Поразяващо гостуване на BLEED FROM WITHIN, KREATOR и AMON AMARTH в София

На 29-ти юни бавно, но славно Борисова градина в София започна да се изпълва с малки групички от метъл фенове. Бяха се заредили доволно с бири и друг алкохол, подгрявайки за предстоящото събитие. Те щяха да станат свидетели на едно наистина уникално шоу за българските стандарти.

Банди като BLEED FROM WITHIN, KREATOR, и AMON AMARTH щяха да разтресат София, за да изнесат един наистина запомнящ се концерт. Всичко това започна със концертите Sofia Solid , под шапката на Fest Team. Мястото беше Арена София – Колодрум в Борисовата градина. Отварянето на вратите малко се забави, както бе обявено, няколко часа преди това от организаторите. Феновете трябваше да влизат в колодрума от 18:00, но вратите отвориха в 18:30. Бързо се оформи голяма опашка от нетърпеливи фенове, които с бойна крачка се затичаха към пространството пред сцената и си запазиха място за предстоящото шоу на групите. Други се насочиха към местата, предлагащи храни и напитки. Колодрумът лека полека започна, да се изпълва с фенове на тежката музика. За удобство на феновете, всички разплащания във фен зоната се извършваха с карта.

Така малко преди 19:00 на сцената се качи първата банда за вечерта, шотландския квинтет BLEED FROM WITHIN, който идваше за първи път в България. Гостите от острова набързо ни пренесоха в техния груув стил с песента „Stand Down”, от последния албум на бандата от 2022г. „Shrine”. Публиката пощуря още след първите акорди. Вокалистът  Scott Kennedy без забавяне накара феновете да направят мошпит, който не закъсня, за радост на бандата. Те от тяхна страна, действаха със завидна лекота, доказвайки колко добри са всъщност. Scott не спираше да снове, от единия край на сцената до другия, и да нахъсва публиката. Подкани я да бъде по-шумна. Следващото парче, с което бандата се изяви беше „Pathfinder” от албума „Fracture”, от 2020г. , на която мощни брейкдауни заляха сцената, а феновете започнаха още по-сериозно да се влагат в моша. Следващата композиция беше „Levitate”. Тази песен беше доста добре приета от феновете, които започнаха да куфеят още по-силно. Адреналинът им се вдигна осезаемо. Техният фронтмен оповести, че остават още 3 песни, до края на сета им, и че групата ще се върне, за ново шоу у нас. „Killing Time” и „ I Am Damnation” , прозвучаха толкова яростно, че не остана фен от пред, който да не скача и куфее. Шоуто им завърши с „ The End of All We Know“ също от „Fracture”. Ударна доза груув метъл, нажежи обстановката още повече. След заслужени овации и скандирания, групата раздаде перца и палки в публиката, обяви че ще се върне отново. По този начин приключи първото участие на BLEED FROM WIHTIN на родна земя, а както разбрахме малко по-рано, няма да е последното.

 

Последва време за презареждане с храни и напитки, докато сцената се пренареждаше за големите майстори от Есен. Публиката тръпнеше в очакване на KREATOR.

Така малко след в 20:15 часа, сцената един по един се качиха и траш легендите KREATOR. Едва ли имат нужда от представяне. Група дала толкова много на траш метъл жанра, с многобройна фенска маса у нас, устояла на времето и пространството. Групата се завърна след 5 години от последното им идване в България. Сетът им беше смесен, както нови така и стари парчета. Започнаха с „Hate Uber Alles”, едноименната песен от последния им албум. Веднага феновете започнаха да пеят песента, показвайки уважение към бандата. Скандиранията не спряха до края на песента. Последва друг хит на немския квартет „People of the Lie”, на която емблематичния вокалист Mille Petrozza поиска от феновете за направят първият мошпит. Без никакво забавяне тълпата се развихри под звуците на песента. Всички пееха с пълно гърло песните, а бандата ги нахъсваше още по-силно да скандират. Последва бруталната „Betrayer”, на която Mille поиска тълпата да направи „wall of death“, един от трите, който бандата направи по време на сета си. Публиката се раздели на две половини, чакайки сигнал от Mille. Така след кратко свирене, чухме 1,2,3,4 и двете половини от фенове се сблъскаха и заформиха едно цяло пого в последствие. Мошпитът продължи безспирно до края на концерта. Следващата месомелачка беше „Enemy of God” от едноименния албум, на която феновете избухнаха. Продължението бе „Satan Is Real” , леко по-бавна песен, на която феновете пееха заедно с вокала. Mille сподели, че им е много приятно, че са отново тук с нас. След това тълпата беше оприличена на голяма орда, която настъпва на бойното поле. Есте вено последва „Hordes of Chaos” , която накара феновете да направят още един „wall of death” , за голямо удовлетворение на групата.

Симбиозата между фенове и банда бе величествена. Mille направи ударно соло , с което нажежи обстановката още повече. След това той сподели, как света е замрял за 2 години, по време на пандемията. Как са били в студиото, и са решили да не си губят времето, а да създадат нова песен. Нейното име е „666-World Divided”, която изпълниха веднага след това откровение. Касапницата не спираше, мошпита се увеличи драстично. Шеметни огньове излизаха от сцената и разпалваха жарта на феновете още повече. След това Mille излезе със „знамето на омразата“ в ръце, предизвестявайки следващата песен „Flag Of Hate”. Той пожела публиката да направи и съркълпит, в техен български стил, както само те умеят. Феновете си бяха научили урока и изпълняваха, всичко каквото им се заповядаше. От уредбата прозвуча интрото „The Patriarch“ , предвещаващо друга не по-малко култова песен „Violent Revolution”. На тази композиция публиката показа, че знае текста наизуст, за радост на всемогъщите KREATOR. Mille се качи на една от платформите на сцената, за да покаже отвисоко, на какво е способен с китарата в ръце. Квартетът от Есен, стана безпощаден спрямо тълпата и продължаваше да свири във вихрено темпо.

Финалът на това шеметно участие, на германската траш машина настъпи с изконната „Pleasure to Kill”. Групата поиска още един финален „ wall of death” от феновете. Те пощуряха, и отново се разцепиха на две половини, за да се сблъскат още по-свирепо, достойно за финал на шоуто на немския квартет. Неусетно измина времето на германската четворка, на сцената на Арена София в столичния колодрум. След множество скандирания и овации, бандата раздаде перца и палки, благодари на феновете за подкрепата, и с пожелания за нови срещи се разделиха с публиката, отправяйки се към back stage зоната.

 

Колодрума почти се напълни, с което стана може би най-посетеното събитие случило се това място. Последва време на феновете да се подготвят за това, което предстоеше да се случи в най-скоро време. Всичко бяха в очакване на шведските викинги AMON AMARTH. Група с огромна фенска маса у нас, която също няма нужда от представяне. След това сцената беше покрита с черен плащ, и се приготвяше за четвъртата викингска инвазия на бандата на родна земя. Мнозина са ги гледали неколкократно у нас и в чужбина, но имаше и такива, които ги виждаха за първи път. Така че еуфорията беше наистина голяма. Чакането си заслужаваше. След 7 години, шведския квинтет отново беше в България.

Така около 21:45 прожекторите силно огряха плаща, който покриваше сцената, предизвестявайки старта на сета им. Покривалото падна и разкри невероятната сцена, за която преди само можехме да мечтаем да видим на живо.  AMON AMARTH започнаха техния сет с една от хитовете им песни „Guardians of Asgaard”, на която феновете избухнаха от радост, започвайки да куфеят и пеят, очевидно знаейки текста на песента. „Raven’s Flight” последва веднага след това. Нямаше фен , който да не подскача и пее с бандата.

Johan Hegg вокалистът на групата, постоянно караше публиката да скандира с пълно гърло песента. Никой не остана безучастен на това. Последваха композиции като „Тhe Great Heathen Army” и „ Heidrun”, от последния албум на групата. „Добър вечер, София“ на чист български език прозвуча от микрофона на Johan. Феновете пощуряха от кеф, когато чуха тези слова. Концертът продължи с един от най-големите хитове на бандата „The Pursuit Of Vikings”. Феновете направиха огромен мошпит и започна вихрена блъсканица отвътре. Пред сцената веселбата беше всенародна. Всички пееха и скачаха в ритъма на песента, за радост на шведския секстет. Те им отвръщаха с неподправени усмивки и задоволство от случващото се в пред тях. Друга шеметна песен беше „Deceiver Of The Gods”. Песен, която изпрати всички из дебрите на скандинавската митология. Бог Loke се „появи“ на сцената, за да ни уплаши.

Благодаря Ви, много красив град“, думи на Johan от името на цялата банда прокънтяха в съзнанието на феновете. Те отговориха с бурни скандирания и аплодисменти.

След още няколко песни дойде ред и на „ Put Your Back Into The Oar”,  на която публиката беше подканена да „гребе“ на викингски кораб. Група от фенове седнаха в няколко редици и започнаха да се клатушкат напред назад, имитирайки гребане на кораб. Това продължи няколко минути, след което всички се изправиха и продължиха да се кефят на продължението на песента. Последва епична битка на сцената. Песента с която се изявиха беше „The Way Of Vikings”, когато мъже облечени като викинги се появиха на сцената, въоръжени с мечове и щитове, и започнаха свирепа битка. Те показаха, как викингите са тренирали за предстоящите битки, в едни много далечни времена. В разгара на битката, останаха само с мечове в ръце. Боят изглеждаше съвсем сериозен. Битката приключи с победа за единия от двамата, носейки изнемощелия противник на гръб. Бляскави китарни хармонии зазвучаха от китарите Johan Sodeberg и Olavi Mikkonen, които не спираха да се надсвирват при всяка една възможност. Преди следващата песен на групата Johan направи интересно сравнение, затова какво хора чувстват при първата целувка, първото дете, но най-вече какво изпитват при първото си убийство. Така той оповести песента „First Kill”, за огромно удоволствие на препълнения колодрум.

Шоуто отиваше към своята кулминация с още няколко песни изсвирени от шведската мелодет машина. “Shield Wall” беше една от тях. В бавно темпо, за да може феновете да припяват и леко да си починат. „Raise Your Horns”, където на всеки от бандата му беше даден по един рог пълен с бира, като този на Mr. Hegg беше най-голям.

Финалът на шоуто беше, емблематична за техните концерти “Twilight Of The Thunder God”. Мощни светкавици заряха сцената на която имаше огромен викингски шлем, над който стояха барабаните и техния ударник Jocke Wallgren. Той безпощадно се вихреше отгоре им. След раздаване на множество перца, накитници (използвани или чисто нови), палки, сетлисти, групата се поклони на феновете дошли от близо и далеч. След това се отдаде на заслужена почивка. Феновете стояха и скандираха дълго името им, и търсеха някой друг сувенир от бандата по земята, ако нещо са пропуснали.

Така след близо 3 часа умопомрачително свирене, концертът на BLEED FROM WITHIN, KREATOR и AMON AMARTH завърши втората вечер от събитията на Sofia Solid сякаш неусетно. Трите банди оставиха отлични впечатления със свиренето, и воденето на публиката. Този концерт ще се помни дълго българската публика. Надяваме се, че няма да не чакаме толкова дълго, за да ги видим отново на българска земя. Абсолютно всеки един лев, даден за това грандиозно шоу си струваше да бъде похарчен.

Огромни благодарности на организаторите от Fest Team за подбора на бандите , не само за този концерт, но и за предния. Там се изявяваха банди като BULLET FOR MY VALENTINE, HELLION STONE, BLIND CHANNEL и DEADSCAPE, за да се получи едно наистина уникално преживяване. Така завърши серията концерти Sofia Solid.

Всички си тръгнаха с широки усмивки по лицата, и душевно удовлетворени, от това на което станаха свидетели. Бандите искрено се изкефиха, че имат честта да споделят сцената с тази невероятна, доказала се не веднъж българска публика.

 

ГАЛЕРИИ


AMON AMARTH

KREATOR

BLEED FROM WITHIN

  1. #1 написан от Син Домат (преди 10 месеца)

    И нито една снимка??? А онези простотии от предния ден са добре документирани? WTF

    • #2 написан от ArthurDent (преди 9 месеца)

      Както е написано в последното изречение – ще има много снимки. Просто останах почти сам в момента – всеки е на фестивал, море или почивка. В момента оправям снимките и до края на деня ще има поне на 2 от 3те групи.

      • #3 написан от Анонимен (преди 9 месеца)

        Края на кой ден, ахаха

        • #4 написан от VladTepes (преди 9 месеца)

          Когато му дойде времето, както казваше един голям политик.

        • #5 написан от ArthurDent (преди 9 месеца)

          Снимките бяха качени когато казах, само че, както беше написано, на фейсбук страницата ни. Сега ги добавих и в репортажа, както и линкове с пълните албуми и няколко клипа.

  2. #6 написан от Анонимен (преди 9 месеца)

    Браво за труда на целия екип, както и за снимките!
    Дори и да е имало забавяне или някой по-слаб репортаж,Хангарът си държи на добре свършената работа.

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото