Двудневно ще бъде четиринадесетото издание на традиционния за град Русе Green Rock Fest.

Фестивалът ще се проведе на 10 и 11 септември 2022 година от 18 часа на площада пред Община Русе.

През първата вечер на сцената ще се изявят младежките групи „Абстракт“ от Тутракан, „Imbecile“ от София, русенските „Slipstream“ и „Fizzy Grapes“. Специалният гост – обичаната българска група Фактор ще завършат концерта.

Втората вечер ще бъде открита от тийн бандата „Графит“ от Силистра, ръководена от рок музиканта Иван Неделчев.

Следва изявата на двете новосъздадени групи в рамките на проекта „Green Rock Fest Incubator“, който беше подкрепен от Национален фонд „Култура“. Идеята на тази инициатива е да се съберат младежи от цяла България и след селекция да се оформят 2 рок групи.

В началото на месец май 2022 година 12 таланти бяха избрани и започнаха работа. Те бяха напътствани от ментори посредством онлайн обучителна платформа и имаха възможността да се срещнат с популярни представители на рок жанра, които споделиха с тях опита си и им дадоха ценни съвети. Така се създадоха групите „Unity“ и „Distracted“ с представители от градовете Русе, София, Варна, Кюстендил, Нови пазар и Дупница. Те ще свирят за първи път на 11 септември на сцената на Green Rock Fest.

Фестивалът ще завърши с концерт на група „Кикимора“ на световноизвестния китарист Николо Коцев, заедно със звездата Дуги Уайт – шотландски рок певец, участвал в Рейнбоу, Райзинг форс на Ингви Малмстийн и настоящ вокал на Алкатраз. Певецът ще пристигне веднага след турнето на Алкатраз, за да се насладят русенци и гостите на града на неговите изпълнения.

Green Rock Fest е създаден през 2009 година с идея да даде шанс на младежки групи да споделят музиката си с широката публика, да намерят нови приятели и да свирят на една сцена с големи музиканти.

Събитието се осъществява по инициатива на сдружение „Грийн рок фест“ – град Русе с финансовата подкрепа на Община Русе, Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и със съдействието на MG Travel, Witte Automotive, ВиК- Русе, „Експрес Сервиз“ ООД, „Мегахим“ АД, УМБАЛ „Медика“, Хускварна, „Нетуъркс България“ ЕООД, „Престиж-92“ ЕООД, „Проксима-3“ ЕООД, „Скални материали“ АД, „Строител“ ООД, “Атанасов и Ко” ООД, , Ротари клуб Русе, “Трифонов и синове“ ООД, ”Party Group Entertainment, „Софтуерна компания“ ЕООД, Фондация „Фабрика за успешно бъдеще“, НУИ „Професор Веселин Стоянов“.