Хидето (Хайд) Такараи е едно от най- известните имена в японският рок, заедно с Йошики (X JAPAN), Гакт Камуи, Мияви, и други по- съвременни изпълнители.
Хайд винаги залага на провокативна визия и често сменя цвета и дължината на косата си, това е нещо като негов подпис. Избран е за най- красивият мъж на Япония за 2018.

      Кариерата му на музикант започва през 1991 с L’ARC-EN-CIEL. Вдъхновяван от банди като MISFITS and GASTUNK, DEPECHE MODE, DAVID SYLVIAN, DURAN DURAN, U2. Хайд споделя, че не е имал намерение да се занимава с музика.
„Винаги съм искал да бъда художник” казва той. „Още от най- ранна детска възраст имах ясна представа какво искам да правя с живота си. В училище ме вълнуваше само рисуването, другите предмети бяха без значение.”

Мечтата на Хайд обаче не се сбъдва, въпреки неоспоримият му талант и влечение към изобразителното изкуство, поставена му е диагноза далтонизъм.
„ Нямах представа, че цветовете като червеното например, могат да бъдат толкова ярки” коментира той, след като е използвал очила за коригиране на зрението.

Вместо с рисуване, Хайд напуска домът си във Вакаяма и се мести в Осака, където в гимназията започва да свири на електрическа китара, заучавайки парчета на L.A. METAL и MOTLEY CRUE, опитвайки междувременно и с всички останали инструменти. Той самият казва, че не е искал да пее. По- късно обаче музиката се превръща на заместител на рисуването.
Така се раждат L’ARC-EN-CIEL. С общо над 40 милиона продадени записи до момента те са една от най-  емблематичните рок групи в шоубизнесът на днешна Япония.

L’ARC-EN-CIEL

     През 1993 излиза дебютният им албум „Dune“, като общо дискографията им до момента съдържа: 15 студийни албума, 9 компилационни албума, 1 ремикс, 43 сингъла, 31 видеа и една лимитирана песен за свободно сваляне. Отделно от музиката Хайд се снима в няколко реклами за мода, мобилни устройства и реклама на „Пепси“ с кавър на “I love rock’n’roll” на Джоун Джет.
„ Още не бяхме получили отзиви за първият си албум, а вече работехме по втори. Искахме много нещата да се получат.”
Сред нaй- известните им парчета са „Blurry Eyes“ , „Flower“, „Dive to Blue“, „Snow drop“, „Heaven’s drive“.
През 2017 бандата издава сингълът “Don’t be afraid”, саундтрак към Resident evil.

HYDE SOLO

     През 2005 Хайд решава да се отдаде на солов проект, наречен „Roentgen“, снимките за обложката на който представляват рентгенови негативи на собственият му череп. Една от най- известните песни в него е „Evergreen“, на която Хайд по- късно прави и рок версия, а също и „The cape of storms“, която е използвана като саундтрак на филма “Последна четвърт” 2004, в който той играе главната роля.

През соловата си кариера в рамките на осем години Хайд издава общо пет албума и десет сингли.
Той има още едно участие във филма от 2003 “Moon Child” заедно с Гакт, темата този път е вампири.

VAMPS

     Докато L’ARC са повече поп, а на места имат дори класическо звучене и песни като „My heart draws a dream”, “Mission” приканват към световен мир:  “No walls – embrace a world as one, where music will guide us, guitars instead of guns”, VAMPS носят звученето на онзи рок, който винаги е пробуждал бунт. Както самият Хайд описва групата, която е била замислена като поредният солов проект:VAMPS е по- близо до моят идеал.”
През 2008 Хайд поставя началото на бандата, към която се присъединява K.A.Z. (OBLIVION DUST), двамата си пасват неочаквано добре в музикално отношение.

Групата има четири студийни албума до момента,  13 сингли, 12 DVD албума.
Номинирани за  „Rising International Artist” на Billboard Japan Music Awards през  2009, както и за „Best Rock Artist“ на 2015 MTV Video Music Awards Japan.
Във VAMPS Хайд свири на една сцена с APOCALYPTICA, Daigo (BREAKERZ), Nikki Sixx (MOTLEY CRUE) през 2015, който след изпълнението му подярява бас китарата си. Свързван е още с Ozzfest, H.I.M., Chris Motionless (RAMMSTEIN) с който имат общ сингъл от новия си албум от 2017 “Underworld”.

Едни от най- известните им песни са: „Love Addict”, “Life on Mars” (David Bowie кавър), “Devil side”, “Revolution”„Inside of me”Christ Motionless), “Sin in justice”APOCALYPTICA).

f00a59892b63c34b0448a6d7885f1f62
Девизът им е „Секс, кръв и рок енд рол”, а концертите им на живо, както и с L’ARC са едни от най- зрелищните, на които въобще би могъл да присъстваш. Видеостени покриват цялата сцена, ореоли се спускат от тавана над главите на музикантите докато сцената буквално се разцепва под краката им, а очите на Хайд светят в тъмното.

Но въпреки богатите декори и сценично поведение, Хайд е изкючително земен човек.
„Да правя феновете щастливи прави мен щастлив”, обяснява той, говорейки лично с феновете си в неговият блог или излизайки сред тях преди и след концертите.
Заедно с двете си групи, Хайд многократно прави дарителски акции в помощ на пострадалите при земетресения и нуждаещите се, организирайки цели концерти и влагайки приходите в благотворителни дейности.

През 2012 Хайд издава автобиографичната книга “The Hyde”, в която описва интересни за феновете моменти от живота си и историята на неговото творчество. Цитати от нея могат да бъде намерени преведени на първият български сайт за него: Hydeism

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save