Ураганът AIRBOURNE опустоши столицата

Несъмнено AIRBOURNE са една от популярните австралийски хардрок банди, която повече от 20 години шества успешно по световните сцени. В разгара на лятото дойде моментът и българската публика да се наслади на шоуто им. Столичният Колодрум (Арена София) в Борисовата градина бе арена на събитието, а денят – 17-и юли 2023 г. За откриваща група бяха избрани българите JASMINE WHALE, които трябваше да стартират концерта в 20:00. Час по-рано трябваше да отворят вратите.

Горещото време не попречи на най-върлите фенове да заемат местата си пред входа рано-рано, очаквайки с нетърпение да влязат. Пропускателният режим стартира по график в 19:00, а влизането ставаше повече от спокойно. Организаторите се бяха постарали да осигурят необходимите условия за приятно прекарване по време на събитието. Отстрани на входа бяха разположени пункт за храна и щанд с артикули, а голям добре зареден бар обслужваше желаещите да се снабдят с напитки. Подходяща музика озвучаваше пространството пред сцената и допринасяше за доброто настроение на присъстващите.

Малко след 20:00, с леко забавяне от първоначално обявения график, на сцената излезе първата група за вечерта – JASMINE WHALE. От самото начало нашенците, водещи от вездесъщия лидер Димитър Василев – Нуфри, показаха, че няма да правят компромиси, а ще дадат всичко от себе си, за да подгреят подобаващо зрителите. Ексцентричният лидер демонстрира качествата си на шоумен, а колегите му не останаха безучастни и се включиха активно в представлението. Четворката изсвири предимно песни от втория си албум, които се доближават до стила на хедлайнерите, с по-разчупено и модерно, на моменти пънк, звучене. Както отбеляза Нуфри, заради българския им произход ще изпълнят и песен на български. В случая това бе „Подстриган Перикъл“.

Контактът с присъстващите също бе на ниво, а раздвиженото поведение на фронтмена определено се хареса. За отделеното им време (свириха малко по-малко от час) музикантите се постараха да покажат най-доброто, на което са способни, за да подготвят публиката за очакващия я ураган. И до голяма степен свършиха своята работа, с което заслужено бяха изпратени с аплодисменти от поувеличилите се зрители след края на изпълнението си.

Паузата бе използвана за довършителни работи по сцената, презареждане с напитки и храни, санитарно-хигиенни дейности и за влизане на закъснели зрители, както и за сладки приказки и настройване за хедлайнера. Класически песни на класически хардрок и хеви метъл банди донастроиха присъстващите за предстоящото.

Забавянето в графика се отрази и на излизането на AIRBOURNE, които изскочиха пред българските си фенове около 21:30. Появата им бе предшествана от емблематичния хит “Ace Of Spades” на MOTORHEAD и главната тема от филма „Терминатор 2“, на чийто фон квартетът зае мястото си пред публиката и буквално избухна. Избухнаха и зрителите, които веднага се включиха в забавлението. На сцената се вихреше истински ураган – китаристът и басистът не спираха да я кръстосват, а основната движеща сила – вокалистът и китарист Joel O’Keeffe, демонстрира такава енергия, че би задоволил годишния енергиен баланс на средно голяма европейска държава. Брат му – барабанистът Ryan O’Keeffe – налагаше кожите яростно и безкомпромисно. По отношение на сетлиста групата бе заложила основно на песни от дебюта “Running Wild”, но като цяло всички албуми на австралийците бяха представени поне с по 1 песен. Общо взето, се получи разходка из дискографията, пълна с енергични и мощни парчета – такива, които да вдигнат на крака и да накарат да се раздвижат дори и най-малко емоционалните зрители. Ударното начало с “Ready To Rock” и “Too Much, Too Young, Too Fast” бе последвано от “Rock N’Roll For Life” – парче, на което публиката бе разпята за първи път.

Лидерът представяше песните по своеобразен начин като на няколко пъти благодари на публиката, че присъства на шоуто им. А то не бе за изпускане. По време на изпълнението на “Girls In Black” Joel слезе и се разходи из публиката с китарата си, дарявайки някои зрители с перца и пръскайки други с бира. След “Burnout The Nitro” вокалистът направи благодарствена кратка реч, в която спомена и подгряващата банда. Изпълнението на “Bottom Of The Well” се отличи с великолепна препратка към основната тема от филма „Ловци на духове“, а към края ѝ в публиката заблестяха светлини от запалки и фенерчета на телефони по призива на фронтмена. Енергичният удар “Breakin’ Outta Hell”, пък, беляза и съркъл пит, отново по призив от сцената.

„София, вие сте рокенрол!“, изкрещя пълният с енергия и сили вокалист/китарист, след което благодари на присъстващите, че са дошли да ги уважат, въпреки, че е понеделник, и обяви, че следващата песен – “It’s All For Rock N’Roll” – е посветена на Lemmy Kilmister. На сцената се появи малък бар с чаши и бутилка уиски. По време на изпълнението Joel изпълни кратък ритуал, наливайки от напитката в чашите, които раздаде на колегите си и всички пиха в чест на Lemmy. “Stand Up For Rock N’Roll” маркира края на основната част на концерта, но никой не се съмняваше, че най-доброто предстои. След кратка заслужена почивка от колоните се разрази шум, имитиращ въздушна тревога, който беляза началото на първата песен в биса – “Live It Up”. Шоуто бе възродено с пълна сила, като фронтменът O’Keeffe хвърли няколко пълни чаши в публиката, някои от които все пак оцеляха и щастливците се сдобиха с безплатна напитка. Кулминацията обаче предстоеше. И нямаше как логичният завършек да не е може би най-популярната песен на австралийската четворка – заглавната от дебютния албум “Running Wild”. Ясно е, че няма как австралийска хард рок група да не е повлияна от титаните AC/DC и момчетата от AIRBOURNE изобщо не го крият.

Поведението на лидера Joel пък определено напомня на поведението на младия Angus Young и той го доказа по перфектен начин, демонстрирайки характерната стъпка на именития си сънародник. Мотив от “Let There Be Rock” бе включен в изпълнението за кеф на присъстващите.  Мощен рев от публиката като поздрав за тур екипа на австралийците и френетичен завършек с много китарен и барабанен шум белязаха края на шоуто на AIRBOURNE. Финални благодарности към публиката, хвърлени перца и палки към зрителите и – край! Завеса!

Първото шоуто на AIRBOURNE определено ще се запомни. Енергичният квартет от Австралия дари на почитателите си една емоционална вечер, изпълнена с много енергия и мощ. Огромният разход на енергия от страна и на група, и на публика, доведе до уморени, но изключително усмихнати и позитивни физиономии след края на събитието. Австралийците обещаха, че ще се върнат и няма да сбъркат, ако го направят. Да се надяваме, че следващият път на шоуто им ще се насладят повече зрители.

ГАЛЕРИИ


AIRBOURNE

Jasmine Whale
  1. #1 написан от Филипов (преди 9 месеца)

    Гледах ги 2 дни по-рано – в Чехия. Там чашите с пиене бяха дадени в ръка на публиката, която си ги препредаде и раздели по глътка. А не хвърлени както се пише тук. И сирената си беше истинска настояща с ръчка (манивела) на поне 50 години, а не запис през колоните.
    Надявам се и тук да сте се насладили на шоуто и музиката.

    • #2 написан от ArthurDent (преди 9 месеца)

      И тук си беше с реална сирена въртяна ръчно от Ryan O’Keeffe! Снимах го и след малко качвам снимките.
      Но да, бирите тук летяха към публиката – и това съм хванал на една-две снимки.

  2. #3 написан от Georgio (преди 9 месеца)

    Концертът беше идеален, аз много се изкефих! Вокалът сигурно хвърли 20 бири, те си му бяха писани „оборотни“ от самото начало 🙂

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото