6ec2cc4da72b18e17bace29de8295772.1000x1000x1Днес се завръщам с още едно емоционално ревю, което ще включва доста мрак и як метъл, а именно ревюто на новия албум на американската метълкор група MOTIONLESS IN WHITE“Disguise”. Както гласи и самото заглавие, в творбата ще изследваме това, което се крие зад маската или поне това, което е останало. Каква част от нас е истинската ни същност и каква част от нея е погълната от маските, които носим? Какви сме ние всъщност и как бихме изглеждали без маската си? Но нека не се задълбочаваме чак толкова още от началото, защото пред нас стои един мрачен и тежък катарзис.
Творбата започва с не коя да е, а именно едноименната песен “Disguise”. Това е една приятна за слушане песен, в която не липсва нищо – нито мелодия, нито тежест, нито ритъм. В нея става въпрос как човек трябва да се изправи лице в лице със собствената си маска. Към изпълнението е включено и видео, което може да видите по-долу. Самото видео визуализира как фронтменът на групата Chris Motionless поема по пътя в търсене на себе си.
Следва парчето Headache”. Започващо с едно интригуващо соло на китара, то ви въвежда в един свят на раздвоение между мрачния устрем, увереност и задоволство и болката и самотата. Мелодичността и басът разкриват една дълбока същност.
Със песента </cOde>” групата представя нещото, което обединява всички нас, а именно музиката. Вие всички знаете това чувство, когато отидете на концерт и ставате едно съзнание, една душа с хората около вас. Това е така, защото ни обединява един код – музиката. В песента са вмъкнати леки техно нотки, като атмосферата става още по-опияняваща от припева, който ти иде да си напяваш.
В следващия сингъл, озаглавен Thoughts & Promises”, става въпрос за хората, които използват вярата на другите, за да печелят пари. В текста се казва, че няма нужда от молитвите и пожеланията на човека, който е причината за твоето страданието. Това е едно добро и наситено музикално, инструментално и вокално изпълнение.
Парчето Legacy” представлява една доста интересна бойна песен. Въпреки, че е с по-бавен ритъм, “Legacy” предава един силен и вдъхновяващ боен дух, който много други по-бързи песни не биха могли.
“Undead Ahead 2: The Tale of the Midnight Ride” е третата песен, която момчета пуснаха преди официалното излизане на новия им албум. Тя е изключително зловеща и майсторски направена. Когато я слушам в съзнанието ми изниква картина на преследване, на мрак, на нощ. Страховитото усещане е засилено още повече от детския напев, който се появява малко преди края на песента. Обезглавени същества, кръв и страх – това можете да очаквате.
Песента “Holding on to Smoke” показва един човек, който въпреки трудностите държи на своята същност. Той се държи за дим, за нещо слабо и несигурно, но се държи. Той се огъва, но не се пречупва и сам определя кой ще бъде. Тук отново се наблюдава мотивът за борбата, комбиниран с приятна за слушане мелодия.
Осмият сингъл “Another Life” е една от малкото любовни песни на MOTIONLESS IN WHITE. В нея се разказва за човек наранил любимата си без да го желае, но вече не може да си я върне. Той още я обича много и се надява да я срещне в някой друг живот. Парчето е изключително силно и въздействащо.
Следва едно мрачно приключение от епизод от хорър, а именно “Broadcasting From Beyond the Grave: Death Inc.”. Освен, че е представена една зловеща атмосфера, парчето показва един интересен артистизъм. Това чувство се предава още в началото с участието на радиоводещия, обявяващ днешния епизод.
Ако искате нещо предизвикателно и описващто страстта от борбата, то парчето “Brand New Numb” е за вас. Темата е за човек горд както от своите постижения, така и от своите грешки. Песента е пламенна и това си личи от ритъма.
Албумът завършва много подходящо с песента “Catharsis”, която носи в себе си надеждата. Едно духовно пречистване, което показва, че вече си поел пътя към намирането на истинската си същност. Вече няма непосилни трудности, защото ти го усещаш – надеждата, катарзиса, спасението. Това чувство се усеща и в мелодията – една ефирност и светлина.
Лично аз изпитвам голямо уважение към MOTIONLESS IN WHITE заради качествената музика и смислени текстове, които неведнъж са ми давали сили. Новият албум “Disguise” не прави изключение. Това, което мога да кажа е, че това е една прекрасна творба, на която могат да се насладят феновете на всички метъл жанрове.