Двудневен Alarma Punk Jazz Fest в първия уикенд на март

На 5 и 6 март фестивалът Alarma Punk Jazz е спретнал програма за чудо и приказ, каквато не е имало отдавна на софийската сцена. В рамките на два дни ще имате възможността да чуете на една сцена (клуб *Mixtape 5*, B-Side) групи, които имат твърде малко общо помежду си, но заедно създават една далеч по-пълна картина на съвременната некомерсиална музика, отколкото сме свикнали да виждаме по нашите ширини, където всичко е (малко прекалено) жанрово детерминирано.

Alarma_Punk_Jaz_Den_purviВ събота вечер (5 март) ще посрещнем квартета SVIN от Копенхаген (Ларс Бек Пилгаард – китара, Хенрик Пулц Мелби – саксофони, кларинети, Томас Айлер – барабани и Ади Зуканович – клавишни). Бандата твори на границата между пост-метъла, фрий-джаза, краут-рока и северната камерна музика. Критиката ги нарича „нещо средно между Sonic Youth и Арво Пярт”, както и „стоунър-рок с кларинети”, а самите музиканти посочват като влияния както Матс Густафсон, Кен Вандермарк и Сони Ролинс, така и Бьорк и Sigur Ros. Именно в студиото на Sigur Ros в Исландия е записан и най-новият им албум. Концертът им в рамките на Alarma Punk Jazz е част от първото им балканско турне, макар най-новият член на квартета Ади Зуканович да е от нашата част на света.

Преди SVIN на сцената ще излязат ACROSSTHEVACUUM – organic drone/doom-jazz проект на Боян Аврамов (Teeth Of Divine, AEON Sessions) и Асен Сантев (Trysth, Upyr), който се появи миналата година в първото българско издание с обработки на музика на „Пинк Флойд” – One Of These Tributes, Vol.1 на нетлейбъла Mahorka – с 30-минутна версия на класиката Set The Controls. После дуото премина през странни (8 пъти по-бавни) интерпретации на други класики (Joy Division), а авторското им творчество към ден днешен вече е достатъчно за поне един четворен албум на винил.

TRYSTH са другият български съпорт на SVIN и един вид, свързващото звено на вечерта – и то не само поради факта, че китаристът им Асен Сантев свири и в acrossthevacuum. TRYSTH са едно от най-сериозните имена на новата пост-метъл сцена у нас, участваха и на Alarma Punk Jazz точно преди две години – заедно с канадските титани Nadja, не са правили концерт от 10 месеца (работейки по нов материал), а специалното събитие около тях е касетката Soulchambers Reworked с ремикси на песни от дебютния им албум „Soulchambers“, която излиза официално точно в деня на концерта.

5 март 2016, събота – начало: 21.00 ч., участници – SVIN (Копенхаген), TRYSTH (София), ACROSSTHEVACUUM (София)

Билети в Eventim:

– 15 лв. (до 26 февруари)
– 17 лв. (до 5 март)
– 20 лв. (на входа на клуба преди концерта)

 

Alarma_Punk_Jaz_Den_vtoriНеделната вечер пък (6 март) е за всички онези, които искат да завършат дългия празничен блок почивни дни с гръм и трясък. Ще гостуват Blla Blla Blla от Скопие, първата рокендрол/пост-пънк група с текстове на албански език в света. В Прищина и в Тирана свирят обикновено пред многохилядна публика. В Скопие са подгрявали Иги Поп. Че и у нас са свирили – през далечната 2010г. в Дома на киното (отново в рамките на Alarma Punk Jazz). Blla Blla Blla са банда на повече от четвърт век, издават албум веднъж на десетилетие, ангажирани са с обществени каузи като човешкото отношение към бежанците. В звученето им има и нещо от Dead Kennedys, и нещо от „Баланеску Квартет”, но и дарк уейв, и причудливи циклични структури, които свързваме повече със суфи-музиката, отколкото с рокендрола, и полифонично албанско пеене, и текстове за пчели, мечки, таралежи, нигерийски футболисти и „лоши жени”. Това, по което веднага можете да ги разпознаете, е че китарата в тяхното звучене е изцяло заместена от цигулка.

Преди тях на сцената ще излезе един психеделик-рок квартет от Русе, който направи изключително впечатление на публиката миналата есен с участието си на събитие, организирано също в *Mixtape 5*, B-Side, само че от Wrong Fest. Това са Tales From The Sleeping Land (или TFSL) на китариста Калоян Иванов, познат още от групите Portable Elephant и „Слонът на Принцесата”, с участието на Ангел Драганов (член на същите проекти) – клавишни, електроника, Павел Стойчев (Surbahar, Artmospheric Crew) – барабани, и Свилен Иванов (Morebasser) – бас. Група номер едно в новата псехеделик-рок вълна в България.

Накрая, на сцената ще излязат други едни русенци, превърнали се в класици на родния пънк през последните две десетилетия. Това са „Скролетиците” (или The Scroletics) от „града-музей”, които преди няколко месеца пуснаха ново ЕР-издание със скромното заглавие „5”, въпреки че песните в него не са 5, а цели 8. Така фестивалът ще завърши с пънк-вакханалия, както в доброто старо време и както си му е редът.

6 март 2016, неделя – начало: 20.00 ч., участници – Blla Blla Blla (Скопие), TFSL (Русе), THE SCROLETICS (Русе)

Билети в Eventim:

– 8 лв. (предпродажба)
– 10 лв. (на входа на клуба преди концерта)

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото