преминават през тотален грохот и нечовешка бързина, за да достигнат своята кулминация в „Alone and Mad”. Дантевият Ад се отваря с дълбокия, мощен глас на Purgatorii и началото на парчето „Ash”. И настава истинска вакханалия от режещите рифове на Belgarath и безупречните, отчетлеви и безмилостни ударни на The Clansman. Бандата се раздава на сцената със завиден професионализъм, премазващ всеки един от нас като панцер. Vomir съпровожда останалите членове на дивизията със своя безпощаден бас. Почетени са и живите легенди Satyricon с кавър на Du Som Hater Gud“ от албумa Nemesis Divina“. Поредният чудесен концерт на BELGARATH завършва със закриващото парче „Tomb Among The stars”, което очакваме скоро да чуем и в студиен вариант.

Не остава никакво място за съмнение, че имаме изключително добра, родна блек метъл сцена. Предстоят ни още мрачни събития и изненади, които тепърва ще горят!!!

Сетлист BELGARATH;
1. Wind of War;
2. Black Altar;
3. Dead Еnd;
4. Wanderer;
5. Fields of dead;
6. Open Graves;
7. Alone and Mad ;
8. Last Embrace;
9. Ash;
10. Du Som Hater Gud (Satyricon cover)
11. Tomb among the stars

invidialiveХедлайнери на вечерта са старозагорските блекове INVIDIA. Те излизат на сцената, подкрепени на ударните от Mephisto Diabolis (Serpentine Creation, Demonism). Групата започна с емблематичното си парче „Bonehunters”, което подгрява присъстващите. Едноименната песен „Invidia” пък загатва каква касапница ни очаква. Mephisto Diabolis е безупречен и безпощаден зад кита. Той ни въвежда в един свят, погълнат от свръхестествени, мрачни сили. Групата се придържа към албума си от 2014г. „Deep Into The Moonlight”, като представя и едно ново парче: „58 days after execution”. На сцената настъпва космически студ – температурата пада под нулата, а този хлад е донесен от заредилите се една след друга кавъри на норвежките банди – Immortal, Dimmu Borgir, Satyricon, които прорязват вярната публика на най–мрачната и истинска музика. Композицията „Atom Rising“ преминава на един дъх. Count Gorbag – вокали, Atanatus – китари и Jorro – китари се раздадоха докрай, оставяйки феновете жадни за още мрачни моменти. Въпреки промените в бандата и новия бас китарист Icon Evil от Embrace by Dark, INVIDIA дадоха заявка, че ще бъдат едно от конкурентните имена на българската блек метъл сцена. Това събитие за пореден път доказа, че блек метълът в България е жив, ще гори все по-силно и ще изпепелява всичко… !

Сетлист на INVIDIA:
1. Bonehunters;
2. Invidia;
3. 58 days after execution;
4. Deep into the Moonlight;
5. The Sun no longer rises ( Immortal cover);
6. В полумрака на нощта;
7. Puritania (Dimmu Borgir cover)
8. Beneath his name;
9. The Pentagram Burns ( Satyricon);
10. Atom Rising:

Афтърпартито се състоя на точното място – The Black Lodge, където дойдоха и двете групи. Музиканти и фенове бяха заедно в една здраво свързана блек метъл задруга, която бавно се сля с полумрака на нощта.

P.S.: А аз отново искам да благодаря на всички приятели и съмишленици (както и на колегите си от МН18, че ме търпят 😀 ), чрез които с общи усилия успяваме да дадем гласност на такива събития. За нас незначително събитие, група или артист няма. Оставаме с вас до следващия повик от Бездните на Мрака!

Автори:

Цветелин Замфиров
(MOREAN)

Михаил Бекяров
(Син език)

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото