Интервю със Sakis Tolis (ROTTING CHRIST)

През 2022 година лидерът на ROTTING CHRIST Sakis Tolis издаде първия си солов албум „Among the Fires of Hell“, в който свири на всички инструменти. Точно този диск Sakis Tolis ще представи в София на 18 ноември. Мястото е „Mixtape 5“. Там Sakis ще бъде без ROTTING CHRIST. Съпорт са сънародниците му ON THORNS I LAY, а поканата е от „BGTSC“.

Интервюто със Sakis Tolis (ROTTING CHRIST) е излъчено в „От другата страна“ по Радио Варна на 6.11.2023 година.

От другата страна – Привет, Sakis, скоро ще имаш самостоятелен концерт в България.

Sakis Tolis – Това беше част от плана ми. Исках след 35 години с групата понякога да съм на сцена без ROTTING CHRIST. Причината е, че имам солов албум, който издадох сам без участието на лейбъл. Този албум не го продавам. Всеки може да си го смъкне безплатно. Казах си, че трябва да направя няколко самостоятелни концерта, на които да изпълнявам първия си солов албум. Да направя няколко шоута, изпълнявайки „Among the Fires of Hell“, заедно с някои композиции на ROTTING CHRIST, които никога не сме изпълнявали на живо, както и може би някои песни на THOU ART LORDS. Но всичко зависи от времето, с което ще разполагаме на сцената. Това стои в основата на тези концерти. Сам съм без напрежението, което участието на една група поражда. Правя го без определена цел, но искам да съм на сцена, защото свиренето е най-важната част от живота ми. Нямам търпение отново да изляза пред софийската публика и благодаря за поканата, че имам възможност отново да стъпя на ваша земя.

От другата страна – С кои музиканти ще свириш?

Sakis Tolis – Групата, с която ще бъда, се казва SIXFOERNINE. Това е гръцка банда, с много добри музиканти. На ударните е бившият барабанист на SEPTICFLESH Fotis. Ние сме добра компания, добри приятели, обичаме да свирим и да сме на сцена.

От другата страна – Всъщност издаването на соловия ти албум е на принципа DIY.

Sakis Tolis – Направих го по този начин, защото ми липсваше усещането. С ROTTING CHRIST имаме толкова много договори, толкова много крайни срокове, а тези нещо понякога ме поставят под голямо напрежение. Реших да постъпя, както в миналото. Просто записвам и издавам демо, албум. Хванах се и го направих. Този подход ми доставя удоволствие. Записал съм всички инструменти в албума. Да, в стила на DIY, но аз съм израснал с този начин и бих искал да го покажа и на новите поколения.

От другата страна – Това върна ли те във времената преди 30 години?

Sakis Tolis – Определено. Впечатленията и спомените от миналото ме подтикнаха да го направя. Обичам тези усещания. Целият си живот съм го отдал на създаването на музиката, на свиренето. Много съм доволен, че отново имах възможност да работя по този начин. Наистина ми достави удоволствие. Нямах определена цел. Единствено искам да направя щастливи феновете, които дойдат на концерта ми в София. Това е много важно за мен и причината да продължавам с музиката. Искам да предам определени чувства и да направя определени хора щастливи в тези безумни времена. Виж, какво става по света. Навсякъде има войни. Финансово хората не са в най-добрата си форма. Всеки навсякъде е в опасност. Имаше Корона вирус, имаше пандемия. Всякакви гадости. Ситуацията въобще не е, както беше в миналото. Тогава всичко беше по-добре, имаше сигурност. Днес например е много трудно да направиш турне. Да, всеки може да свири, но условията не са както преди. Удоволствието не е същото. Така че в момента живеем в безумни времена. И единственото, което мога да направя като човек, е да свиря музика и да се опитам поне за малко да избягам от тежката ситуация, разпростряла се по целия свят.

От другата страна – Тези трудни времена биха ли били катализатор за създаване на добро изкуство?

Sakis Tolis – Бих отбелязал, че трудните времена наистина вдъхновяват създаването на добро изкуство. По време на локдауна, наистина имах много креативни периоди. Но сега… Не знам… Днес понякога чувствам, че единственото, което трябва да направя, е да оцелея. А, когато си в подобно състояние, нямаш време и настроение да изумяваш света с изкуството си. В такива моменти си наистина празен като личност. Точно така се чувствам и аз. За мен е много трудно да се вдъхновя от днешния ден. Разбира се, вдъхновението ми може да е породено от агресията по света. Но един артист не може да разчита само на нея. Неговата роля е да създаде изкуство, което да докосне нечия душа. А за мен това е от изключителна важност. Днес не чувам никакви добри албуми, не чувам нещо, което да ми събуди любопитството. Не знам, може би се дължи на факта, че остарявам или съм изслушал толкова много музика през живота ми. Но днес липсва завладяваща музика. Има групи, има банди, които създават и свирят, обаче, според мен не издават нищо интересно.

От другата страна – Как тези невдъхновяващи времена могат да се преодолеят?

Sakis Tolis – Моята формула е да се опитвам всячески да бъда себе си. Което не е никак лесно. Въобще не е лесно. Защото съществува още една война, с която сами трябва да се справим, която трябва да водим със себе си. По света има толкова много терор, медиите се опитват да ни откраднат живота. И единствентата формула е да обичаш онова, което правиш, както аз правя, да си отдаден като мен, без да те спират трудностите, които те заобикалят и всеки ден срещаш.

От другата страна – Трудно ли е да спечелиш вътрешната си война?

Sakis Tolis – Много е трудно. В случая трябва да се заровим в науката, в психологията, за да можем да разберем този въпрос. Много е трудно. И най-вече, когато станеш по-голям, когато се появат отговорностите, когато има хора, които се уповават на теб, когато имаш семейство и деца. Помисли си, колко е трудно при това положение да намериш време да издадеш или да композираш музика. Що се отнася до мен, искам да заявя, че все още съм музикално активен и композирам. Не е с темповете от миналото, но продължавам да действам и нямам търпение да ви представя новия албум на ROTTING CHRIST, който е вече завършен. Надявам се, че ще се почувствате по-добре само със слушането на моята музика. Това е основната ми цел, основната ми сила, която ме поддържа и провокира да продължавам.

От другата страна – Когато създаваш нов материал ти си повече арист или психолог?

Sakis Tolis – Аз съм всичко. На първо място трябва да пребориш демоните си. На второ – да пребориш себе си и ежедневието, защото то е много пусто, а ти създаваш изкуство. За мен положението е една безкрайна война. Артистите са хора, които понякога имат психологически проблеми, хора, които имат нуждата да изразят нещо, което не могат да направят в ежедневието си. Артистите създават изкуство. Самият аз се лишавам от социален живот, лишавам се от нормалното ежедневие. Понякога нямам време да си видя децата. Много хора в миналото са си съставили мнение за мен, че съм различен, че съм откачен. Днес са по-малко. Войната е безкрайна, но не трябва да се предаваме и трябва да я водим до самия край.

От другата страна – И кой според теб ще е победител?

Sakis Tolis – Никой! Победителят ще е Смъртта. Смъртта ще е победител във всички случаи. За това трябва да живеем живота си като предлагаме нещо на другите. Както и аз правя. За това издадох солов албум, за това изнасям тези самостоятелни концерти. Искам да предложа частица щастие на тези, които ще дойдат на шоуто. Това е много важно за мен. Колкото повече остарявам, толкова повече в мен нараства желанието да се раздавам. А това от своя страна ме кара да се чувствам щастлив.

От другата страна – А това може ли да стане с екстремна музика?

Sakis Tolis – Разбира се. Всъщност зависи. Ако говорим за война или за човешки убийства – категорично не. Защото това би провокирало агресия. Ако говорим за нещо различно от тях, да. Това би могло да ощастливи някого или да го вдъхнови, или да изпълниш нечия душа с емоции. Т.е. ти самият можеш да предложиш нещо емоционално, което също е много важно.

От другата страна – Би ли споделил кое е най-голямото ти постижение в кариерата и живота ти?

Sakis Tolis – Най-голямото ми постижение е, че направих така, че мечтите ми да станат реалност. Никога не станах богат, но нахраних душата си, което и беше целта ми, откакто се помня. Обиколих света, срещнах страхотни хора навсякъде по земното кълбо. Станах по човечен, защото където и да отидех, осъзнавах, че хората имат едни и същи проблеми. Научих повече за живота. Което беше важно за мен и наистина ме обогати.

От другата страна – Все още сблъскваш ли се с проблеми заради името ROTTING CHRIST?

Sakis Tolis – Разбира се. Винаги. Проблемите не са спирали. Но понякога трябва да кажеш нещо директно, по жесток начин, за да те разберат. За мен няма религии, хората трябва да действат, трябва да осигурят условия на следващото поколение, което да изведе човечеството на друго ниво. За съжаление с годините все повече осъзнавах, че обществото става все по-консервативно. Тогава си казах, че трябва да запазя името на групата и просто да изразявам себе си. Но осъзнавайки, че няма да променя света. Той никога няма да се промени. Единственото, което мога да направя, е да променя себе си.

От другата страна – Сменяме темата – през тази година издаде нова версия на соловия си албум „Among the Fires of Hell“. Тя от какво беше провокирана?

Sakis Tolis – Записах тази версия за хората. Когато работиш на компютъра си или вършиш нещо, тази моя музика може да е просто фон, да бъде акомпанимент на дейността си. Това беше основната цел. Да те накарам да се почувстваш по-спокоен. А когато си спокоен да си пуснеш замечтана музика. Просто като съпорт на ежедневната ти или домашната работа. Пък и така показвам моята по-нежна страна.

От другата страна – Чакай да те върна на предстоящия албум на ROTTING CHRIST – можеш ли да споделиш някакви детайли?

Sakis Tolis – Засега все още нищо не мога да разкрия. Не ми е позволено да споделям детайли за него. Мога само да кажа, че е един много добре направен албум и ще излезе в началото на 2024 година. Това е единственото нещо, което мога да споделя. Скоро ще има новини. Ще бъде леко различен от последните албуми на ROTTING CHRIST. Няма да е точно като тях. Те звучат много добре, но новият е по-различен, по-мелодичен. Това е единственото, което мога да разкрия. Не е като последните три албума на групата.

От другата страна – Има ли все нещо, което малко хора знаят за ROTTING CHRIST след толкова много години?

Sakis Tolis – Че не се опитваме да привличаме фенове, предлагайки им фалшификати. Ние сме истинска група. Виждаш лицата ни, знаеш кои сме. Според мен това е всичко, което хората би трябвало да знаят за ROTTING CHRIST. Ако посетиш наш концерт, ще осъзнаеш, че ние сме демонизирани и обсебени от музиката. И правим нашите си неща. Иска ми се да вярвам, че не сме фалшиви хора. И онова, което правим, го правим, защото го харесваме. Това е всичко.

От другата страна – Музикантите вярват, че музиката е истинска, когато извира от сърцето. Има ли тогава фалшива музика?

Sakis Tolis – Много ясно, че има. Има артисти, които записват вместо други. Има много детайли, които показват, че някои хора не са музиканти, а просто го играят такива. Много от групите днес не са като тези от миналото. Тогава просто грабваш китарата и свириш с часове, опитвайки се да откриеш рифа с голямо „Р“. Днес ситуацията е различна. Имаш технологиите, всеки може да си създаде група на принципа „копи-пейст“ и да спре до там. Единственото, от което се интересуват тези музиканти, е положението им в социалките. За мен това не е истинско, а фалшиво поведение.

От другата страна – А ти как запазваш автентичността на музиката си?

Sakis Tolis – Всеки ден ставам много рано сутринта и се отдавам на писането на музика. Това е. Много е трудно заради всички проблеми, които ни заобикалят. Но аз съм отдаден, много обичам онова, което правя и мисля, че това е основната ми задача в този живот – да оставя нещо след себе си преди да си отида от този свят.

От другата страна – Има ли възраст за изпълняването на екстремна музика като тази на ROTTING CHRIST?

Sakis Tolis – Погледни SLAYER. Те ни показаха, че няма възрастови граници. До тук мога да кажа, че сме добре. В момента съм на 51 години. Вече не е толкова лесно, както беше в миналото, но все още съм достатъчно деен. Сърцето е много важно. То е все едно на 20 години. Аз съм на 51, но сърцето ми е на 20. Това е. Сърцето ни показва пътя и изключвайки проблемите, които имаме породени от възрастта, продължаваме напред. Сърцето е решението.

От другата страна – Има ли компромис, който не си готов да направиш в името на музиката?

Sakis Tolis – Никога не бих допуснал да се превърна в задник. Това е моята червена лампичка. Да не съм фалшив и да не допусна, да създавам музика за пари или някакви материални облаги. Да, парите са необходими, но не бих свирил за тях, защото ще съм свършен. Мога да живея от музиката, което ме прави голям късметлия и това е стремежът ми. Не искам да съм богат, не искам да принуждавам на сила хората да идват на концертите ми или да си купуват мърч. Аз съм този, който свири музика и искам чрез нея да изкажа благодарността си на всички фенове, които ме карат да се чувствам отдаден на това, което правя, защото с тяхна помощ си плащам сметките. Това е всичко. Не се стремя да стана богат или нещо подобно.

От другата страна – Какви са разликите между шоуто на Sakis Tolis и концерт на ROTTING CHRIST?

Sakis Tolis – Един концерт на ROTTING CHRIST е по-екстремен, по-яростен. На Sakis Tolis е по-спокоен, по-лесен, но все така много мелодичен и в моя стил, който създадох с ROTTING CHRIST.

От другата страна – Разделяш ли сценичния си образ от личния си живот?

Sakis Tolis – Да, в някаква малка степен – да. Но не чак толкова. Какъвто ме виждаш на сцената, такъв съм и в ежедневието си. Не нося различни дрехи, не си мажа лицето с боя. Същия съм и в реалността.

От другата страна – Защо песните от соловия ти албум „Among the Fires of Hell” не станаха част от следващия ROTTING CHRIST?

Sakis Tolis – Защото те не са в посоката, която бих избрал за ROTTING CHRIST и на второ място това са песни, в които съм записал всичко сам. Също така исках да достигна до тази средна част от кариерата на бандата, която вече не следваме. Желанието ми е тя да не остане забравена със среднотемповите и мелодични парчета, които създадохме през 90-те години в албумите „A Dead Poem” и „Sleep of the Angels”.

От другата страна – Трябва ли един артист да излиза от комфортната си зона с всеки албум, който издава?

Sakis Tolis – Това е много важно. По този начин правиш стъпки напред. Но това се отнася не само за музиката, а за живота като цяло. Ако само си стоиш в кутията, рано или късно ще остарееш и ще се саморазрушиш. Разбира се, когато си осигуриш зона на комфорт, означава, че си постигнал целите си, но оставаш същия, а не това е важното. Ако си един същ и не търпиш промени, изключваш еволюцията. А не еволюираш ли, изчезваш.

От другата страна – Мога ли да те върна към работата ти с MANOWAR.

Sakis Tolis – Беше наистина страхотно преживяване да работя с една от любимите ми банди от тийнейджърските ми години. Бях в САЩ, бях в къщата на Joey DeMaio. Там бях настанен, като му помогнах с преводите от античен гръцки за новия албум на MANOWAR. И това беше наистина много полезен период. Нещо като семинар на тема „Как работят големите банди”.

От другата страна – Кой е твоят най-„Spinal Tap” момент?

Sakis Tolis – Не знам. Виж, мисля, че го споменах. Това е да съм себе си. Това е най-„Spinal Tap” моментът ми. Водя безконечна война със себе си, за да бъда себе си.

От другата страна – Как живееш с всичко това?

Sakis Tolis – Какво друго мога да направя. Страдам, както всички. Всеки има своите проблеми, аз – моите, но имам моето изкуство и съм много щастлив, че мога да го създавам. То е моят наркотик. Вземам дозата си и продължавам да чувствам. По време на пандемията и особено през втората година от нея имах сериозни психологически проблеми. Не можех да създавам, не можех да пътувам, не можех да открия съмишленици и това без малко да ме унищожи. Сега, след като отново си върнах живота, се наслаждавам на всеки ден, продължавам да водя собствената си война за оцеляване, опитвам се да се развивам и да бъда по-малко песимистичен. Вярваш ли ми, но едно от най-важните неща е да се говори за психичното здраве. Всичко е в главата. Оцелях, използвайки различни разработени от мен самия трикове. Но те са тема на друг разговор.

От другата страна – Благодаря ти за това интервю.

Sakis Tolis – И аз благодаря за вниманието. Нямам търпение отново да Ви видя в София. Голямо благодаря на всички български братя. Когато съм във вашата страна се чувствам така, все едно имам участие в квартала. Обичам ви. В България се чувствам като у дома си. Нямам търпение да се видим след няколко седмици. Пригответе се за адско шоу.

  1. #1 написан от MIROSLAV-VELZEVUL-666 (преди 2 месеца)

    Уникално интервю.А Сакис си е пич и то голям…При това с много мъдри мисли…И е адски земен…

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото