#Пристрастеност – концерт на RIVERSIDE в София

Полският прог колектив Riverside отдавна вече е надскочил „ъндърграунд“ корените си. Бандата еволюира с чудовищни крачки и не спира да поднася аудио приключения, достойни само за майстори в жанра. Доказателство за това е актуалният им шедьовър „I.D. Entity“, който бандата усилено промотира с настоящото си турне. Новината, че по покана на BGTSC поляците са добавили България в списъка с държави за европейската обиколка посрещаме с вълнение. Напълно резонно, защото гостуванията им на наша територия се превръщат в уникално преживяване. В съзнанието ми особено силно е запечатана последната поява на квартета от Варшава в София, преди „затварянето“ на културния живот в страната ни за неопределено време на прага на пандемията. Тогава Riverside оставиха след себе си доста силни емоции, които дълго стопляха сърцата и на най-взискателните слушатели. Затова и с нетърпение се отправям към клуб “Joy Station”, където вечерта обещава да е наситена с преживявания.

Обичам концертите с липса на група преди основния за вечерта изпълнител. Фокусът на слушателите се концентрира там, където трябва от самото начало и шансът преживяването да е още по-емоциоанлно се увеличава неимоверно. И докато мислите ми се лутат в тази посока, осветлението в клуба притъмнява и на сцената се появяват дългоочакваните гости от Полша.

Без особени церемониалности и видим смут от лекото закъснение от предварително обявеното начало, Riverside започват изпълнението си с  “#addicted” от “Love, Fear And The Time Machine”. Още с първите мигове на песента впечатление прави изключително балансираният звук, който подчертава контраста между динамичните и атмосферичните пасажи в музиката.

Изтънченият завършек на “#addicted” прелива в пулсиращата бас линия на задължителната “O2 Panic Room”, преди да се потопим почти изцяло към песни от актуалния запис “I.D. Entity”. Парчетата буквално се разливат като поток от настроения и мелодиите пленяват с удивителна лекота. Фронтменът Mariusz споделя, че Riverside е група отвъд стиловите характеристики. Думите му тази вечер биват категорично подплатени от начина, по който бандата представя музиката си.  Докато е на сцена, квартетът не се свени да експериментира с композициите си,  като тази вечер не прави изключение. На моменти бандата звучи предизвикателно твърдо, почти „метъл“, в други епизоди пасажите са ефирно баладични и гальовни като тих есенен вятър. Удивително е как живото изпълнение придава толкова много детайли. В този момент просто затваряш очи и се гмуркаш в океана от тонове. Там умът ти сякаш танцува сред тях, а галещият глас на Mariusz Duda подплатява изразителността и душата на музиката със своята многопластовост.

Характерното за шоутата на Riverside настроение отново е на лице – харизматичният фронтмен Mariusz и вечно усмихнатият клавирист Michał Łapaj енергично преживяват всяка нота и очевидно искрено се забавляват на сцената. Те не спират да предизвикват публиката да взима дейно участие в шоуто, като особено атрактивна е заигравката със “silent screaming” техниката по време на изпълнението на “Self-Aware”.

Неусетно поляците се приближават към края на своето изпълнение и след бис, включващ гореспоменатата “Self-Aware” и “Conceiving You” напускат сцената под бурните овации на публиката. Още един знаменателен концерт на варшавци остава в историята.

В нощи като тази топла есенна вечер не мислиш особено какво е нужно усмивката да се качи на лицето ти и да стои там дни наред. Всичко необходимо се събира в отминалите два часа под въздействието на таланта на Riverside. Защото това е изкуство, което носи блажена уравновесеност, пленително очарование и силна сантиментална наслада. Едва ли има по-добра рецепта за преживяване на една същинска музикална магия.

Сетлист на Riverside:

#Addicted
02 Panic Room
Landmine Blast
Big Tech Brother
Left Out
Post-Truth
The Place Where I Belong
Egoist Hedonist
Friend or Foe?

Бис:
Self-Aware
Conceiving You

  1. #1 написан от BlackAdder (преди 6 месеца)

    Прекрасен концерт! Поздравления и за автора на материала, който по чудесен начин е описал събитието!

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото