Carpe diem „през чумавото“ с ICED EARTH

Elm street

Elm street

Предвид това, че концертът на Iced Earth беше обявен преди малко по-малко от година, това наистина си беше доста чакано събитие. Първо за годината за много от нас, това събитие постави силно начало на концертната година. Iced Earth отново в София- с пресен албум, нови басист и барабанист и Stu Block с брада.
Дори по-нататък да е имало проблеми с влизането, при отварянето на вратите всичко минава спокойно. Половин час преди обявения начален час на тясната сцена се качват първите подгряващи- Elm Street от далечна Австралия. В рамките на 30 минути забиват здрав траш/епик метъл, който можехме да предскажем от тениската и татуировката на вокалиста Ben Batres на Manowar. Момчетата видимо се радват на българската публика, а в нахъсаната им музика има доста потенциал.

След кратка почивка е ред на втората банда за вечерта- Warbringer, която в случая си беше баш „warm bringer”, защото доста успешно се справиха със задачата си да сгреят изпопремръзналите ни гладни за метъл души и тела. Много се радвам, когато някоя съпрот банда, която съм чувала, но на която не съм обръщала внимание, вземе, че ми хареса. И съдейки по размазвациите на по-задните редове, и цялата публика оценява траш метъла на американците. Те препускат между четирите си албума с песни като „Severed reality” , „Towers of the Serpent” и „Demonic ecstasy” и след 45-минутен сет, ни оставят в трепетно очакване за нови срещи на родна земя.

Stu Block (Iced Earth)

Stu Block (Iced Earth)

Навлизаме в тъмните часове на зараждащата се нощ. Iced Earth носят леденината и студа със себе си и предвещават метъл буря. Претъпкания клуб Mixtape 5 оставя не един и два фена отвън, а останалите вътре вече се чудим кои парчета от новия албум ще изберат Iced Earth. Мракът възцарява с едноименната първа песен от „Plagues of Babylon” и заразява всички. За съжаление обаче цяла вечер звукът се губеше (поне където бях аз) , и гласовите възможности на Stu Block останаха скрити и недочути. С леко статично поведение на сцената, момчетата от Iced Earth обаче не прикриваха много радостта си да се върнат в България. За разпродадения си концерт тук бяха подбрали песни, всички носещи мрак, драматизъм, меланхолия и много хеви метъл. За своята многогодишна история, Iced Earth имат немалко албуми зад гърба си и съответно богат избор при шоута.

След освежаването с присъединяването на канадеца Stu зад микрофона, „Dystopia” и „Plagues of Babylon” въведоха нова ера в творчеството на групата. От тези два последни албума чухме „Democide”, „V”, “If I could see you”, „Among the living dead”, “Cthulhu”. За такъв богат репертоар, естествено, нямаше как да се ограничим само до това. Чухме и здрави стари композиции, като например „Disciples of the lie” и „Blessed are you”, всички от които не щадят глас и шийни прешлени.
Може би тук е моментът да споделя лекото си разочарование, когато видях, че са махнали две песни от сетлиста в София – „Red Baron/Blue Max” и „The end”. Е, щях да се зарадвам, и ако бяха включили „Anthem”, но нямам право да се оплаквам. 🙂 Винаги е хубаво да виждаш групи от ранга на Iced Earth; такива, от които лъха професионализъм и си е цяло щастие дори просто да седиш и да се наслаждаваш на музиката и шоуто. Безкомпромисен хеви метъл, на който не можеш да се наситиш.

Ето, че мъглата се издига в драматично очакване на краткия бис. След бурни скандирания на „Iced motherfuckin’ earth”, петимата отново хващат инструменти и забиват емблематичната „Dystopia” от едноименния предишен албум, „Watching over me”, посветена на загиналите в инцидент с мотори приятели на Jon Schaffer, както и неизбежната класика „Iced Earth”. Преди силния край на вечерта, се разделяме с обещания за по-добър концерт следващия път, защото сме го били заслужавали. Но дори този ни зареди с много емоции и спомени. За една вечер минахме през австралийски епик метъл, американски траш и класически хеви метъл с необходимата доза потайност, тъмнина и послания, като например да уловим мига и да се радваме на хората, докато са при нас.

P.S. “Arrrgh! Fuck yo’ couch!”

Сетлистът от 02.02. :
1. Plagues of Babylon
2. Democide
3. Dark saga
4. V
5. If I could see you
6. Disciples of the lie
7. Among the living dead
8. Burning times
9. Blessed are you
10. Vengeance is mine
11. Cthulhu
12. My own saviour
13. Question of heaven
14. Dystopia
15. Watching over me
16. Iced earth

Iced Earth

Iced Earth

Галерия със снимки от концерта можете да разгледате тук.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото