Напусна ни Ian McDonald (KING CRIMSON, FOREIGNER)

На 75-годишна възраст ни напусна един от основателите на KING CRIMSON и FOREIGNER Ian McDonald. Той си е отишъл на 9-и февруари в дома си в Ню Йорк, заобиколен от своето семейство.

Майсторските умения в свиренето на няколко инструмента на McDonald са в основата на звученето на известната прог рок банда KING CRIMSON. Изпълненията му на клавишни и духови инструменти водят до успеха на дебютния албум на групата „In The Court Of The Crimson King“, който се смята за един от най-влиятелните записи в жанра. Творбата смесва елементи от класическа, джаз и симфонична музика и е наречена от Pete Townshend (THE WHO) „невероятен шедьовър“.

През 1976 г. McDonald се присъединява към FOREIGNER и свири на китара, клавишни и духови инструменти в първите 3 албума на бандата – „Foreigner“, „Double Vision“ и „Head Games“. И трите достигат върховете на класациите и платинен статус, произвеждайки иконични хитове като “Feels Like The First Time”, “Cold As Ice”, “Hot Blooded” и “Double Vision”.

Наскоро, талантите на McDonald блеснаха с пълна сила и неговата базирана в Ню Йорк група HONEY WEST.

Именитият британец се изявява успешно и като сесиен музикант, свирейки на саксофон, клавишни, флейта, вибрафон и китара в множество записи. Той участва в една от най-успешните песни на T-REX “Get It On (Bang A Gong)”.

Поклон пред паметта му!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото