Обложката на Reise, Reise

Есента на 2004-та година беше специална за фенoвете на Rammstein. На 27.09.2004. щеше да излезе дългоочакваният “Reise, Reise” – албум с много особен статут за едно цяло поколение фенове на Rammstein. Именно в периода 2001-2004 (между Mutter и Reise, Reise) групата значително повиши популярността си в България. И за всички тези новоизлюпени (тогава) почитатели именно Reise-то бе първият, с който щяха да се сблъскат от самото му издаване.

През трите години между двата споменати албума се случиха доста неща и в двете посоки. Имаше сериозни слухове, че групата се е разпаднала, след което обаче се появиха с гръм и трясък във филма xXx с Feuer Frei!, което допълнително вдигна популярността им по нашите земи, както и очакванията към тях.
До средата не 2004-та вече бе ясно, че Rammstein не само че няма да се разпадат, но и ще ни зарадват с нов албум. Първото парче, с което се сблъскахме през лятото на 2004-та, беше не кое да е, а Mein Teil (за мен любимото от албума до днес и донесло ни спомена за прословутия казан от техните концерти) , което ни накара да вярваме, че магията още е жива и групата има какво още да ни предложи след трите невероятни албума, издадени предишните 10 години. Спомням си как стоях до сред нощ в един от приятелите ми, за да сваляме клипа на песента със скромните 10-15к, но естествено си струваше, защото след това беше изгледан около милион пъти.

Кадър от култовия клип към "Mein Teil"

Заветната дата – 27 септември, наближаваше, беше пуснат и вторият сингъл – Amerika, придружен от един от най-добрите клипове, които групата е правила. За германофилите (каквито са немалка част от феновете на Rammstein) гаврата с “най-великата” сила бе истинска наслада. Естествено самото парче само по себе си също е страхотно, а това повиши още повече очакванията към предстоящия албум.

Забелязал съм, че когато наближи излизането на дългоочакван албум различни групи фенове постъпват по най-различни начини. Най-голямата част от тях проверяват търпеливо в деня на излизането на албума, дали вече го има качен някъде, други са прекалено нетърпеливи и седмици по-рано преравят всякакви сайтове и тракери с надеждата вече да е изтекъл. Има и такива, които държат да чуят оригинала от CD-то, което са си купили, дори да трябва да чакат дни и седмици след премиерата и въпреки факта, че могат да свалят албума за секунди от стотици интернет източници.
По не много по-различен начин стояха и нещата преди 10 години, с тази разлика, че тогава интернет източниците бяха далеч по-оскъдни и скоростите – далеч по-бавни.

 

Парчето "Keine Lust", гарнирано с клипът с "дебелаците", се нарежда след любимите на феновете

И така на дългоочаквания 27.09.2014. аз почти не можах да спя от вълнение, цяла сутрин рових в нета, но за съжаление без резултат. Следобедът в училище бе мъчителен, но веднага след като се прибрах, отново заседнах пред компютъра. След още час-два ровене по знайни и незнайни сайтове (и вероятно риск за навличане на знайни и незнайни вируси) го видях – руски сайт, на който имаше публикувани 11 линка за 11 парчета от албума “Reise, Reise” на Rammstein. С надежда отворих първия линк – действително беше mp3 файл, но трябваше да чакам около 30-40 минути при скорост от 5-7 kB/s за да прозвучи в ушите ми вълшебното начало на заглавното парче на албума… Имах възможност да го изслушам близо 10 пъти докъто чакам нови 30-40 минути за свалянето на Dalai Lama (тук правим уговорката, че Mein Teil вече сме я чули доста отдавна). По същия начин протекоха и следващите 3-4 часа, докато се сдобия с всичките 11 парчета от новия албум, сред които бъдещи фаворити на феновете като Keine Lust и Ohne Dich.

Когато няколко месеца по-късно първият български форум, посветен на Rammstein, отвори врати, стигнахме до заключението, че явно не малка част от тогава пишещите там сме прекарали по подобен начин вечерта на 27.09.2004г. Предполагам, че и доста други фенове на групата са прекарали онази вечер в подобно трепетно очакване.

Няколко години по-късно излезе и DVD-то Völkerball, посветено на няколко концерта от турнето, последвало „Reise, Reise“, пълно с незабравими лайв изпълнения на повечето парчета от албума.

 

Къде обаче сме сега – 10 години по-късно? Имаме всякаква музика на 2 клика разстояние, дори когато говорим за банди, с изключително бедна фенска маса. Почти всички нови албуми изтичат в мрежата седмици, дори месеци, преди официалната им премиера. Свалянето дори от най-забутаните сайтове става за секунди (в краен случай – минути) , а музиката и информацията около нея е толкова много, че няма как да бъде обхваната…

 

Сценката с казана и готвача от концертните изпълнения на "Mein Teil" бързо става любима на феновете

Междувременно феновете на Rammstein с трепет очакват и се молят за накакви новини около групата и предстоящ нов техен албум, защото вече минаха 5 години от издаването на LIFAD. За съжаление обаче съвсем наскоро самият Richard Kruspe сподели, че все още няма планове за нов албум и групата ще се събере тепърва след около година за да обсъди нещата по този въпрос. А на времето си мислехме, че трите години между Mutter и Reise, Reise са много… И ако след 3 години чакане на Reise, Reise бяхме безкрайно нетърпеливи, питам се какво ли ще бъде нетърпението в дните преди излизането на следващия албум? Може би никога няма да разберем, защото ще изтече дни, дори седмици по-рано (както това стана и с LIFAD) , а аз лично не съм от хората, които възнамеряват чинно да чакат да си купят CD-то и да го вкарат в прашлясалата уредба, за да могат да се насладят на това, което са очаквали с години.

И въобще, сякаш вече доста отдавна мястото на CD-тата на любимите банди е да красят рафтовете по къщите на феновете, а не да изпълняват началната си идея – да възпроизвеждат любимата им музика, защото вече е традиция да сме се сдобили, макар и нелегално, с въпросните албуми далеч преди да ги закупим на физически носител.

 

За десерт използвам случая точно днес, 10 години след издаването на Reise, Reise, да ви поканя на Rammstein вечер, организирана от “ФЕН КЛУБ РАМЩАЙН БЪЛГАРИЯ”, на която ще бъде отделено подобаващо внимание и на юбиляра. Албумът ще звучи без прекъсване от 22:30 до 23:18. Мястото е метъл-бар “The Black Lodge”, а началото – 22:00.

Ahoi!

 

 

Автор: Тодор Чоевски (Ludnichar), председател на „фен клуб РАМЩАЙН БЪЛГАРИЯ” и администратор на http://rammsteinbg.com.

 

*Тук можете да намерите линкове към поредицата от статии, посветени на историята на фен клуба: Част I / Част II / Част III / Част IV/Част V

**Повече информация за „ФЕН КЛУБ РАМЩАЙН БЪЛГАРИЯ“ можете да получите на сайта http://rammsteinbg.com както и във фейсбук страницата и групата на сдружението.