ALLEGAEON – Proponent For Sentinence (2016)

CoverВъпреки че са активни творци от „едва“ 6-7 години, за ALLEGAEON безспорно можем да говорим като за утвърдена група сред почитателите на техничния дет метъл –  група, чието споменаване извиква приятни асоциации, най-често свързани с космическо епични китарни изпълнения.

Новият им (четвърти) албум носи името „Proponent For Sentinence“ и разказва хилядолетната история на човечеството с нейните епохални върхове и падения.

Липсата на EZRA HAYNES зад микрофона пробуждаше известен скептицизъм в мен, но новият фронтмен RILEY MCSHANE оправда всички очаквания, позволявайки си дори да експериментира с чисти вокали тук-там.

Оркестралният увод на „Proponent For Sentinence I – The Conception“  е като драматичното изкачване по музикално скоростно влакче, точно преди да бъдеш спуснат с нечовешка скорост в галактическата вихрушка от мелодична бруталност.

Резкият дет-фламенко завой, който представлява парчето „Grey Matter Mechanics“ е може би едно от доказателствата, че ALLEGAEON не принадлежат към морето от изпълнители, които смятат че трябва да свирят сложни, но лишени от душа изпълнения, просто в името на самата техничност.

Идва време и за концептуално продължение на албума в лицето на „Proponent For Sentinence II – The Algorithm“ . Отново масивна оркестрация, следвана от една по-мрачна и бавна песен, която бавно се разгръща в една от най-емоциалните песни на групата.

Хващащи припеви също не липсват, а в „Cognitive Computations“ можем да дочуем мелодични вокали в приятен контраст с иначе главозамайващата тежест, преобладаваща в албума.

Proponent For Sentinence III – The Extermination“ започва с гласа на Стивън Хокинг, говорещ за евентуалното унищожение на човечеството. „The Extermination“ е кулминацията на албума – гореспоменатите чисти вокали тук са използвани дори по-смело в бурният океан от ноти.

Краят е сложен със кавър на „Subdivisions“ на RUSH – едва ли има група, която свири прогресив, без да се прекланя пред канадското трио, оформили стила такъв какъвто е.

Група, която не жертва мелодичност в името на свръхтехничността, старае се да влага чувства и цвят в песните си, и заслужено може да се нареди рамо до рамо с CONQUERING DYSTOPIA и NECROPHAGIST. Новият албум оправдава всички очаквания и в някои отношения дори надгражда невероятно трудния за надграждане „Elements Of The Infinite

Oценка: 10/10

Личен Фаворит: „Proponent For Sentinence III – The Extermination

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото