SMALLMAN – Envision (2014)

Smallman, big music. Найс, а? Дотук с чуждиците и заемките, на чист жаргонен български – много як албум! Етно амбиент геният на smallman не може да бъде подминат току-така.
Нямаше как да пропусна да чуя Envision след интервюто, което публикувахме скоро и това беше едно от най-добрите ми решения тези дни. Ако искате да си поемете глътка въздух и да избягате от действителността, направете като мен и послушайте малко smallman. Чак ме предразположи и рими да редя…

Както ‘всяко пътешествие започва с една единствена стъпка’, така и всеки много як албум започва с лесносмилаема песен. В случая това е The Bond, която, колкото и пъти да превъртя албума, пак си остава любима и най-отличаваща се. Ритъмът бяга наляво – надясно, вие се като змия и досущ като влечугото се впива в паметта.
Пред Metal Hangar 18 Стефан Пенев сподели, че групата се оттегля честичко от софийското равно пòле и прекарва време в с. Манастир. Че вдъхновение за песните бандата е получила в китното селце личи ясно от продукцията. Фолклорните елементи се появяват във всяко парче, но най-вече във Vision и New Day. Mакар това да е част от уникалния почерк на момчетата, в този албум определено изпъква малко повече от обикновено.
Първом Първом ме грабна изпървом – равноделният китарно-барабанен такт в комбинация с гласа на Цветан Хаджийски, човекът-оркестър, няма как да не е печеливша комбинация. Песента мечта в творбата на ‘малкия човек’ обаче е Dreaming Piece, вихровение от мелодии и фъртуна от емоционалност. Вземете написаното за пътешествията и го удвоете – ето така се чувствам след петата песен в Envision.
Колкото и да не ми се иска, ще употребя още един англицизъм: trippy. Само така мога да опиша какъв послевкус оставя тавата у мен. Осем минути след началото на Възпело е Пиле духът се носи на непознато до този момент ниво, цари обстановка на пълно и абсолютно, непоклатимо спокойствие, а единственият проблем с песента е, че свършва…
само за да започне финалната молитва Prayer. Наистина силен финал на наистина силен албум. Просто, ясно и красиво, като самата песен.

Като заключение след приключението мога да кажа само едно – ако музиката беше наркотик, един от по-сериозните щеше да носи името Envision. Всяка песен е отделно пътешествие, води до различна дестинация и носи самостоятелно настроение. А като съберете седем различни такива накуп, получавате идеала на музикалния авантюрист.

8/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото