Битката за София: TURISAS за първи път у нас

Turisas

Turisas

Мястото е Mixtape 5, денят – неделя, датата – 6 май, Гергьовден. Дали BGTSC умишлено избраха Деня на храбростта и българската армия, за да поканят за пръв път в България TURISAS – войнствените финландци, превърнали се (с издаването на дебюта си “Battle Metal” преди 14 години) в кръстници на един цял метъл подстил? Е, можем само да предполагаме и да се радваме на това символично съвпадение.

Малко преди 20:00 е, а рехавата тълпа пред и зад вратите на Mixtape 5 вещае, че ни предстои един от по-слабо посетените концерти на чуждестранни банди у нас тази година. Песимистичните прогнози, за съжаление, се сбъдват – 200-250-максимум 300 души изпълват клуба наполовина, но пък за сметка на това на не едно или две лица се виждат изрисувани червено-черните краски на войната. Феновете тази вечер са, така да се каже, отбрани – тези хора знаят защо са тук и какво са очаквали в продължение на толкова много години.

Leecher

Leecher

Първи на сцената се появяват LEECHER – млада и обещаваща симфоник метъл банда, съставена от трима виолончелисти, вокалистка и барабанист – е непозната за по-голямата част от българската публика, но светкавично разсейва всякакви съмнения (ако е имало такива) около представянето си. С много настроение, умение, енергия, заразителна музика и тук-там някоя друга скъсана струна на чело симпатичните унгарци печелят овациите ни и неминуемо се сдобиват с доста нови фенове, като на моменти дори изглежда, че самите те не вярват на топлия прием, който получават. Минути след края на изпълнението си петимата се присъединяват към множеството, за да проследят от гледната точка на фенове изпълнението на хедлайнерите на вечерта.

Сетлист:
“Damnation”
“Eclipse”
“Slaves To A Dream”
“Fading”
“Encore”
“Messenger Of Fear”
“Payback”
“All The Stars”

21 години след основаването си, 14 след издаването на първия си албум и 5 – след издаването на последния до този момент, TURISAS най-накрая стъпват на българска сцена. Липсата на нова музика съвсем не се е отразила на концертната им форма (на живо шестимата звучат като на студиен запис – като една добре смазана (бойна) машина), но пък позволява на бандата да обърне внимание на цялата си дискография и дори да постави акцент върху по-старите си издания. Сценичното поведение е оттренирано, а такова нещо като смущение пред липсата на достатъчно публика при TURISAS просто не съществува – групата се раздава на максимум, докато червено-черният им „батъл пейнт“ не започва да се стича на вадички по лицата им. Исторически доказано е, че фолк, пауър и симфоник метълът се приемат добре на българска земя, та е някак нормално група, съчетаваща в себе си трите стила, да се чувства у дома си – вокалистът Mathias Nygård неколкократно изразява задоволството си от този факт и обещава, че следващото посещение на фините няма да се забави толкова много. И наистина, реакцията на тълпата е повече от подобаваща – хоровите припеви на TURISAS се сдобиват с поне още няколко десетки гласа, а, веднъж отприщили се, танците на фона на честите фолк(лорни) ритми (ех, този всесилен повик на балканската кръв…) не секват до самия край. Вакханлията приключва някъде към 23:00, а по-търпеливите успяват да се сдобият със снимки и автографи от любимата си група, която се появява малко по-късно, вече в ежедневно облекло.

Turisas

Turisas

Сетлист:
“The March Of The Varangian Guard”
“A Portage To The Unknown”
“To Holmgard And Beyond”
“We Ride Together”
“The Dnieper Rapids”
“As Torches Rise”
“Hunting Pirates”
“In The Court Of Jarisleif”
“Sahti-Waari”
“Battle Metal”
“Miklagard Overture”
“Stand Up And Fight”
“Rasputin” (Boney M. cover)

Образец за това как една група трябва да се държи и звучи на сцена, TURISAS са преживяване, което пожелаваме да се случи на възможно най-много хора и тези, които го пропуснаха, могат да съжаляват. Остава единствено тази грешка да бъде поправена следващия път – дано наистина има такъв!

 

ГАЛЕРИЯ:
Turisas
Leecher
  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото