English version on page 2…

По повод предстоящия концерт на култовите SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH  с дата 11 септември, за който бяхме допълнително уверени, че ще се състои със сигурност, направихме интервю с Martin Schirenc. Прочетете интервюто, за да разберете как вижда той модерната метъл сцена, какво е подготвил за феновете, който ще са на 11-ти септември в „Метъл Фабрика“ и други детайли за личните му предпочитания.

Отново на концерт в България. Какви са спомените ти от предходни посещения при нас?

Приятелски настроени хора, с добро чувство за хумор и чакам с нетърпение да се срещна с някои стари приятели, които си направих там през годините.

Какъв материал сте подготвили за този предстоящ концерт пред българската публика?

Ще свирим първия ни цялостен  албум – „For God Your Soul…For Me Your Flesh“ – цялото му съдържание и някои други парчета от 80-те и 90-те.

Ще има ли нещо ново или залагаш основно на стари и култови класики на Pungent Stench?

Само материал от фазата на оригиналния ни състав, който продължи от 1988 до 1994. Това е, което феновете искат да чуят, и това ще получат!

Pungent Stench е една от култовите ъндърграунд групи през 90. „For God Your Soul… For Me Your Flesh 1990“ и „Been Caught Buttering“ от 1991, звучат толкова тежко и автентично. Коя беше основната ви муза по онова време?

Израснахме с рок и пънк рок музика от 70-те и началото на 80-те, та това е нашата основа. Но ако става дума за специфични банди, трябва да кажа Venom, Celtic Frost и Repulsion. Взехме тази формула и си направихме нашата лична версия.

Как виждаш съвременната дет метъл сцена 30 години по-късно?

Ако трябва да съм честен, не обръщам толкова внимание на съвременната музика и следователно не мога да кажа много за днешната дет метъл сцена. Често свирим с млади банди и някои от тях са доста „ортодоксални“, тоест звучат и изглеждат като нас ветераните, когато сме били на техните години. От една страна това не е особено иновативно, но от друга страна показва, че дет метълът се е превърнал в музикален жанр, който ще остане. Горд съм да съм един от пионерите и инициаторите му! Също така съществува и по-модерен подход, но често му липсва мръсното и пънкарско звучене от старите дни и бива заместено от техничност и скорост. Това не е моето нещо, за съжаление.

Има ли в момента истински ъндърграунд или всичко е „обхванато“ от пазара и той диктува тенденциите?

О, има страшно много ъндърграунд банди, които правят всичко сами и нямат лейбъл зад гърба си. Трябва да се има предвид, че много малко банди успяват да продадат почти всички записи, докато мнозинството продава останалите. Това е природен закон и може да се наблюдава в почти всеки аспект на живота също. Нарича се Закон на Парето или правило 80/20 и дори пазарът трябва да го следва също. Следователно, Metallica и the Stones са царе и всичко останало е ъндърграунд!

По времето, когато стартирате Pungent Stench в Европа няма много групи от този жанр, които са основните ви вдъхновители, за да започнете да пишете точно такава музика.

Това е защото жанрът беше все още нов и Европа е винаги една идея назад от САЩ и Англия. Взехме си вдъхновението от там и си създадохме наша собствена версия.

С „Dirty Rhymes and Psychotronic Beats“ от 1993г. навлязохте в ново звучене и кавъри като Why Can the Bodies Fly (кавър на Warning) бяха добре приети. Черпите ли все-още вдъхновение от групи извън метъл сцената?

През цялото време, защото имах и все още имам много разнороден вкус за музика! Например, когато чуете „Shrunken And Mummified Bitch“, има риф в началото, който има 5/4 такт, който беше вдъхновен от хита на Dave Brubeck „Take Five“. Кавърът на „Why Can The Bodies Fly“ беше поздрав към немския ню уейв и електронната музика, като например Kraftwerk и Der Plan и началните части на „For God Your Soul…“ and „Extreme Deformity“ са вдъхновени от ранните албуми на Swans.

В ранните години имахте едни от най-бруталните обложки, коя идея стои зад тях ?

Обложките трябва да съвпадат с музиката и същевременно да рефлектират и нашия личен вкус. Те бяха голяма част от нашия имидж и привлякоха вниманието на много хора към нашата музика. Спомням си интервю в Kerrang с Joe Elliott от Def Leppard, където го попитаха кой албум не би показал на майка си. Неговият отговор беше „Been Caught Buttering“ от Pungent Stench, хаха!

Какво ще посъветваш сегашните тийнейджъри, които започват да слушат Pungent Stench?

Прегърнете вонята, защото личната хигиена е надценена!

С кои групи през годините сте се чувствали най-добре на турне?

Разбирах се с всички банди, с които сме били на турне, но най-близки взаимоотношения имаме с момчетата от Brutal Truth, които силно обичам.

Какво обичаш да правиш извън музиката?

Обичам да строя неща. Също и борба с петли (cockfighting), но не се притеснявайте – тук не са включени животни!

Най-бруталния текст на песен, която си писал ?

Хм, може би песните, които са свързани с насилие над деца, като например „Diary Of A Nurse“? Изглежда хората имат проблем с насилието срещу деца поради някаква причина.

Би ли направил метъл балада с продължението на текста „ Ashes to ashes, dust to dust
What a big waste for a body like your’s…“ .

„For God Your Soul…“ е балада и любовна песен! Тя е нашата „Let’s Get It On“ и много бебета са били направени на нейния фон!

Срещу каква парична  сума би се съгласил Лейди Гага да направи кавър на ранните класики на Pungent Stench?

Бих ѝ платил 5000 долара, за да направи кавър на песента „Pungent Stench“, защото ще ме направи богат и ще сложи край на нейната кариера едновременно!

Без да предизвикваме неприязън – какъв е актуалния статут на Pungent Stench?

Pungent Stench умря, да живее Schirenc Plays Pungent Stench!

Ако ти се даде възможност да направиш дет метъл „супер-група“ сега, може ли да посочиш кой би поканил в нея?

Scott Carlson – бас и вокали, Matt Olive – китара, и Dave ‘Grave’ Hollingshead – ударни.

Кои са в реалния живот „Masters of Moral – Servants of Sin“

Холивудски мръсници, които летят до климатични срещи на върха в техните лични джетове, само за да обвиняват нас другите за съсипването на планетата с водородни емисии. Политици, които ни карат да носим памперси за лице и да си стоим вкъщи, докато те се забавляват с още 500 човека без маски. Лекета, които се борят за расова справедливост, докато самите те дискриминират срещу други раси. Технократичните върховни лордове, които обичат разнообразието, стига да не става дума за да разнообразни идеи. С други думи – събудилото се ляво!

Би ли написал песен за „Евровизия“?

Разбира се, бих направил всичко, за да се подиграя на този интерсекционен клъстер.

Някои български групи, които са ти направили впечатление?

За съжаление, не съм особено запознат с българската метъл сцена, но харесах Corpse и Concrete, когато свирихме с тях.

Нещо в заключение към българската публика?

Вълнуваме се да свирим в София и да се забавляваме с българските ни фенове много скоро! До тогава – дръжте главите си изправени и бъдете мили!

Автор: MadButcher

Превод: ShellyGray