Интервю с фотографката AUDREY DUJARDIN

Срещаме се в Мюнхен преди седмица и половина. Аз съм пребита от път, тя е във весело петъчно настроение. Може би не занете коя е Audrey Dujardin, но стига да се интересувате, то със сигурност сте попадали на някои от работите й. Тя работи за едни от най-големите компании в света и е заснела и продължава да заснема едни от най-емблематичните кадри от съвременната метъл сцена. Говорим си по-скоро за метъла във фотографията, а не за фотографията в метъла, каквото може би се очаква да си говорим с професионален фотограф. Audrey е известна с приятелското си и ведро настроение, с което зарежда и околните. Останалото, което научих за нея- в долните редове.

Така, нека да започнем като се представиш и разясниш това-онова за тези, които не знаят какви ги вършиш. 🙂
Оо, това е дългичко. Започнах да работя в радио, когато бях на 15- значи е било преди 17г. След това ми беше предложена работа в шведско списание, на което по-късно станах шеф. След като се преместих в Германия, започнах свой фото бизнес и не след дълго някои списания са харесали работата ми. Преди 5 или 6г. ме наеха от Metal Hammer Germany, както и от Terrorizer в Обединеното кралство. Та сега и двете списания още работят с мен постоянно. Групи и лейбъли от цял свят ме наемат също редовно, работя с всеки, който иска да работи с мен. Трудно е да се обясни в две думи, защото върша бая неща. Имам и радио предаване във Франция, което водя по телефона. Работих и в радио в Лондон, във Франция..работя доста и в Гърция и Финландия..

Доста заета жена си!
Да, много! Сега даже бачкам и извън метъла за някои големи немски университети и разни други компании. Когато става въпрос за фотография, не е само метъла- има и други индустрии. Навлизам и в модата, продуктовата фотография и събития.

А и много пътуваш..
Имаш късмет, че съм тук, защото никога не съм си вкъщи! 😀

Е, а как започна всичко?
Отидох с мои приятели в радио и там ме наеха, защото знам английски и френски, а им трябваше някой, който да взима интервютата. Така преди 10г. започнах да интервюирам групи като Dimmu borgir, Dark funeral и т.н. След това се преместих в Щатите, където срещнах Napalm death, чийто вокалист ме препоръча на разни хора в списанията и тогава всъщност започнах да работя за шведско списание. После започнах да снимам. Станах редактор на списанието и накрая трябваше да си купя хубав фотоапрат, за да правя по-добри снимки за статиите. През това време вече живеех в Хелзинки, май беше 2006г., а после се преместих в Германия, където вече започнах своя компания.
Първата ми фотосесия беше с продуцента на Children of bodom, плати ми с ябълков сайдер. Бях уплашена, защото не бях правила фотосесия до тогава, но мина доста добре.

Трябва да те поздравя за всички тези снимки, които виждаме навсякъде. Най-вече за новите на Tyr, жестоки са!
О, благодаря! Познавам тези момчета от години. Преди доста години дълго време излизах с басиста на Wintersun, затова всъщност и живеех във Финландия. Те бяха на турне с Tyr, тогава ги срещнах и ми станаха много близки приятели. И сега ме наеха да снимам, беше много забавно. Помня как в Копенхаген останалите момчета предпочетоха да останат в хотела, а аз и Heri отидохме на клуб, където бяха всички местни метъли. За мен момчетата са просто приятели и не осъзнавам, че са в група. И като отида на бар и хората идват да се снимат с приятелите ми, си мисля „ Ааа да, ти си в група“

Предполагам е същото със Sami (Ensiferum), Olli (Turisas) и др..
Оо да, Сами.Имах голям купон за рождения си ден и Сами беше жесток! Всеки трябваше да се издокара в костюм, но той не само,  че беше с хубав костюм, но и с тези голяма брада и дълга коса приличаше на бодигард! Беше толкова готино. А той е толкова мил, един от най-добрите хора, които съм срещала. Те ще обикалят Европа с Turisas сега, аз ще съм на някои дати също.

Heidenfest?
Да, нямам търпение. Ще ходя и в Париж, пък и брат ми живее там.

Толкова е готино, че имаш тази възможност да обикаляш света, да се срещаш с приятели и да се запознаваш с нови хора! Аз живея в малка страна, тук всеки концерт си е голяма работа.
Не всички хора, с които работя, са ми приятели. Когато живеех във Финландия, всички тези хора ми бяха нещо като съседи. Когато живеете в един и същи град, се срещате всеки ден. За мен те не са клиенти, а хора, с които се знаем. Има и банди като Blind guardian, Symphony X, с които не сме приятели като приятели- знаем се, но само работим заедно. Зависи. Разбира се, много помага, когато работиш с хора, които познаваш. Когато бях на Summer breeze имаше пичове, които знаеха коя съм, но аз тях-не. Един мъж ми каза, че ме е виждал на еди-кое си и еди-кое си шоу, че знае името ми и къде живея. Боже мили…

Можеш ли да разкажеш някоя интересна/забавна история по време на снимки? Всички виждаме резултата, но какво се случва по време на заснемането?
Мога да ти разкажа за сесията с Tyr. Те бяха наели еда мацка, която е модел на цици, ама наистина е модел на цици! До сега не бях снимала гола жена, и когато тя дойде в студиото, просто си свали дрехите. Аз не бях готова. Бях снимала момичета в групи, но този път нямах абсолютно никаква представа какво да правя. Тя имаше еййй толкова големи (показва с ръце) фалшиви цици..Дори не мога да го обясня. Тя си беше добре, но аз- „Какво ще правя с ТОВА?“ Не знам, бях шашната от тези огромни цици.

Тези снимки в CD-то ли ще бъдат?
Да, трябваше да бъдат в него, но нямам идея дали групата ще ги използва. Идеята беше да се включат в booklet-а, но сега всичко зависи от мениджмънта на групата. Снимах и разни снимки на Heri и Terji с мацката и китарите.

Като..частни снимки?
Не, не толкова, че са лични, но наистина не знам какво ще правят с.. това. Други интересни истории… дай ми група и ще ти кажа история.

Ами не знам..MaYan, Turisas.
Mayan.. заснехме всички техни промо снимки в къщата на Марк. Все още живееше с родителите си и интересното беше, че направихме фотосесията в хола им.
Turisas..обикалям с тях от 2008г. и съм била на абсолютно всяко турне. Вероятно не трябва да ти казвам нищо. Не, шегувам се. Матиас наистина се наслаждава на работата си, отнася се много професионално. Повечето хора, които ме наемат, нямат идея какво искат и аз трябва да решавам вместо тях. Матиас знае точно какво, как и кога го иска. А Оли е най-забавният човек…! Последният път, когато ги видях- преди два месеца и половина- вече бяха с новите членове, не ги бях виждала до тогава. И двамата – новият басист и новият барабанист- идват от групи, които не свирят метъл.

С какво се занимаваш, когато не снимаш?
Другата ми работа е в голяма мултинационална компания като мениджър.

А какво обичаш да снимаш освен метъл?
Купих си ND филтър, за да снимам природа, водопади и т.н. Когато не снимам банди, снимам пейзажи. Занимавах се доста и с light painting миналата година. През повечето време нямам възможност да се занимавам с нещо странично. Дори като ида в Гърция другата седмица, пак ще работя- с моята група. Но един от моите най-добри приятели, басистът на Sucidal Angels, има къща на плажа в Атина. Така през деня съм в студиото с групата, после се връщам на плажа. Страхотно е да се работи с гърци, защото са приятелски настроени.

Имаш приятели по цял свят и винаги има къде да отседнеш..
Да, дори в Турция. Но моята приятелка от България вече живее в Австрия. Ако дойда в София, тя няма да е там.

Но аз съм..така че 😉
Да. Ако някой ме наеме, защо не.

Видях твоя снимка на сцена с Kivimetsan druidi. С тях ли пееше?
Не, просто обявявах групите на фестивала. Но понякога излизам на сцената с Alestorm. Също така и с Emilie Autumn.

Е, разкажи ми повече за себе си. Ти си французойка, наполовина американка. Колко езика владееш?
Френски, английски, немски, испански, малко фински, гръцки и иврит. Но ми се налага, защото прекарвам доста време в Израел и Гърция, а преди живеех във Финландия, така че…

А имаш ли и други хобита?
Да, йогата – интсруктор-аматьор съм.

От колко време се занимаваш с това?
Не от много. Започнах в началото на годината, но когато се захвана с нещо, се превръща в страст. Уча се абсолютно сама.

А кога започна да преподаваш?
Започнах преди шест седмици 😀 Обичам и катеренето, язденето на кон, парапланер, занимавах се и с крав мага..

Свириш ли на някакъв интструмент?
Вече не. Пеех в група и свирех на пиано, китара и флейта, но хич не ме бива. Свирех на пиано 10 години, но не съм добра. Все още имам китара. Доста е смущаващо, защото постоянно съм заобиколена от музиканти и не ми се ще да хващам китара, защото приличам на идиот. Те са толкова по-добри от мен. Но понякога пея с Alestorm, бях вокален педагог на Indica, сега и в новия албум на Therion. Харесва ми да пея, но не искам вие да ме слушате.

Много си талантлива! Ако решиш да се захванеш с нещо, просто се получава..
Да, вика му се отдаденост. Зависи. Има неща, които мразя- като изчисленията, затова си имам и счетоводител, просто мразя да го правя сама. Мразя и да се разправям с документи. Но ако определено нещо ми допада, обичам и да го върша.

И предполагам си мразела математиката в училище?
Да, много. Но не може без нея, тъжната истина.

А кой ти беше любимия предмет?
Много харесвах маркетинг, езиците. Любимият ми предмет е геополитика, интересна е.

Имаш ли любима книга?
Да, любимият ми роман е „Никъде, никога ,никой“ на Нийл Геймън, любимата ми трагедия- „Хамлет“ на Шекспир, изключително много я обичам.

Имаш ли любима мисъл?
Нека да помисля. Това е трудничко, не бях подготвена за такъв въпрос. „Кармата е кучка“ – вярно е, защото каквото и да правиш, то се връща. Ако си задник, ще мине време, но ще ти се върне. Ако си сгрешил, все някога ще си платиш.

Ами коя ти е любимата песен или поне тази, която описва настроението ти в момента?
За настроението ми- “King of Brooklyn” на Devil doll, песен за кармата и как едно момче разочарова едно момиче. Любимата ми песен може би е “Matkan lopuss” на Moonsorrow, обичам я.

Ако трябва да опишеш метъла в един албум, кой би избрала?
Samael- Passage. Забавно е, защото има електронни барабани, но пак го обичам.

Да попитам и за любимата ти храна..
Това е трудно. Обожавам храната, тя е най-любимото ми нещо на света.

Опитвала ли си българската, много е вкусна!
Не, но съм сигурна, че е. Развълнувана съм, защото като дойда в България, бих опитала от всичко. Когато ида в нова държава, отивам в Starbucks- ако има, де – и си купувам чаша. Колекционирам чаши от Starbucks с градове. Но любимата ми кухня като цяло май е френската.

Това ми напомня малко на Matt Heafy от Trivium. Той също е любител на храната и където и да иде, опитва местната кухня. Той даже сподели, че българската му била в топ 3, хаха. 🙂
О, ако харесва храна, трябва да станем приятели. Значи е готин човек.. 🙂

*Обяснявам й за типичните български ястия*
Е, сега съм още по-развълнувана и започнах да огладнявам.

За финал, какво ще кажеш на читателите?
Пратете ми храна! Хаха. Наистина много обичам да пътувам и тази година посетих 3 държави, в които не бях ходила до сега, надявам се да дойда и в България. Заинтересована съм в историята и, както казах- от геополитиката. Намирам другите балкански държави за изумителни, защото всяка голяма война е започнала от там- това показва, че е доста дейна зона. Надявам се някой ден да дойда за шоу и да видя за какво иде реч, защото съм слушала много и съм любопитна.
Когато дойда в България бъдете сигурни, че ще изям всичката българска храна!

Благодаря ти много!
Няма защо! 🙂


Официално най-изстрадалата ми публикация, наложи ми се да я пиша на няколко пъти..благодаря, че стигна до тук. 

  1. #1 написан от Лилит (преди 7 години)

    Ужасяващи снимки. Тя арго направи концерт фотография…

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото