Сръбската алтърнатив рок група Popečitelji се завръща в България за три поредни концерта. Триото ще забие в Пловдив, Ловеч и София по покана на сдружението за популяризиране на съвременна балканска култура Balkans – Ways to Friendship и с подкрепата на Alarma Punk Jazz. Музикантите от сръбския град Крагуевац, които предлагат уникална смесица между рок, фънк и пънк, поръсени с балкански етно и африкански трайбъл мотиви, дебютираха на българска земя през пролетта на 2017 г. в София и Ловеч, отново по вина на Balkans-WTF.

Първата спирка от настоящото турне на крагуевчани е в пловдивското Be Bop Café на 27 април (четвъртък). Концертът започва в 21:00, а билети ще се подават на входа срещу 15 лв.

На следващия ден, 28 април (петък), сърбите свирят в ловешкия Бар Крафт, като входът ще е свободен, а купонът е с начало отново в 21:00.

Българският гастрол на Popečitejli завършва в София, в клуб Singles, където групата ще си подели сцената с френския one-man-band проект King Automatic, завръщащ се в България след дълга пауза по покана на Alarma Punk Jazz. Билети за двойния концерт могат да се закупят чрез EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. Първите 25 броя са по 25 лв., след което цената се покачва до 27. На входа на клуба в деня на концерта ще са по 30 лв., а самото шоу започва в 20:30.

От последното си гостуване в страната Popečitelji имат издаден един нов албум – „Uvek“, излязъл на плоча и за дигитален даунлоуд през 2021 г., песни от който ще звучат за пръв път на родна територия.

Popečitelji са алтернативно пауър трио, създадено в Прищина (днешно Косово) през 1995 г. от братята Саша и Горан Фурунович. По време на войната в Косово през 1999 г. братята се преместват в Крагуевац, където през 2003 г. издават своя дебютен албум – „Ko radi?“. През 2008 г. се появява наследникът му „Horizonte“, с който се утвърждават на алтернативната сцена в Сърбия и бивша Югославия, а това води до можество излизания в чужбина, в страни като Полша, Италия, Австрия, Франция и Белгия. Третият албум на групата излиза през 2013 г. и носи името „Sijalica“. Братята Фурунович имат и страничен проект на име Fitnes, в който придават на музкиата си малко по-прогресивен и изчистен от етно-влиянията алтернативен рок оттенък и с който са издали два албума.

Музиката на Popečitelji е еклектична, но хармонична смесица от множество стилове и жанрове в алтърнатив рок опаковка и с предимно инструменрален подход, макар и да не липсват употреби на гласа като четвърти инструмент. Изпълненията им на живо се характеризират с експлозивна енергичност и експанзивни виртуозни импровизации.

Balkans – Ways to Friendship е сдружение с идеална цел, което си е поставило за задача да насочи вниманието на родните почитатели на изкуството към съвременната балканска култура и алтернативна, ъндърграунд сцена, чрез организирането на различни музикални и други културни събития, като по този начин създава предпоставки за по-дълбочинно опознаване и сприятеляване между балканските народи. Сдружението е основано в края на 2016 г. и вече има за гърба си организирани концерти на разножанрови изпълнители от Сърбия, Македония, Косово и Словения в 7 български града. Това е четвърта колаборация между Balkans-WTF и Alarma Punk Jazz след съвместно организирание участия на косовско-албанската джаз-кларинетистка Илире Авдиу в Плевен (2018 г.), сръбския джаз-рок състав Jayus Jazz  в София (2022 г.) и триото на македонския джаз-китарист Сашо Поповски с участието на Кирил Кузманов в София и Пловдив (2023 г.).