Пътуване през пустошта – RIVERSIDE в България

RiversideПророчески или не, последният албум на полските прог магьосници Riverside носи краткото и абсолютно релевантно към актуалната ситуация име – “Wasteland”. Точно така изглежда светът днес. И в дните на стрес, напрежение и неизвестност, понякога имаме нужда от малко спокойствие и умиротворение, време за поглед навътре в себе си, време за преоценка, време за (пре)осмисляне. Какво по-хубаво от това процесът да започне под звуците на качествена музика, поднесена искрено, от сърце, с емоция и топлина, които да те откъснат от лудостта на днешния хаос. Всичко това и много повече – благодарение на четирима музиканти и безкрайно упоритата работа на организатор, за който обещанието е много повече от изречена дума!

Вечерта е топла и приятна, а пред столичния клуб „Music Jam” всичко е тихо и спокойно – хората сякаш са избрали наистина последния момент, за да се позиционират в клуба. И докато си мисля, че феновете по-скоро ще се отдръпнат от събитието, всъщност в крайна сметка се оказва, че местата си в клуба заемат доста хора.

Намираме своите места недалеч от сцената и на фона „Riverside Radio”, своеобразната подгряваща музика, постепенно се настройваме на вълната на това, което предстои да се случи.

Магията започва точно както е обявено в 20:00 и без подгряващи банди. На сцената излизат четиримата музиканти и без много увертюри започват своето изпълнение. А в него има от всичко по много. За пръв и последен път успявам да ги гледам през далечната 2011-та година. Запленен от виртуозността на изпълнението им още тогава, си мисля, че днес групата няма с какво да ме изненада – уви, колко много греша. За тези девет години, Riverside наистина израстват удивително и в моите очи са истински завършена банда – музикално и визуално.

Шоуто им е подредено, красиво, но най-вече изпълнено с професионализъм, добро настроение и отношение към публиката. Както се оказва по-късно, софийската дата се превръща в последната от турнето и групата прави така, че да поднесе запомнящо се изпълнение като за последно.

Предвождани от Mariusz Duda, варшавският квартет (след три години като концертен китарист, от тази година Maciej Meller официално е пълноправен член на Riverside) ни предлага двучасова разхода из най-доброто от своите седем албума. Парчета като “Reality Dream I”, “Lament”, Conceiving You”, “Second Life Syndrome” звучат още по-запленяващо, окъпани във великолепни светлинни декори, а благодарение на прекрасно озвучената зала, не губим нищо от специфичната деликатност или тежестта на композициите. Всичко в музиката на поляците е подредено и изсвирено практически до съвършенство, а особено впечатляваща е способността им лекичко да се заиграват със собствените си аранжименти.

Времето на Riverside на сцената наистина сякаш лети неусетно и идва време групата да обяви последното парче от основния си сет лист – заглавната песен от актуалния им албум “Wasteland”. Както казва самият Mariusz, фрагмент от песента е лесно запомнящ се заради игривата „спагети-уестърн филми ала Серджо Леоне мелодия, която публиката припява по време на песента. Красиво.

Бисът ни поднася великолепна интерпретация на вечния Pink Floyd химн “Wish You Were Here”, посветен тази вечер на починалия през 2016-та китарист и съосновател на Riverside Piotr Grudziński. Следват “02 Panic Room” и акустичната “River Down Below”, в която басът се поема от техника на бандата, докато Mariusz хваща акустичната китара и под нейните звуци, понесени на омайното великолепие на хипнотичния му глас, се сбогуваме с групата.

Поредното отлично организирано събитие, за съжаление май и последно за неопределен период от време, остава зад гърба ни. В съзнанието ни се закотвя спомен за мъничко парченце вълшебство, поднесено с много любов в един меко казано труден момент. И докато колелото отново се завърти в посоката на своя нормален ритъм, ще се връщаме с усмивка към концерта на 11-ти март и вечерта в която захвърлихме страховете си.

 

Сет лист:

Acid Rain
Vale of Tears
Reality Dream I
Lament
Hyperactive
Conceiving You
Second Life Syndrome
Left Out
Guardian Angel
Lost (Why Should I Be Frightened By a Hat?)
Egoist Hedonist
Wasteland

Бис:

Wish You Were Here(Pink Floyd cover)
The Depth Of Self-Delusion
02 Panic Room
River Down Below

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото