Romanian Thrash Metal Fest 3rd Edition – Old Grave Fest , който се организира от Romanian Thrash Metal Club и който ще се състои на 10 и 11 Октомври 2014 година в клуб Fabrica и клуб B52 в Букурещ финализира line up си, добавяйки в края на септември още 3 групи – Damage Case от Букурещ, бургаските трашъри The Outer Limits и шведите Implode.

Постерът за Romanian Thrash Metal Fest 3rd Edition – Old Grave Fest, създаден не от кой да е, а от известният Costin Chioreanu от Twilight13Media.

 

Line-up-ът за двата фестивални дни изглежда така:

Петък 10-и Октомври:
DAMAGE CASE (ROMANIA)
VEHEMENTER (SERBIA)
THE OUTER LIMITS (BULGARIA)
HELLCANNON (USA)
SODOMIZER (BRAZIL)
BÖLZER (SWITZERLAND)
INFEST (SERBIA)
CANCER (ENGLAND)
MANILLA ROAD (USA)


Събота 11-и Октомври:
IMPLODE (SWEDEN)
NECROCHACKAL (GREECE)
EXTIRPATION (ITALY)
DEATHSTORM (AUSTRIA)
SLAUGHTERED PRIEST (GREECE)
OBSESSÖR (GERMANY)
ROOT (CZECK REP)
DESASTER (GERMANY)
GRAVE (SWEDEN)
ENTOMBED A.D. (SWEDEN).

    Romanian Thrash Metal Fest 3rd edition – Old Grave Fest, както предишните си издания, има за цел да консолидира усилията на Romanian Trash Metal Club в насърчаването на популяризиране на традиционния метъл в Румъния. Romanian Thrash Metal Fest 3rd edition – Old Grave Fest е може би единственият в света, който събира трите компонента на метъл сцената – фенове, банди и промотъри. Въпреки, че при предишните издания, за охраната се грижеха феновете ( членове на RTMC) в сътрудничество с охранителна компания, която също се състои от фенове (Hardcore Security), художниците бяха домакини (Alessio and Riccardo – Violentor) и за merchandise–а и stage management–а се грижеха промотъри в лицето на Stefan Zaharescu – Buvnitz (Mighty Owl Productions, Rockstadt) , Elly (Hatework, Manifest Cultural Association) и Titus (Bestial Records, letsrock.ro, Metal Under Moonlight). Тази година организаторите целят да вдигнат нещата на по-високо ниво, където фалшивите възприятия за банкрут и разпадаща се индустрия се стопяват, довеждайки до това всички заедно, под един покрив, главно фенове, да свирят, да подкскачат и доставят на себе си комфорта и удобството, които са специфични за този вид събития.

Третото издание на провеждащия се за трета поредна година Romanian Thrash Metal Fest ще бъде на две сцени, като основната част от феста ще е традиционно в клуб Fabrica, а част от групите ще свирят на намиращият се в същата сграда клуб B52. Адресът на двата клуба е ул. „11-и Юни“№50, Букурещ.

Програмата на феста  по дни и сцени е както следва:

ПЕТЪК :
open doors B52: 16:00
open doors FABRICA: 16:00
DAMAGE CASE 18:00-18:25 (Fabrica)
NECROCHACKAL 18:30-18:55 (B52)
THE OUTER LIMITS 19:00-19:30 (Fabrica)
HELLCANNON 19:35-20:05 (B52)
SODOMIZER 20:10-20:50 (Fabrica)
BOLZER 20:55-21:35 (B52)
INFEST 21:40-22:20 (Fabrica)
CANCER 22:35-23:25 (Fabrica)
MANILLA ROAD 23:45-01:00 (Fabrica)

СЪБОТА:
open doors B52: 16:00
open doors FABRICA: 16:00
IMPLODE 16:30-17:00 (B52)
VEHEMENTER 17:05-17:35 (Fabrica)
EXTIRPATION 17:40-18:10 (B52)
DEATHSTORM 18:15-18:45 (Fabrica)
SLAUGHTERED PRIEST 18:50-19:20 (B52)
OBSESSOR 19:25-19:55 (Fabrica)
ROOT 20:00-20:45 (B52)
DESASTER 20:55-21:40 (Fabrica)
GRAVE 22:05-22:50 (Fabrica)
ENTOMBED A.D. 23:20-00:50 (Fabrica)

 

Изключително силното издание на феста през 2013 година, обявяването още през февруари тази година на първия хедлайнер – Grave и присъединаването на три от най-интересните млади банди на екстремния underground – Bölzer от Швейцария, Obsessör от Германия и Extirpation от Италия към тазгодишното трето издание на феста от Romanian Thrash Metal Club дадоха твърда заявка за наистина най-добрия екстремен фест по нашите ширини.

    Bölzer – според групата, означава мощна сила или удар, която няма притеснение от последиците. И в този смисъл не е насочена енергия, а е просто хаотичен удар, хаос и сила на живота и смъртта, на всичко. Сформирана през 2008, бандата се основава на як стил базиран на една китара, барабани и вокали. През 2012 демо касетата Roman Acupuncture, съдържаща 3 песни, е от самата банда. Критиките относно тяхното дебютно изпълнение и демо са положителни и връзката с Iron Bonehead Productions е сформирана, а след това излиза официалната демо касета и последвалото пускане на тяхното MLP Aura през ранната 2013. Уникалната форма на death метал на Bölzer продължава да се развива, извличайки силно вдъхновение от тъмните същини на black и doom метала, което довежда до нещо невиждано в днешният метъл свят.

В страна, която ни е донесла Infernal Overkill н Destruction, както и други, появата на банда, като Obsessör не е учудваща. След сформирането им през 2009, бандата е доста активна в студиото, издавайки две EP – та, spilts с Storming Steels и Hellhunt и албума – Blitzkrieg Battalion, който излиза през 2011. Споменаването на първия албум на Destruction не е случайно, защото немският (blackened) thrash от средата на 80те е стила, към който Obsessör се стреми. Имаме шанса да ги чуем отново, когато издадат новия си албум Assassins of the Pentagram и на октомврийския Old Grave Fest.

Намираща се в същата black-thrash зона, италиaнската група Extirpation предоставя малко по-различен подход към този хибрид. Въпреки че немските влияния не са толкова различими тук, те се усещат от неистовите и леко хаотични моменти напомнящи тези на Voivod, или пасажи, наподобяващи Celtic Frost. Всичко това спомага създаването на техният дебютен албум Reverse The Reality (2013), който показва, че желанието за експериментиране не винаги противоречи на уважението към традиционните форми. След Violentor през 2012 и Sofisticator през 2013, италианците отново предоставят нещо добро, което ще чуем и видим на Old Grave Fest 2014.

Добавянето на нови групи към line-up-а продължи до момент, който ни спря дъха – присъединяването на легендите Cancer. Ironbridge, Shropshire е селище в Albion, което се води, че е дало живот на Индустриалната Революция. Също това е мястото, от което е излязла една от най-солидните death/thrash банди, група, която познавате под името CANCER. След двете разделяния на групата, тя отново се събира през 2013, в състав John Walker, Carl Stokes, Ian Buchanan и Barry Savage и сега заплашват да съборят сцената с техните разбиващи рифове. Всичко това е в подкрепа на преиздаването на техните три албума. В тяхното пътешествие да завладеят света, ще направят шоу, за което ще разказвате и на внуците си на Old Grave Fest 2014 – Romanian Thrash Metal Fest 3rd Edition.

За първи път в Румъния, ще отбележим присъствието на една от най-големите банди в американския и световен метъл, Manilla Road. Известна е като група, която е вдъхновила безброй традиционни и екстремни банди, от DARKTHRONE и MESSIAH до SLOUGH FEG и IRONSWORD.  Установени като инстинска класическа банда и с очакването да докарат нещо епично, MANILLA ROAD са едни от headliner-ите на Romanian Thrash Metal Fest 3rd edition – Old Grave Fest. Основана през 1977, MANILLA ROAD е както и JUDAS PRIEST – една от малкото метъл банди дебютирали като proto-metal група. Създавайки огромна дискография, наброявайки не по-малко от 16 албума до днес, MANILLA ROAD експериментира в няколко метъл поджанра, и все пак запазва своя стил, наложен още от самото начало, доставяйки метъл на епично ниво. На най-преден план с носовите вокали и магическа китара, стои един от най-талантливите метъл изпълнители – Mark „The Shark” Shelton, който е в основата на не един легендарни и за днешното време албуми. След разделянето им през средата на 90-те години, MANILLA ROAD се събират отново в началото на новия век, като ни предоставят цели 6 албума в последните 13 години – Spiral Castle (2002), Voyager (2008) и техният най-скорошен – Mysterium (2013). Mark Shelton и MANILLA ROAD, ще посетят Букурещ през октомври, на Romanian Thrash Metal Fest 3rd edition – Old Grave Fest.

    Old Grave Fest – Romanian Thrash Metal Fest 3rd edition е Romanian Thrash Metal Club шоу, спонсорирано изцяло от членовете на клуба.

    Metal Force HMC организира екскурзия за фестивала в Букурещ Romanian Thrash Metal fest 3rd Edition – Old Grave Fest на 10 и 11 октомври 2014. Цената за транспорт в двете посоки на човек е 60 лева. За записвания и запитвания на e-mail: metal_force_bulgaria@yahoo.com