Повече информация за групите на АЙЛЯК ФЕСТ 2014

На 29 и 30 август Младежкият хълм в Пловдив ще посрещне за четвърта година музиканти и гости за Айляк Фест. А ето и повече информация за тазгодишните участници:

Gabana

Gabana е група от Пловдив от 2000г. От самото начало музикантите правят техни собствени песни. Може да се каже, че стилът на Gabana  съчетава различните предпочитания на музикантите в групата, но основно  е чист rock’n’roll. В средата на 2012 към групата се присъединяват Ангел Дюлгеров /китара/ и Стойко Милев /бас/. Те заменят оригиналния басист и съосновател  на групата – Моржа /Иван Динев/. В новия си състав, групата започва записи за нов албум.
През 2003 “Harbor Island Records” прави компилацията “Metal X-mas”’03, която включва първия сингъл на Gabana  – “Lickety-split”,  продава се в 5000 копия.  Април 2006: Gabana прави парчето „А Fuckend”, което пробива в Българските рок класации и става една от любимите песни на слушателите. Дебютният албум на групата “DO NOT COVER” има голям успех, номиниран е за най – добър рок / алтернатив албум на музикалните награди на ММ TV – 15.05.2006.
През 2011 радио Z-ROCK номинира Gabana за една от най-влиятелните банди в България сред 77 други. Слушателите класират Gabana на 44-то място.

Победителят от последното издание на култовия сръбски фолклорен фестивал – ГУЧА е KRISTIJAN AZIROVIĆ – виртуозният тромпетист спечели престижния приз – Prva Truba Guće ’13 – Най-добър Тромпет на Гуча.
През 2013г., в Гуча – малкото сръбско градче, дало името на най-мащабния балкански фолклорен фестивал за духова музика, се надсвирват повече от 160 музиканта, оцелели след елиминации между почти 2000 любители на тромпета и духовите инструменти. Всичко това се случва пред публика, която надхвърля 700 000 души. Фестивалът се провежда за 53ти път.
В тази конкурентна среда, Кристиян печели наградата за най-добър тромпетист и най-добър оркестър няколко пъти (2008, 2009, 2011, 2012 и 2013). Всичко това го нарежда до имена като Горан Брегович и Бобан Маркович.

ЛокМаруху

„Локмаруху – лекарство за стомах, смес от спирт и етер“ – ЛокМаруху са група, съставена от 4 ярки индивидуалности с богата музикална култура и биография (Иван Гатев, Димитър Манев,  Борислав Рашков, Петър Александров). Определят себе си като „музикален халюциноген“, от където идва и името им. В противовес на разпиляното усещане, което носи името, ще откриете желязно сработена ритъм-секция, която не се страхува да експериментира и да влиза в непознати води, хармонично отворен китарист и чудесен вокалист фронтмен, който умело води така комплектованата машина към непознати територии. Една учудващо добре забърката амалгама от извратен фънк, метъл, прогресив, реге, алтернатив и нещо, което не може да се определи.

Оратница е българска музикална група, съчетаваща мотиви от български и австралийски фолклор, дъбстеп, дръм енд бейс, хип-хоп и други стилове. Името на групата идва от народния обичай Оратница, изпълняван преди Сирни заговезни. Създадена е през 2009г., а през февруари 2010г. групата печели София Фюжън Рали, след което подписват договор с българо-белгийския лейбъл Fusion Embassy. Взимали са участия в едни от най-големите фестивали в България – Spirit of Burgas, Beglika free fest и други. Музикантите интерпретират по различен начин българската народна музика, като добавят към познатите тъпан и кавал – австралийско диджериду и перуански кахон. През май 2012г. издават албума „Оратница“, съдържащ 12 песни.

Smallman

Четири години след издаването на втория си албум “Labyrynth of Present”, алтърнатив/етно метъл квартета smallman се завърна с гръм и трясък с третото си издание “Envision”. Сочен от различни медии за албум на годината (не само в България), дискът е най-завършеният, плътен и атмосферичен запис на групата. Ентусиазмът на феновете от “Envision” ескалира в напълно разпродаден концерт-промоция в клуб Терминал 1 в София и хедлайн участие на smallman във втория ден на независимия Wrong Fest. Бандата заби и пред възторжена публика от над 300 души в двора на Драматичния театър в Пловдив. А на всеки от концертите си smallman потапят хората пред сцената не само в дълбините на красивата си музика, но и в изключително въздействащ визуален спектакъл. И това е само началото от пътя на smallman днес.
Етно-ембиънт метъл с тежки и бавни китари и песента на родопска гайда, с просторен звук и красиви вокални нишки. Това са белезите, които превръщат новия албум на асеновградчаните smallman в много повече от поредното рок издание.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото