Шепоти от миналото – концерт на :OF THE WAND AND THE MOON: в София

Бутиковите концерти имат своята специфична магия. Особено тези, провеждащи се в България. Сблъскваш се с артисти, за които само се надяваш, че можеш да видиш на живо. Срещаш приятели, които със сигурност виждаш по-рядко на масови събития. Това и още неизброими съставки носят красива атмосфера и добавят доза очарование. Тази вечер специалното събитие се случва благодарение на поканата на Live & Loud и Dark Wave Sofia към Kim Larsen и неговия неофолк проект :Of The Wand And The Moon:.

В топлата мартенска вечер се насочваме към клуб “Live & Loud”, където ни предстои да се потопим в атмосферата на галещата акустична китара на Kim. В съзнанието се опитвам да се върна към далечната 2012 година, когато гледах :Of The Wand And The Moon: за първи път. Беше в Румъния, на едно магично място, в едно доста топло лято. Тогава на сцената бяха шестима музиканти и представянето им беше много магнетично. Очаквах същото и в настоящата вечер, с тази разлика, че сега щеше да свири само Kim.

Началото на събитието дава родният артист Jeko[v]. Сетът му е фокусиран върху авторска музика, която лъкатуши между жанрове като инди и фолк рок. Песните му напълно се вписват в духа на тематичната насоченост на концерта. Благодарение на различни ефекти, Жеко успява да създаде усещане за наситеност на инструменти, които допълват меланхоличната насоченост на творчеството му. Jeko[v] представя музиката си в продължение на 35-40 минути и след кратки благодарности и задължителните аплодисменти, освобождава сцената за основния изпълнител тази вечер.

Около 22:20 Kim Larsen се появява пред публиката, небрежно нарамил дежурната акустична китара. Усмихва се леко, приближавайки се към красивото цвете, намиращо се точно пред микрофона. Поздравява ни и засвирва мелодията на “Viper Soul”. Признавам, че откриващото парче е малко изненадващ и неочакван за мен избор. Това е песен на Les Chasseurs De La Nuit – един от многото други проекти на датчанина. Въпреки това, тя отлично се вписва с подбора на композиции, които зазвучават след нея. Акцентът е върху албуми като “Your Love Can’t Hold This Wreath Of Sorrow” и “The Lone Descent”, но скандинавецът не пропуска да намигне и към ранните си творби.

За малко повече от час отправям поглед към хипнотизиращите черно-бели визуализации и се оставям на мелодиите на Kim да ме водят. Мекотата и топлината на музиката му е силно характерна, а напевите, които понякога звучат като тих речитатив, са деликатни и завладяващи. Творчеството на Larsen е пленително със своя минималистичен характер и в тази вечер пълния му блясък се разгръща с лекота. Употребата на различни семпли и интерлюдии подсилват богатата атмосферичност, но без да отнемат от онази интимност, извираща практически от всяка нота. Замислям се как лиричността на парчетата разпалва чувства на носталгия, романтична меланхолия и няма тъга.

Неусетно зазвучава “Whispers Of The Past”, която ме връща в реалността. За миг се взирам към публиката. Фотографите сякаш са единствените движещи се създания в залата. Струва ми се, че публиката е застинала, а погледите, насочени към сцената сякаш са слепи. Всеки отправен към собствената си вътрешна вселена. Ето я истинската сила на музиката. Емоционалната вихрушка, в която ни потапя датчанинът е пълна, а фееричната му музика владее напълно душите и умовете на феновете в залата.

В селекцията от песни намираме знакови за творчеството на :Of The Wand And The Moon: парчета като “Lucifer”, “Lost In Emptiness”, “I Crave For You”. Щеше ми се да чуя личния си фаворит “Gal Anda”, но уви – не и този път. Дори и без нея, останалите парчета са повече от вълшебни. Магическото изпълнение на Kim приключва след “A Tomb Of Seasoned Dye” и с това още един паметен концерт остава в историята.

Подобни хипнотични вечери носят истинско удовлетворение. Такова, каквото идва само и единствено с искрената музика.

Сетлист:

01. Viper Soul
02. Your Love Can’t Hold This Wreath Оf Sorrow
03. Tear It Apart
04. Let’s Take А Ride (My Love)
05. Lucifer
06. Whispers Of The Past
07. Twilight Halo
08. Lost In Emptiness
09. Absence
10. Sunspot
11. I Crave For You

Бис:

12. A Tomb Of Seasoned Dye

  1. #1 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 1 месец)

    Беше вълшебен концерт,като притихнал пътник в аурата на среднощното езеро…
    Танцуващи сенки и меланхолични шепоти към онова което е било и ще бъде…
    Стара и Чиста ЕВРОПА!!!
    Брилянтен репортаж…Точно преразказано…

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото