Интервю с Olli Vänskä (Turisas)

Те набират скорост в световната метъл сцена и трупат фенки всеки ден. Turisas са създатели на Battle Metal-а и страхотни музиканти, професионалисти. За групата, новия албум и личните си виждания за света можете да разберете повече от цигуларя Olli Vänskä, който се съгласи да даде специално интервю само за Metal Hangar 18 и българските фенове. 🙂

Olli/ roborthen.com

Здравей, Olli ! Благодаря ти за това интервю! Как си и къде си сега?
Хей! Добре съм, благодаря. Имахме тежко турне и го усещам по костите си 2 седмици след това.. Да, свирихме в Израел миналата седмица също. Сега съм в Хелзинки, утре заминаваме за Белгия.

Разбрах, че турнето ви „Guard of glory“ в Северна Америка е приключило.. Какъв е най-добрият ти спомен от него?

Уау, това бяха доста концерти. Също така бяхме и в Южна Америка, точно след Северна и ТОВА беше щуро. Най-готиният спомен в Северна Америка: вероятно шоутата в Торонто, Ел Ей и Ню Йорк.

Ами сега- имате още концерти, нали? А този със Slayer трябва да е бил размазващ.. 😉

Да, на фестът PPM. Честно казано, все още дори не съм погледнал списъка по-внимателно.. Ще свирим на една дата с Gamma Ray, Helloween и др. Беше забавно да се видим в Хелзинки преди няколко седмици.

Какъв е обичайният ти режим по време на турне? (:

Гледам да вися до късно по всякакви причини, затова и обикновено спя дълго. Това е обикновеният ритъм късна закуска- място- саундчек- вечеря- дрямка- шоу. Ако имам възможност, се старая да огледам града, в който сме и евентуално да свърша нещо по-различно.

Знаем, че Turisas подготвя нов албум и съм убедена, че ще бъде страхотен. Разкажи ни повече за него: кой написа музиката и текстовете, колко време ви отне, и има ли някаква приблизителна дата или поне месец на издаване?

Работим по него още от миналата пролет. Nygård е написал 70% от музиката, а аз и Jussi– 2 песни. Прекарах доста време през изминалото лято в разработване и доразвиване на идеите. Накрая отхвърлихме някои материали, ще видим какво ще стане с тези песни. Както обикновено, Nygård написа всички текстове. Няма да издавам темите много-много на този етап..Така или иначе ще се появи в края на лятото!

Какви са очакванията към фенските реакции?

Мнозина ще бъдат изненадани, мнозина ще се учудят и мисля, че ще има на какво да се кефите и пеете. Доста нови неща, някои стари настроения – очертава се много добър албум.

Страхуваш ли се от страха ? ( бел. „Do you fear the fear” е песен на Turisas )

Все повече се старая да не се. Мисля, че е нещо, което засяга всички ни.

Имайки предвид онази готина тениска в магазина ви..какво оръжие би избрал ти? Цигулка? 😀

Определено има способността да докосва хорота, и по добрия и лошия начин. Иначе мисля, че бих избрал катана (бел.авт. японски дълъг меч), защото костенурката Леонардо е жесток герой.

Кога и как започна да свириш на цигулка?

Започнах на 5 години. Предполагам, че това, че произлизам от музикално семейство също е помогнало. Учих класическа музика 14 години, после попрестанах, защото кариерата в оркестър не ми се струваше вълнуваща.

Как започна да свириш с Turisas?

След като поспрях цигулката, прекарах няколко години без свирене. След време вече изпълнявах някои различни стилове музика и концерти: театър, танго, шлагер, парти музика, импровизации, джаз, всякакви работи.
Случи се на саундчек на трибют концерт на Франк Синатра, когато Georg, китаристът- основател, ме видя да свиря и ми заръча да се обадя на Nygård. След две седмици вече изпълнявах цигулките за „Battle Metal”.

Поздравления за участието в прекрасната песен на Wintersun- “Sons of winter and stars”. Бих могла да кажа, че това е най- любимата ми част в целия албум- всички мои идоли в една песен!!

Благодаря, беше забавно! Няколко бири и героично пеене с яки пичове.

Какво/ кой е най- голямото ти вдъхновение?

В този смисъл нямам точно идоли..Бих казал Ингви Малмстийн, защото е готин и не се взима прекалено насериозно. Или се взима? Не знам.

А това пък е нещо като лексикон с въпросчета за най-големите фенове! 🙂

Olli / Audrey Dujardin Photography

Име: Olli Vänskä

Дата на раждане: 1 юни

Хобита: цигулка, писане, технология, трениране, джогинг

Любима група/ песен: Това е прекалено трудно, мени се постоянно.. добре, Rammstein – Asche zu Asche

Любима книга: Malcolm Gladwell – Blink

Любим цитат: „Така стоят нещата“ – Кърт Вонегът

Любим сладоледов вкус: Ягода.

Песен, която пасва на сегашното ми настроение: Bloodbath – Eaten

Предпочитам…пред : Предпочитам влакове пред самолети.

Винаги съм искал да: летя на делтаплан

Най-красивото място, което съм виждал досега: Закопане, Полша

Любимият ми албум на Turisas: Предстоящият четвърти албум

Ако не свирех на цигулка, щях да избера: да бъда писател

Никога не съм бил в ( предполагам в България, ха ): В България. Да.

Вярвам в: Вярвам в усиления труд и постоянството. За съжаление, не винаги следвам този принцип за самия себе си.

И за да привършим, винаги питам хората един и същи въпрос. Какво би искал да кажеш на българските фенове на Turisas и читателите на Metal Hangar 18?

Благодаря ви толкова много за подкрепата! Наслаждавайте се на лятото – събличайте се, пийте бири, правете любов и плувайте, но също спестете някой и друг лев, за да ни възнаградите за новия невероятен албум на Turisas през август! Хаха, пазете се, скоро ще се видим наживо!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото