Алиса в страната на Самотата – „Soulchambers“ by TRYSTH

trysth review

Странна алюзия ще кажете… Там, където трябва да се случват чудеса и да бъде цветно по подразбиране се оказва, че красотата има други измерения. Именно за тях са ни разказали TRYSTH в своя „Soulchambers“, а аз пречупила ги през собствения си свят и усещания ще опитам да ги разкажа на вас.

Разбира се, че те са успели да го направят по най-съвършения възможен начин… чрез музика. Аз ще използвам само обикновени думи, на които ще опитам да вдъхна живот и емоции. Да, живот, макар и не онзи, който простичките ни сетива са свикнали да усещат. Затова… пуснете си „Soulchambers“, отворете душите си, вслушайте се в пулса на сърцето си и нека последваме нашата изгубена Алиса…

Колкото и да е странно това не е музика, която ще ви потопи в отчаяние и безнадеждност… ако разбира се това сте очаквали. По-скоро е провокация да погледнем навътре в себе си и да потърсим световете, които са там. Но незнайно защо през повечето време отричаме, че ги има. Вярно първата композиция се нарича „Descend“ (Залез), аз за себе си бих я нарекла „Пропадане“, кратко интро, което те повлича и те запраща в един нереален свят. Точно, както Алиса пропада през своя тунел и попада в един приказен, омагосан свят. За тази минута и нещо се чувствате засмукани неизвестно накъде. Тревогата расте и даже усещате лепкавия мрак и вкуса на влажния застоял въздух как изпълва дробовете. И тъкмо се чудите накъде, и се опитвате да прогледнете в непрогледността, звука от плътен бас ви подава ръка и остава ваш гид до края на вашето пътуването. (Да си призная не съм вярвала, че в този инструмент може да бъде заключена толкова много красота.). И изведнъж мракът се разсейва, става ви леко и изпитвате желание да танцувате. Надигате се след тежкия удар с наслоенията в душата си и се оглеждате. Тази Алиса, която живее в нас и е вечно любопитна да мине „отвъд“, за да постави сетивата си на предела и да потърси магия във всичко започва своето търсене… Сама. Сама ще изстрада отново своя болезнено ужасяващ опит: „Souls in grief/shelter ruined.“  Преминавайки безкрайността на Времето, останала без дъх тя ще счупи стъклените прегради за да открие света Отвъд, да си откъсне звезда, а след това да излети с чайките, вкусила дъха на морето. Китарата, която на моменти е изнесена на заден план създава невероятна „въздушна“ атмосфера и дори във вакуума на безвъздушния, стерилен в изолираността си свят, в който попадате, просто политате.

Това е музика, която ще ви пречисти… буквално… Все едно дали ще плачете или ще се усмихвате докато я слушате. А последната композиция „The Undying“ е духовен катарзис в чист вид. Кулминацията, в която Алиса ако не намери себе си и не се отърси от противоречията си, ако не създаде сама своя цветна магия ще продължи да се лута в безкрайната си Самота. В един прашен, забравен, мъртъв свят… Света на собствените ни фрустрации, разочарования и екзистенциална незадоволеност.

Преслушах албума за последните няколко дни неизброимо много пъти и всеки път го преоткривам. Всеки път емоцията и измеренията, които отваря пред мен са все по-живи. Невъзможно е да се опише с думи… трябва да се чуе! Албумът съдържа шест композиции три, от които са инструментални. Брилятни сола, завладяващ, бавен ритъм, който те обвива, просмуква се в пулса ти, отнема дъха за да ти даде нов източник на живот. Перфектен звук дело на Urban House Studio в София.

Не мога да сложа етикета „за фенове на“, защото това е музика, която трябва да бъде чута от всеки ценител на красивото в изкуството. Оценката ми е 10/10. Възможно някой да я сметне за леко субективна, но в края на краищата не съм професионален критик или музикален специалист. И държа да отбележа, дори не познавам музикантите в групата. Гледала съм ги на един единствен техен гиг. Пречупвам всичко през собствените си вътрешни потребности и търсения. Това, което TRYSTH ни предлагат е революционно за българската музика и сцена. И „Soulchambers“ определено е един от албумите „must have“ във всяка колекция.

Освен това само след няколко дни можете да подкрепите TRYSTH на техния промо концерт, на който ще представят „Soulchambers“

10/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото